Real pericol epidemiologic!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
TBC multidrog rezistentă

Real pericol epidemiologic!

Sănătate 25 Martie 2010 / 00:00 1513 accesări

Peste 800 de persoane s-au îmbolnăvit, în 2008, de tuberculoză rezistentă la medicamente, cele mai multe cazuri, aproape 10%, fiind înregistrate în Capitală, în timp ce numărul cazurilor de tuberculoză clasică a scăzut, în 2009, sub o sută la suta de mii de persoane, pentru prima oară în şapte ani. Coordonatorul Programului Naţional de Control al Tuberculozei (PNCT), dr. Elmira Ibraim, a declarat, cu ocazia Zilei Mondiale împotriva Tuberculozei, că înmulţirea numărului de cazuri de tuberculoză cu bacili rezistenţi la medicamentele anti-tuberculoase şi mai ales al celor cu bacili rezistenţi simultan la cele două tratamente majore reprezintă un real pericol epidemiologic. Din totalul celor 78 de cazuri înregistrate în Capitală, trei sunt de îmbolnăvire a unor persoane care au făcut direct tuberculoză multidrog rezistentă (MDR). Un număr crescut de bolnavi cu această maladie au fost înregistraţi şi în judeţul Prahova (54), în Galaţi (45), în Constanţa (40), Dâmboviţa şi Hunedoara (câte 38) şi Timiş (36), statisticile din restul judeţelor fiind sub aceste cifre.

PREMIERĂ. În premieră naţională, în perioada 1 octombrie 2009 – 31 ianuarie 2010, s-a desfăşurat un studiu de prevalenţă a tuberculozei extrem de rezistentă la medicamente, aşa numita TBC XDR. Şeful laboratorului TBC din Constanţa, dr. Viorica Cojocaru, a declarat că studiul a fost unul extrem de important pentru ţara noastră, mai ales că bolnavii cu TBC multidrog rezistentă, care dezvoltă o rezistenţă la mai multe medicamente, pot constitui cu adevărat un risc pentru populaţia sănătoasă. „Dacă tuşesc în faţa celor sănătoşi, şi dacă mai au şi o imunitate scăzută, există riscuri mari ca acele persoane să se îmbolnăvească. Ne bucurăm că judeţul Constanţa deţine toate metodele moderne de dioagnosticare a TBC”, a declarat dr. Cojocaru. În lunile mai-iunie se aşteaptă rezultatele studiului, atunci când vom depista care este numărul persoanelor care suferă de TBC XDR. Deocamdată, în România, există doar două mari centre unde se pot trata aceşti bolnavi, respectiv Institutul Marius Nasta din Bucureşti şi centrul din Cluj, durata de tratament în cazul acestor bolnavi fiind de aprox. 18 luni. „Avem în plan deschiderea unui mic compartiment la Agigea, unde se vor trata bolnavii de TBC multidrog rezistentă. Avem 15 paturi acolo, sperăm să reuşim ca acesta să devină cât mai repede funcţional”, a declarat managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Constanţa, dr. Erdin Borgazi.

STATISTICI. În 2009, pentru prima dată în ultimii şapte ani, incidenţa tuberculozei a scăzut sub o sută de cazuri la suta de mii de locuitori, de la 142,2 de cazuri la suta de mii de locuitori în 2002. Conform datelor comunicate de coordonatorul tehnic al PNCT, la unitatea centrală de coordonare din cadrul Institutului de Pneumologie “Marius Nasta” au fost înregistrate, în 2009, 21.457 cazuri noi şi recidive de tuberculoză, cu 1.222 mai puţine decât în 2008. Scăderea a fost mai pronunţată la cazuri noi, de la 18.717 în 2008, la 17.866 în 2009, faţă de recidive, unde scăderea este mult mai puţin spectaculoasă, dar constantă, adică 3.591 cazuri în 2009 faţă de 3.962 în 2008. Şi tuberculoza la copii a urmat acelaşi trend descendent ca şi tuberculoza globală, totuşi, între 2008 şi 2009, s-a observat o uşoară tendinţă de creştere de la 28,3 de cazuri la suta de mii de locuitori la 29,7 de cazuri la suta de mii de locutori. “Cele mai importante realizări ale PNCT sunt menţinerea ratei de depistare a cazurilor de tuberculoză de peste 70% încă din anul 1995 şi a ratei de succes terapeutic de peste 80% din anul 2003, premize care au condus la scăderea semnificativă a incidenţei. Aceste rezultate aliniază România cu succes la alte ţări din Europa şi din lume, în care se observă o tendinţă favorabilă de reducere a epidemiei acestei boli”, a mai spus coordonatorul PNCT.



Ştiri recomandate

12