Profesoare acuzate de deturnare de fonduri UE, trimise în judecată

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Profesoare acuzate de deturnare de fonduri UE, trimise în judecată

Justiție 04 Ianuarie 2016 / 18:37 1605 accesări

Directoarea şcolii "Matei Basarab” din Târgovişte şi o profesoară de la această unitate de învăţământ, cercetate de DNA pentru deturnare de fonduri europene, şi-au recunoscut faptele şi au achitat prejudiciul, procurorii trimiţând dosarul în instanţă.

Procurorii DNA Ploieşti au dispus sesizarea instanței de judecată, într-un dosar în care directoarea şcolii "Matei Basarab" Târgovişte, Graţiela Ioana Popescu, este acuzată de schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, iar profesoara Elisabeta Luise Mihălăchioiu este acuzată de complicitate la această infracțiune. Pe parcursul cercetărilor, procurorii DNA Ploieşti au stabilit că în 8 februarie 2008 Şcoala Generală Matei Basarab din Târgovişte a solicitat participarea, în perioada 2008 - 2010, la proiectul ”FOOD FOR THOUGHT” („Hrană pentru minte”), aprobat şi finanţat de Comisia Europeană, în cadrul Programului de Învățare pe tot Parcursul Vieții - Programul sectorial Comenius. În acest sens, a fost încheiat un contract semnat între Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale şi Şcoala Generală Matei Basarab din Târgovişte, în calitate de beneficiar, valoarea contractului de finanţare fiind de 24.000 euro. Principalele atribuţii în cadrul acestui proiect reveneau directoarei şcolii şi profesoarei Elisabeta Luise Mihălăchioiu.

În cererea de finanţare depusă, Şcoala ”Matei Basarab” a solicitat un grant total în valoare de 24.000 euro pentru un număr planificat de minim 24 de deplasări la care urmau să participe 24 de profesori. În urma cercetărilor, anchetatorii au constatat că cele două cadre didactice au primit în cadrul proiectului mai multe sume de bani care constituie depăşiri ale totalului ratelor maxime de subzistenţă. Astfel, Elisabeta-Luise Mihălăchioiu a primit 545 de euro, iar Graţiela-Ioana Popescu a primit 191 de euro, bani pe care şi i-au însuşit fără drept cu titlu de diurnă, întrucât încasaseră deja diurna aferentă deplasărilor la care participaseră, în limita maximă admisă.

Pe lângă aceste sume de bani, cele două au ridicat din contul aferent proiectului, la data de 13 mai 2011, suma de 10.000 lei, iar banii nu au putut fi justificaţi ca fiind cheltuiţi în cadrul proiectului, fiind folosiţi de către cele două profesoare. Acestea au achitat suma de 4.629,17 euro cu care Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale s-a constituit parte civilă în cauză. "În prezența apărătorilor aleşi, inculpatele Popescu Graţiela-Ioana şi Mihălăchioiu Elisabeta Luise au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 1 an închisoare cu suspendarea executării pedepsei, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. De asemenea inculpatele au fost de acord să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare” se arată într-un comunicat dat publicităţii luni de DNA.

Dosarele de urmărire penală, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției, au fost trimise la Tribunalul Dâmboviţa.



12