Protestele pro-diaspora, huligăneală plătită de PNL

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
30 de lei, prețul pentru participare La Constanţa au protestat gălăţeni şi brăileni

Protestele pro-diaspora, huligăneală plătită de PNL

Eveniment 10 Noiembrie 2014 / 00:00 3117 accesări

În mai multe orașe din țară au avut loc, sâmbătă și duminică, proteste față de modul în care a fost organizat primul tur al alegerilor prezidențiale în diaspora. Mii de oameni au ieșit în stradă nemulțumiți de faptul că românii de peste hotare nu au putut să voteze pentru președintele care i-ar reprezenta și pe ei în țările în care au hotărât să-și ducă traiul temporar sau definitiv. Să se fi trezit românii și să fie atât de solidari cu rudele plecate în străinătate ori aceste mitinguri nu au fost altceva decât o altă manipulare grosolană pusă la cale de Traian Băsescu & Co.? Este ciudată această solidaritate afișată brusc. Tăierile de pensii, salarii, alocații, concedierile în masă, tăierile de fonduri de la primăriile care nu mai puteau asigura subvenții sau alte servicii populației, care i-au determinat pe români să plece masiv din țară, nu erau motive suficiente pentru ei să se mute în stradă și să protesteze? Pentru cei care au uitat, amintim că românii au ieșit în stradă abia atunci când s-a pus problema privatizării sistemului de ambulanță, în solidar cu subsecretarul de stat în Ministerul Sănătății Raed Arafat, care și-a dat demisia din funcția care o deținea. Revenind la protestele de la sfârșitul săptămânii, oare nu este vorba despre câțiva oameni care au fost plătiți să iasă în stradă, acesta fiind singurul fel în care susținătorii lui Klaus Iohannis i-ar putea știrbi imaginea lui Victor Ponta? Am văzut imaginile difuzate de diferite televiziuni în care așa-zisa societate civilă era susținută de „independenta“ Monica Macovei. Am văzut și că, la mitingurile de sâmbătă, protestatarii au fost aduși cu autocare inscripționate „Klaus Iohannis“. Am văzut și imagini care arătau cum oamenii erau remunerați pentru prezența la miting: 30 de lei era prețul pe care liberalii l-au plătit acestor oameni, iar numele vehiculat a fost Nicoară - probabil liberalul Marius Nicoară. Condamnabil este însă faptul că, în Timișoara, unii dintre protestatari au recurs la violențe. Ne amintim că am mai văzut astfel de indivizi cu apucături de interlop și în apropierea moșiei de la Nana, când unul dintre susținătorii Elenei Udrea a trântit o bătrână la pământ.

REACȚII Contra mitingurilor din București, Oradea, Timișoara, Cluj și Constanța, sute de oameni s-au adunat în centrul Braşovului şi au cerut o campanie electorală civilizată, fără violenţe. Oamenii au militat pentru unitatea românilor, care nu trebuie să se lase dezbinaţi de opţiunile politice diferite. Nu au lipsit nici reacțiile venite din partea PSD vizavi de modul în care au fost organizate aceste proteste. „Toate televiziunile sunt în delir că au ieșit 2.000 de oameni în stradă. Așa, și? Mâine suntem capabili să strângem 20.000, fără probleme, doar la Craiova. O facem și noi? Facem război civil sau îl convinge cineva pe mutu' ăla (n.r. - Iohannis) să iasă la dezbatere, să îl vadă lumea ce are în cap?“, a scris vicepreşedintele PSD Olguța Vasilescu pe Facebook. Revenind la motivul protestelor, având în vedere că în primul tur al prezidențialelor au fost mulți oameni din diaspora care nu au reușit să voteze până la închiderea urnelor, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că pentru al doilea tur va suplimenta numărul secțiilor de votare, dar și personalul din cele vechi, acolo unde va fi cazul.

În acest context, aseară candidatul la preşedinţie Victor Ponta, a declarat: ”Cei de la ACL, care au organizat o parte, nu toate protestele de ieri, au confiscat această temă a diasporei. Totul este de fapt o pregătire de confiscare a temei diasporei unde, dacă nu este o diferență foarte mare, domnul Băsescu și domnul Iohannis să vină și conteste alegerile”, a declarat Victor Ponta, la Antena 3. Ponta a ținut să transmită un mesaj pentru românii din diaspora și a explicat că s-au luat toate măsurile pentru a se asigura un vot fără incidente. Premierul a dat asigurări că ”duminică nimeni nu-și va bate joc de votul lor, așa cum s-a întâmplat în 2012”. ”Nemulţumirea celor din diaspora este legitimă şi, dacă vor să voteze românii, trebuie să voteze. Vor vota cei din afară”, a mai spus Ponta.

Cei mai mulți au votat în liniște

Jurnalistul Victor Ciutacu povestește că, în contextul scandalului referitor la votul din diaspora, a făcut un experiment cu prietenii de pe o rețea de socializare care locuiesc în străinătate. „Vreme de o zi juma', am invitat românii din lista mea care locuiesc în străinătate să-și povestească experiența electorală din primul tur. După cum mă așteptam, există suficienți oameni care au votat în liniște, fără să-și smulgă hainele de pe ei și fără să stea la coadă cu cincinalu'. La fel cum, de altfel, unora le-a venit acru de-atâta așteptat. Povestea asta nici nu-l scuză, nici nu-l acuză pe ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean. E ca viața, gri... Evident că înaltele conștiințe detașate în presă nu au găsit exemple de conduită normală la vot. Fiindcă nici nu le-au căutat“, a scris Victor Ciutacu pe pagina sa de Facebook. Am adăuga că este firesc să se formeze cozi dacă românii, care trebuie să mai completeze și câte un formular, vin la secțiile de votare buluc cu două ore înainte de închiderea urnelor.

Iohannis recunoaște: ACL a organizat protestele

Solidaritatea protestatarilor din țară cu românii plecați în afară este un mare fâs. De fapt, protestele organizate în mai multe orașe ale țării au fost acțiuni marca PNL și PDL. Marea demascare a făcut-o însuși Klaus Iohannis. Potrivit PSnews.ro, Iohannis a transmis un mesaj conducerii centrale a Tineretului Național Liberal: „Vă felicit pe toți pentru coordonarea la acțiunile de protest! De asemenea, mulțumesc tuturor din TNL care s-au deplasat în alte județe cu ajutorul autocarelor. A ieșit ceva frumos, le-am arătat românilor că suntem o forță împotriva lui Ponta!”. Deși conducerea TNL a dezmințit imediat informația, realitatea spune cu totul altceva. Spre exemplu, la Constanța, sâmbătă seara, au protestat în fața Prefecturii aproximativ 200 de persoane, în cea mai mare parte membri ai PDL și PNL, conduși chiar de liderii lor. Și mai interesant este că mulți dintre protestatarii de la Constanța proveneau din... alte județe. ”CINEVA M-A ÎNTREBAT PE UNDE SE POATE PLIMBA DUPĂ PROTEST, CE POATE SĂ VADĂ. AVEA UN ACCENT ANUME”, A POVESTIT UNUL DINTRE JANDARMI. Ieri seară, în fața Prefecturii, mitingul, dacă-i putem spune aşa, a continuat. Cu greu s-au strâns 23 de tineri, mulți sub vârsta de 20 de ani (printre ei se afla şi un copil!!!), cu două foi pe post de pancarte, devenind astfel, extrem de vizibilă lipsa autocarelor care, sâmbătă, au cărat brăileni şi gălăţeni la Constanţa. De unde ştim? Potrivit unor surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, sâmbătă seara, patru autocare cu numere de Galaţi şi Brăila adăstau în zona Casei Albe, în aşteptarea întoarcerii protestatarilor „constănţeni”, pentru a-i duce înapoi acasă, aşa cum li s-a promis.



12