R. Moldova înăsprește controalele la frontiera cu Ucraina

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

R. Moldova înăsprește controalele la frontiera cu Ucraina

Externe 09 August 2014 / 00:00 400 accesări

Oficialii de la Chișiău au înăsprit controalele în zona frontierei moldo-ucrainene în contextul situației tensionate din Ucraina, în special în privința vehiculelor cu numere de înmatriculare transnistrene. Situația incertă din statul vecin ar putea afecta într-o oarecare măsură securitatea internă a R. Moldova, existând riscul unor agresiuni armate la adresa acesteia, în special în regiunea transnistreană. Situația din Ucraina poate genera haos, iar o lipsă de control din partea forțelor ucrainene ar putea duce la cazuri de contrabandă, trafic de arme, trafic de persoane sau de substanțe biologice, este poziția oficialilor moldoveni.

Problemele de securitate la frontiera cu Ucraina sunt discutate în mod constant la reuniunile ministerelor de resort de la Chișinău și la întâlniri cu reprezentanți ai Misiunii Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM), a indicat același oficial. Și forțele așa-numitului Minister de Interne din regiunea Transnistria au fost plasate în stare de alertă maximă în noaptea de 6 spre 7 august. În discuții semioficiale, militari de rang înalt de la Tiraspol invocă posibilitatea izbucnirii unor ostilități la 26 august, a relatat agenția transnistreană de presă Tiras.ru. Conducerea militară a republicii separatiste nerecunoscute afirmă că Tiraspolul s-ar putea trezi prins strategic între R. Moldova și Ucraina. Și trupele ruse de menținere a păcii, inclusive cele de la Nistru, au fost plasate și ele în stare de alertă maximă, după cum a declarat ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu. „Lumea s-a schimbat cardinal. Contingentele de menținere a păcii ar putea fi utilizate în orice moment”, declara ministrul rus în urmă cu două zile, potrivit publicației ABC News din Chișinău. În acest context, președintele R. Moldova a reiterat, în cadrul unei întrevederi cu ambasadorul Michael Scanlan, noul șef al Misiunii OSCE la Chișinău, poziția oficială a țării sale cu privire la necesitatea retragerii trupelor și patrimoniului Federației Ruse de pe teritoriul său. Președintele Nicolae Timofti a pledat pentru înlocuirea forțelor de menținere a păcii ruse din zona de securitate de pe Nistru cu o misiune civilă cu mandat internațional.

Nu în ultimul rând, premierul moldovean Iurie Leancă a criticat restricţiile impuse de Rusia asupra fructelor şi legumelor din țara sa, dar a precizat că autorităţile de la Chişinău nu vor răspunde cu un embargou asupra produselor ruse, relatează IPN, în pagina online. „Noi nu vom declara că, de exemplu, votca rusească este otrăvitoare, aşa cum au zis ei că sunt vinurile moldoveneşti”, a afirmat premierul Leancă la o întâlnire cu producătorii de fructe şi legume din R. Moldova în oraşul Edineţ, din nordul ţării. Premierul a mai afirmat că Guvernul va acorda compensaţii producătorilor şi, de asemenea, va încerca extinderea relaţiilor comerciale cu Belarus şi Kazahstan, care, alături de Rusia, fac parte din Uniunea Vamală. În ceea ce priveşte restricţiile impuse de Rusia, şeful Guvernului de la Chişinău a precizat că, din punct de vedere juridic, deciziile sunt ilegale, în condiţiile acordurilor din cadrul Comunităţii Statelor Independente (CSI). Rusia a restricţionat la 21 iulie accesul fructelor şi legumelor din R. Moldova pe piaţa rusă, decizie motivată prin încălcarea normelor fitosanitare. Rusia a anunţat că va introduce taxe vamale și la principalele exporturi din R. Moldova începând din 1 septembrie. Măsurile Moscovei intervin în contextul semnării Acordului de Asociere şi Liber Schimb între R. Moldova şi UE.

Taguri articol


12