Registru național pentru evidenţa persoanelor cu boli şi afecţiuni alergice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Proiect al deputatului de Constanța Cristina Dumitrache

Registru național pentru evidenţa persoanelor cu boli şi afecţiuni alergice

Sănătate, Politică 13 Octombrie 2019 / 16:00 5149 accesări
Proiectul prevede amenzi de până la 20.000 lei pentru orice cabinet medical care nu deține cel puțin o doză valabilă de adrenalină pentru şoc anafilactic (o reactie alergica acută, severă, amenințătoare de viață)

Proiectul prevede amenzi de până la 20.000 lei pentru orice cabinet medical care nu deține cel puțin o doză valabilă de adrenalină pentru şoc anafilactic (o reactie alergica acută, severă, amenințătoare de viață)

Deputatul PSD de Constanța Cristina Ileana Dumitrache a depus la Senat un proiect care propune înfiinţarea Registrului naţional al persoanelor cu alergii. „Prezentul proiect de act normativ are în vedere instituirea unui cadru normativ pentru protecţia, siguranţa vieţii şi respectarea, în condiţii de egalitate şi nediscriminare, a drepturilor persoanelor cu boli şi afecţiuni alergice, precum şi ale persoanelor care prezintă suspiciunea de a fi diagnosticate cu boli şi afecţiuni alergice”, explică deputatul PSD, în expunerea de motive a proiectului de lege. Iniţiativa propune înfiinţarea Registrului naţional pentru evidenţa persoanelor cu boli şi afecţiuni alergice. Astfel, în termen de cel mult şase luni de la intrarea în vigoare a legii, Ministerul Sănătăţii înfiinţează, printr-un ordin acest Registru, care va deveni funcţionat în maximum un an de la intrarea în vigoare a actului normativ. Registrul naţional va institui responsabilitatea pentru medicii alergologi să introducă persoanele diagnosticate în cadrul Registrului - o aplicaţie informatică în cadrul unei platforme online, care conţine evidenţa tuturor persoanelor diagnosticate cu boli şi afecţiuni alergice.

Totodată, pentru copiii diagnosticaţi cu boli şi afecţiuni alergice sau cei care prezintă suspiciunea de a fi diagnosticaţi cu alergii, instituţiile de învăţământ preşcolar şi şcolar „au obligaţia să asigure după caz, toate mesele, conform programului la care este înscris copilul sau posibilitatea pentru familie, părinţi, tutore sau reprezentant legal de a aduce în respectivele unităţi alimentele necesare hrănirii copiilor”, potrivit proiectului. Obligaţia de a asigura, după caz, toate mesele, potrivit programului, o au şi instituţiile de învăţământ universitar, dar și unităţile spitaliceşti.

Cabinetele individuale de medicină de stat şi private, inclusiv cabinetele de medicină dentară „au obligaţia de a deţine în dotare cel puţin o doză de adrenalină pentru autoinjectare încadrată în termenul de valabilitate înscris pe ambalaj”, arată sursa menţionată. Lipsa dozei de adrenalină sau existenţa unei doze expirate în instituţiile şcolare, preşcolare, universitare, spitale şi cabinete individuale de medicină de stat sau private este sancţionată cu amendă între 5.000 lei şi 20.000 lei. Iniţiativa legislativă a fost înregistrată la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.



Ştiri recomandate

12