Reducerea TVA la alimente, posibilă în cazul identificării resurselor necesare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Reducerea TVA la alimente, posibilă în cazul identificării resurselor necesare

Economie 06 Noiembrie 2007 / 00:00 597 accesări

“Reducerea TVA la alimente este în afara proiecţiei bugetare pentru 2008, dar adoptarea unei astfel de reglementări nu este exclusă, dacă se vor găsi resursele necesare”, a declarat, ieri, Mariana Vizoli, director în Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF), la seminarul “Romania Retail Forum 2007”. \"Reducerea TVA la alimentele de bază nu a fost luată în calcul pentru proiecţia bugetară din 2008, dar nu este exclus să fie introdusă, cînd se vor găsi resursele. Din cîte ştiu, există un proiect de lege pentru introducerea unor cote reduse de TVA la alimentele de bază, care a fost adoptată de Senat, dar respinsă de Camera Deputaţilor, din motive de echilibru bugetar. Din calculele Ministerului Finanţelor a reieşit că influenţa unei astfel de măsuri asupra bugetului ar fi foarte mare\", a adăugat Vizoli.

Ea a spus că Ministerul Economiei şi Finanţelor nu a observat nicio reducere de preţ atunci cînd au fost reduse cotele TVA, în trecut. Reprezentanţii firmelor din industria alimentară susţin reducerea TVA la alimente şi spun că bugetul de stat va avea de cîştigat de pe urma acestei măsuri. \"Am încercat să explicăm că prin reducerea TVA bugetul va avea de cîştigat, pentru că se va reduce acea zonă a pieţei negre care, în prezent, în industria alimentară este între 10 şi 60%. În ceea ce priveşte reducerea preţului, nu cred că vreun negustor nu ar fi interesat să reducă preţul pentru a creşte volumul\", a declarat Sorin Minea, preşedintele Federaţiei Romalimenta. El a adăugat că România aplică cel mai ridicat nivel al TVA la alimente din UE, după Danemarca, iar în Anglia taxa respectivă nu există, în timp ce în Germania este de doar 4%.



12