Revista „Ex Ponto”, la a 45-a apariție

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Revista „Ex Ponto”, la a 45-a apariție

Cultură 12 Februarie 2015 / 00:00 989 accesări

            Revista de cultură constănțeană „Ex Ponto”, care și-a făcut apariția în peisajul cultural dobrogean și național în ultimul trimestru al anului 2003, la 125 de ani de la integrarea Dobrogei în granițele statului român, a ajuns la cel de-al 45-lea număr, ce continuă tradiția de a oferi publicului o privire de ansamblu asupra culturii române. Astfel, în cele trei secțiuni ale sale - Text / Imagine / Metatext - se regăsesc interviuri, pagini de memorialistică, poezii, fragmente inedite de poze, prezentarea unor plasticieni contemporani, studii de istorie, arheologie, cronici literare, teatrale și muzicale.

            Revista în format carte se deschide cu editorialul „Revistele literare și istoria - un gând”, semnat de președintele Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, conf. univ. dr. Angelo Mitchievici. Atrag atenția și interviurile realizate de Gheorghe Filip cu autorul „Moromeților”, Marin Preda - „Gardurile copilăriei mele au dispărut total” -, respectiv cu criticul literar Eugen Simion - „Marin Preda n-ar fi fost decât de partea democrației”.

            La secțiunea „Imagine” se găsesc reproduceri după lucrările plasticianului Adrian Dumitru (31 octombrie 1967 - 14 octombrie 2013), precum și un profil biobibliografic al artistului.

            TEATRU, MUZICĂ ȘI ISTORIE La rubrica „Teatru”, consultantul artistic al Teatrului de Stat Constanța scrie despre „Norocul lui Pinocchio”, o cronică la spectacolul „Pinocchio” cu care Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare” a deschis, în toamnă, stagiunea 2014-2015. La rubrica „Muzică”, prof. univ. dr. Mariana Popescu semnează articolul „Ioan D. Chirescu - 125 de ani de la naștere”, iar la rubrica dedicată istoriei orașului, arhivistul dr. Constantin Cheramidoglu scrie despre a fi „Imigrant la Constanța”.

            Revista „Ex Ponto” a fost fondată în 2003, de regretatul Ioan Popișteanu, Ovidiu Dunăreanu, Paul Prodan și Olimpiu Vladimirov. Publicația poate fi achiziționată de la librăria Cărturești, la prețul de 10 lei.

Taguri articol


12