România, pentru prima dată, în topul "Forbes"

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

România, pentru prima dată, în topul "Forbes"

Eveniment 10 Martie 2007 / 00:00 680 accesări

Prin Ion Ţiriac, România, alături de Serbia, Cipru şi Oman, a pătruns pentru prima dată în clasamentul miliardarilor pe 2007, realizat de revista "Forbes". Cele patru ţări sînt reprezentate de cîte un miliardar. Ion Ţiriac, în vîrstă de 67 de ani, figurează pe locul 840, cu o avere de 1,1 miliarde de dolari, pe care îl împarte cu alte persoane, printre care cunoscutul afacerist rus Boris Berezovski. Potrivit unui scurt portret întocmit de revista "Forbes", Ion Ţiriac a acumulat averea activînd în domeniul bancar, al asigurărilor, leasing şi vînzări de autoturisme. Acesta s-a implicat recent în domeniul imobiliar din România. Lista întocmită de "Forbes" conţine numele a 946 de miliardari, dintre care 178 figurează pentru prima dată în top. Topul conţine reprezentanţi din 53 de ţări.

Bill Gates s-a situat în fruntea listei pentru al 13-lea an consecutiv, cu o avere evaluată la 56 de miliarde de dolari şi este secondat de prietenul său Warren Buffett, cu o avere personală de 52 de miliarde de dolari. Cea mai mare creştere înregistrată de un miliardar în ultimii zece ani a înregistrat-o mexicanul Carlos Slim Helu, cu o avere de aproape 50 de miliarde de dolari, situîndu-se pe locul trei. Averea sa a sporit anul trecut cu 19 miliarde de dolari. Carlos Slim Helu, ale cărui afaceri includ domeniul telecomunicaţiilor, bancar, energie, tutun şi multe altele, a construit o avere inimaginabilă într-unul din cele mai sărace state din emisfera vestică şi este pe cale să-l depăşească pe omul de afaceri american Warren Buffett.

Printre obişnuiţii acestui top se numără Sir Richard Branson, proprietarul brandului Virgin, cu 3,8 miliarde, şeful Formulei 1 Bernie Ecclestone, cu o avere de 3,6 miliarde şi australianul Rupert Murdoch, proprietarul trustului media News Corporation, cu 9 miliarde de dolari. Cel mai bogat european este Ingvar Kamprad, ale cărui companii de mobilă Ikea i-au adus o avere de 33 de miliarde. Scriitoarea J. K. Rowling, autoarea seriei de mare succes Harry Potter, este singura femeie din Marea Britanie care a fost inclusă în topul miliardarilor. Cărţile despre aventurile celebrului vrăjitor şi filmele care au fost realizate pe baza acestora i-au adus scriitoarei britanice o avere de circa un miliard de dolari.

Taguri articol


12