Profesorii şi studenţii ameninţă cu declanşarea protestelor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Răzmeriţa” intelectualilor

Profesorii şi studenţii ameninţă cu declanşarea protestelor

Eveniment 19 Septembrie 2008 / 00:00 570 accesări

În România ultimilor ani, toamna nu se mai numără doar bobocii, ci şi scumpirile, protestele sau voturile. Şi cum de realizări nu prea putem vorbi, iar preţurile au început să pună pielea românului în băţ încă din vară, rămînem doar cu iluzia unei schimbări radicale în politică şi greve pe bandă rulantă. Aşa se face că atunci cînd nu este vorba de salariaţi cărora le-a ajuns cuţitul la os, sanitari nemulţumiţi de condiţiile mizere de muncă şi de trai, pensionari amărîţi plimbaţi cu pancarte pe stradă sau agricultori gata oricînd să tragă o brazdă cu plugul în mijlocul Bucureştiului, sigur încep protestele profesorilor. Scenariul este acelaşi de cînd lumea, profesorii ameninţă cu îngheţarea anului şcolar, guvernanţii ridică neputincioşi din umeri şi spun că nu au bani şi pentru Educaţie, însă mai mereu se ajunge la acelaşi compromis de unică folosinţă. Pentru că ”pacea” din învăţămînt este făcută să dureze fix un an, sindicaliştii din învăţămînt vor să dea peste cap planurile liberailor de a închide gura dascălilor, acum în pragul alegerilor, cu majorări salariale de doar 9%. Cum nici studenţii nu sînt dispuşi să accepte trocul cu Guvernul Tăriceanu şi să semneze pentru creşterea burselor cu doar 10%, începutul anului universitar stă încă o dată sub semnul incertitudinii.

Dacă pe 15 septembrie au renunţat pe ultima sută de metri la boicotarea anului şcolar, profesorii au reînceput “războiul” cu autorităţile după ce Executivul a anunţat creşterea salariilor de la 1 octombrie cu doar 9%. “Majorarea salariilor profesorilor se va derula conform negocierilor care au avut loc cu sindicatele, şi anume respectîndu-se cele două etape de majorare stabilite - 1 aprilie 2008 şi 1 octombrie 2008. Din păcate, dintr-o eroare, termenul a fost comunicat 1 noiembrie. Data majorării rămîne însă aşa cum a fost stabilită cu sindicatele, respectiv 1 octombrie”, a declarat purtătorul de cuvînt al Executivului, Camelia Spătaru. Atitudinea Guvernului nu a trecut netaxată de profesori, astfel că Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţămînt (FSLI) a ameninţat că săptămîna viitoare va picheta Palatul Victoria. Preşedintele FSLI, Aurel Cornea, a declarat că membrii Consiliului Director au hotărît să treacă la proteste, fiind nemulţumiţi de atitudinea Guvernului, “care nu-şi respectă promisiunile luate. Îi mai lăsăm o săptămînă ca să poată reveni asupra Ordonanţei 15, apoi trecem la acţiuni de protest, începînd cu pichetarea sediului Executivului, apoi cu un miting şi un marş de amploare în Capitală”, a declarat Cornea. La rîndul său, preşedintele executiv al Federaţiei “Spiru Haret” (FSH), Marius Nistor, a afirmat că organizaţia pe care o reprezintă pregăteşte acţiuni de protest. “Sindicatele din Educaţie sînt nemulţumite de decizia Guvernului de a amîna cu o lună majorarea salariilor personalului didactic. FSH şi FSLI sînt surprinse de atitudinea în “dispreţul legii” a Guvernului de a amîna cu o lună creşterea salariilor personalului didactic, apreciind că astfel se încalcă prevederile Ordonanţei 15/2008 conform căreia acestea trebuiau majorate de la 1 octombrie. “Nu ştim cum iniţiativa legislativă de majorare cu 54% a salariilor din învăţămîntul preuniversitar s-a metamorfozat într-un 9%” a precizat Nistor.

Studenţii vor proteste pentru burse, bătrînii nu refuză pensiile mai mari

Demersul profesorilor pare a fi urmat şi de studenţi, însă dacă la dascăli este vorba de salarii, intelectualii de mîine sînt nemulţumiţi de întîlnirile cu ministrul Cristian Adomniţei. O parte a organizaţiilor studenţeşti ameninţă cu proteste, nemulţumiţi că în urma întîlnirii cu ministrul Educaţiei nu au reuşit să obţină dublarea burselor. “Sîntem nemulţumiţi, am convocat adunare generală pentru a stabili paşii pe care îi vom urma, este posibil să ajungem şi la grevă. Am cerut din nou o întîlnire cu prim-ministrul Tăriceanu şi avem o promisiune că această discuţie va avea loc pînă la 1 octombrie”, a declarat preşedintele Uniunii Naţionale a Studenţilor din România (UNSR), Gabriel Petrea. La întîlnirea de miercuri, cu ministrul Educaţiei, au participat liderii UNSR, Uniunii Studenţilor din România (USR) şi cei ai Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR). Dintre cele trei organizaţii, doar ANOSR este mulţumită de rezultatul întîlnirii. “ANOSR a obţinut de la ministrul Educaţiei acordul unei majorări a burselor şi a subvenţiei pentru cazare şi cămine cu 10% şi a adus în discuţie necesitatea modificării Ordonanţei de Urgenţă 73/2004 cu privire la criteriul social de eligibilitate pentru subvenţia individuală de cazare. ANOSR consideră majorarea cu 10% realistă şi realizabilă. Ministrul Adomniţei a considerat această propunere acceptabilă şi a fost de acord cu introducerea ei”, precizează organizaţia studenţească. O altă problemă adusă în discuţie a fost aceea a subvenţiilor pentru cămine şi cantine, toate organizaţiile fiind de acord cu propunerea Ministerului Educaţiei ca acestea să fie majorate cu cel puţin 10%. Dacă pînă acum este clar că Guvernul Tăriceanu nu se poate baza pe profesori în pragul alegerilor parlamentare, liberalii se împacă cu gîndul că măcar pensionarii sînt mulţumiţi de creşterea pensiilor, decizie pe care au luat-o la presiunile social democraţilor. Executivul a decis, ieri, majorarea valorii punctului de pensie, de la 1 octombrie, cu aproximativ 20%, pînă la 697,5 lei.



12