Revoluţie în regulamentele fotbalului românesc

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Şedinţa Comitetului Executiv al FRF ţinută la Mamaia a decis:

Revoluţie în regulamentele fotbalului românesc

Eveniment 18 Iulie 2006 / 00:00 1466 accesări

Prima şedinţă a Comitetului Executiv al FRF în sezonul fotbalistic 2006-2007 s-a desfăşurat, ieri, în staţiunea Mamaia. Deşi nu se anunţa furtunoasă, întrunirea s-a finalizat prin schimbări importante în fotbalul românesc. Pe ordinea de zi au fost 20 de puncte, cele mai importante fiind modificările de regulament. Sesizaţi de episodul în care patronul Stelei, Gigi Becali fugea după autocarul Gloriei Bistriţa, oficialii au interzis stimularea indirectă a echipelor de către alte cluburi. S-au stabilit şi pedepsele, atît pentru pesoanele implicate, cît şi pentru respectivele grupări: suspendarea de la 1 la 2 ani în cazul oficialilor clubului şi penalizarea ambelor formaţii implicate de la 3 la 9 puncte. Pe de altă parte, nu va mai fi permis schimbul de locuri între formaţii din ligi diferite, singura excepţie fiind trecerea de la o asociaţie sportivă la o societate pe acţiune, prevăzută şi în manualul de licenţiere al UEFA. În organigrama FRF a apărut o nouă instanţă supremă, Curtea de Arbitraj pentru fotbal, care înlocuieşte Comisia de Recurs Federal, acesta fiind condusă de o femeie, Mihaela Mihiş. Marea schimbare s-a produs însă în fruntea Comisiei de Disciplină, unde Doru Viorel Ursu a fost înlocuit cu Viorel Roş, fost preşedinte al Tribunalului Bucureşti. Noile prevederi vor intra în vigoare înaintea debutului Diviziei A, după ce regulamentul va fi revăzut de jurişti.

Prima şedinţă a Comitetului Executiv al FRF în sezonul fotbalistic 2006-2007 s-a desfăşurat, ieri, în staţiunea Mamaia. Deşi nu se anunţa furtunoasă, întrunirea anunţa schimbări mari în fotbalul românesc. Pe ordinea de zi au fost 20 de puncte, cele mai importante fiind modificările de regulament. “Ne-am inspirat din probleme ivite în sezonul trecut şi am decis să punem restricţii pentru toate lucrurile negative”, a spus preşedintele FRF, Mircea Sandu. Sesizaţi de episodul în care patronul Stelei, Gigi Becali fugea după autocarul Gloriei Bistriţa, oficialii au interzis stimularea indirectă a echipelor de către alte cluburi. Şi au stabilit şi pedepsele, atît pentru pesoanele implicate, cît şi pentru respectivele grupări: suspendarea de la 1 la 2 ani în cazul oficialilor clubului şi penalizarea ambelor formaţii implicate de la 3 la 9 puncte. Pe de altă parte, nu va mai fi permis schimbul de locuri între formaţii din ligi diferite, singura excepţie fiind trecerea de la o asociaţie sportivă la o societate pe acţiune, prevăzută şi în manualul de licenţiere al UEFA. Au fost interzise şi comasările sau divizările în cazul nou-promovatelor, în primele trei sezoane de la obţinerea accesului într-o ligă superioară. “Dacă au promovat, să-şi ducă crucea. Nu pot, să lase locul altuia”, a spus “Naşu’”. În cazul retragerii, locul nou-promovatei va fi luat de echipa retrogradată cu cel mai bun punctaj.

Noile prevederi reglementează şi statutul echipelor “satelit”. Astfel, fondul comun de jucători va fi limitat la doar 5 fotbalişti, faţă de 12 ca în trecut. “Existau situaţii cînd se trimiteau toţi jucătorii de la echipa mare pentru a ajuta să se cîştige un meci şi astfel se influenţa incorect desfăşurarea campionatului”, a spus Mircea Sandu. Totodată, regulamentul disciplinar a fost corelat cu codul disciplinar al FIFA, fiind lărgit “cîmpul” abaterilor, iar cele grave urmează să fie sancţionate mai drastic.

Schimbări şi la comisii

În organigrama FRF a apărut o nouă instanţă supremă, Curtea de Arbitraj pentru fotbal, care înlocuieşte Comisia de Recurs Federal. Acesta va fi condusă de o femeie, Mihaela Mihiş, şi este alcătuită din 15 membrii. Arbitrii vor fi aleşi de cele două părţi, dar nu le vor reprezenta, ci vor judeca după litera regulamentului. Marea schimbare s-a produs însă în fruntea Comisiei de Disciplină, unde Doru Viorel Ursu a fost înlocuit cu Viorel Roş, fost preşedinte al Tribunalului Bucureşti. “Am dorit o rotire a preşedinţilor şi am adus oameni foarte tineri care să apară în faţa opiniei publice. Lui Doru Viorel Ursu i-am propus altă comisie, dar a refuzat, pentru că nu-i permitea timpul. Probabil că ar fi rămas însă la Comisia de Disciplină dacă i-am fi propus”, a explicat Mircea Sandu, adăugînd că între el şi Ursu există o relaţie de prietenie. Deasemea, a fost stabilită componenţa Comisiei de Apel şi a celei pentru Statut, lista celor 20 de observatori pentru arbitraj în Divizia A şi a celor 200 de delegaţi pentru fotbalul din eşaloanele inferioare, juniori şi feminin. Noul regulament a schimbat statutul jucătorilor şi antrenorilor, care pînă acum “erau la mîna conducătorilor”, aşa cum s-a exprimat Mircea Sandu, care a acuzat Rapid Bucureşti pentru cazul Ryan Griffiths, jucător refuzat de giuleşteni după ce semnase actele de transfer.

Preşedintele FRF este convins că şi în România ar fi posibilă retrogradarea echipelor mari, Steaua, Rapid şi Dinamo, dacă justiţia ar avea probe privind ilegalităţile ale cluburilor, ca în Italia. “Parchetul mi-a solicitat în urmă cu cîteva luni adrese şi numere de telefon ale preşedinţilor, arbitrilor şi altor oameni legaţi de fotbal. Probabil că s-au autosesizat. Nu ştiu dacă se face vreo anchetă, vom afla în curînd”, a spus Mircea Sandu.

Noile prevederi vor intra în vigoare înaintea debutului Diviziei A, după ce regulamentul va fi revăzut de jurişti.



12