Respirăm mai uşor aer european

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Raport SOER 2015

Respirăm mai uşor aer european

• Emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut cu 19% în Europa, în ultimii 25 de ani
Justiție 14 Iulie 2015 / 00:00 500 accesări

Agenția Europeană de Mediu (AEM) a finalizat raportul „Mediul european - starea și perspectiva 2015” - SOER 2015, prezentat în România, într-o conferință de specialitate organizată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP). Potrivit acestui raport, la nivelul Europei, emisiile de gaze cu efect de seră (GES) au scăzut cu 19% din 1990 până în prezent, în ciuda unei creșteri cu 45% a producției economice. „În 2015, Europa se află undeva la jumătatea drumului între inițierea politicii de mediu a UE la începutul anilor '70 și viziunea UE pentru 2050 de „a trăi bine, în limitele planetei”. La baza acestei viziuni se află recunoașterea faptului că prosperitatea economică și bunăstarea Europei sunt intrinsec legate de mediul său natural - de la soluri fertile la un aer curat și o apă la fel de curată (...). Cât privește utilizarea eficientă a resurselor și economia cu emisii reduse de dioxid de carbon, tendințele pe termen scurt sunt mai încurajatoare. Emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut cu 19% din 1990 încoace, în pofida unei creșteri cu 45% a producției economice”, potrivit raportului. Tendinţele încurajatoare despre care se vorbeşte în raport se referă şi la reducerea utilizării combustibililor fosili şi la emisiile unor poluanți generați de transporturi și industrie. Concret, „consumul total de resurse în Europa a scăzut cu 19% din 2007, se generează mai puține deșeuri și ratele de reciclare s-au ameliorat în aproape fiecare țară”, se mai arată în raport.

Această stare pozitivă de fapt este rezultatul politicilor UE privind combaterea schimbărilor climatice. Obiectivul de menținere a încălzirii climatice la sub 2 grade Celsius s-a tradus, în UE, în ținte globale de reducere „a emisiilor de gaze cu efect de seră (de exemplu, reducerea emisiilor la nivelul UE cu 20% până în 2020 și cu 40% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990). La rândul său, acest lucru este legat de o serie de politici mai specifice, inclusiv directive privind comercializarea certificatelor de emisii, energia din surse regenerabile, eficiența energetică și altele”, conform raportului.

În document, specialiştii AEM atrag însă atenţia că una dintre marile bogăţii ale Europei, capitalul natural, nu este încă protejată, conservată și ameliorată în concordanță cu ambițiile celui de „Al șaptelea program de acțiune pentru mediu”. „Reducerea poluării a îmbunătățit în mod semnificativ calitatea aerului și a apei din Europa. Totuși, pierderea funcțiilor solului, degradarea terenurilor și schimbările climatice rămân preocupări majore care amenință fluxurile bunurilor și serviciilor de mediu ce stau la baza producției economice și a bunăstării Europei. O proporție mare a speciilor protejate (60%) și a tipurilor de habitate (77%) sunt considerate a fi într-o stare nefavorabilă de conservare, iar Europa nu se încadrează în cursul planificat pentru atingerea țintei sale globale vizând oprirea pierderii biodiversității până în 2020, deși unele ținte mai specifice sunt îndeplinite. Privind înainte, se așteaptă ca impactul schimbărilor climatice să se intensifice, iar factorii determinanți care stau la baza pierderii biodiversității sunt așteptați să persiste”, se menționează în cercetarea AEM.



12