Rezultatele alegerilor din Estonia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rezultatele alegerilor din Estonia

Externe 06 Martie 2007 / 00:00 632 accesări

Premierul Andrus Ansip, primul şef de guvern care a cîştigat un al doilea mandat la alegerile legislative, după ce Estonia şi-a cîştigat independenţa, în anul 1991, a iniţiat, luni, negocierile pentru a forma o nouă coaliţie. Partidul Reformelor, cu orientare liberală, condus de Andrus Ansip, a obţinut cel mai bun rezultat cu 27,7% din voturi. După numărarea a 99% din sufragii, Comisia Electorală a anunţat că Partidul Reformelor a obţinut 31 de mandate din totalul de 101 în Parlamentul monocameral. Partenerul său de coaliţie, Partidul de Centru, a cîştigat 26,2% din voturi, respectiv 29 de mandate. Coaliţia de opoziţie de centru-dreapta, formată din partidele Pro Patria şi Res Publica, a obţinut 17,8% dintre sufragii şi 19 locuri în Legislativ, iar Partidul Social-Democrat 10,6% din voturi şi zece mandate. Al treilea partener din coaliţia aflată la guvernare, Uniunea Poporului, a fost votat de 7,2% dintre alegători şi va dispune de şase parlamentari. O singură altă formaţiune, Partidul Ecologist, apărută de curînd pe scena politică estonă, a reuşit să depăşească pragul de cinci procente cerut pentru a intra în Parlament, obţinînd 7,1% din sufragii, respectiv şase mandate în Legislativ.

Andrus Ansip, în vîrstă de 50 de ani, a anunţat că preşedintele Toomas Hendrik Ilves i-a confirmat că va fi însărcinat cu formarea noului Guvern. Şeful Executivului a reiterat că vrea să renunţe la actualul partener de coaliţie Partidul de Centru. Cele două formaţiuni au intrat în conflict în timpul campaniei electorale, criticîndu-şi reciproc programele. Partidul Reformelor este liberal, în timp ce Partidul de Centru, condus de ministrul Economiei şi Comunicaţiilor Edgar Savisaar, şi-a multiplicat promisiunile populiste. Andrus Ansip s-a pronunţat în favoarea unei alianţe cu partidul conservator Pro Patria, condus de fostul premier Mart Laar.

Circa 61% din totalul de 940.000 de persoane cu drept de vot din Estonia s-au prezentat la urne, cu trei procente mai multi decît în 2003. Aproape 30.000 de persoane au votat pe Internet, acesta fiind primul scrutin legislativ din lume deschis votului electronic pentru toţi cetăţenii. Rezultatele alegerilor din Estonia, primele după aderarea ţării la Uniunea Europeană, confirmă noua stabilitate din ţările baltice. Premierul leton conservator, Aigars Kalvitis, este, la rîndul său, primul şef de guvern din ţara sa care a reuşit să obţină două mandate la rînd, după alegerile din octombrie 2006.



12