România și Polonia - "Greu de… demis"

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Scandaluri la vârf ce fac înconjurul lumii

România și Polonia - "Greu de… demis"

Externe 24 Iunie 2014 / 00:00 441 accesări

Interceptările au devenit, în ultima vreme, nu doar o modă, ci şi o necesitate, judecând după cazurile de corupţie şi trafic de influenţă dezvăluite atât în România, cât şi peste hotare. Până şi în turbulentul Afganistan, înregistrări ale unor convorbiri secrete ar proba fraudarea prezidenţialelor. Înalţi responsabili ai Guvernului s-au angajat în susţinerea candidatului Ashraf Ghani în alegeri şi au organizat trucaje, înşelătorii şi manipulare, a acuzat duminică, într-o conferinţă de presă, Baryalai Arsalai, directorul campaniei lui Abdullah Abdullah, candidat clasat pe primul loc în turul întâi al scrutinului prezidenţial, din 5 aprilie, dar care îşi vede ameninţată poziţia după turul al doilea, din 14 iunie.

Dacă, în România, preşedintele Băsescu se află în centrul atenţiei din cauza interceptărilor puse la dispoziţia judecătorilor de membri ai clanului Bercea Mondial în scandalul iscat de fratele său, Mircea Băsescu, în Polonia, premierul Donald Tusk este vizat de o serie de interceptări cu acuzaţii grave la adresa Guvernului său, puse la dispoziţia opiniei publice de o publicaţie. Din păcate, cel puţin deocamdată, ambele personaje de prim rang ale vieţii politice nu par dispuse să renunţe la fotoliile ocupate, în ciuda evidenţelor din ce în ce mai clare. Băsescu a anunţat aseară că vrea să îşi ducă mandatul până la capăt, iar Guvernul polonez a susţinut ieri că se află sub atacul unei organizaţii criminale, după ce o revistă a publicat o nouă serie de convorbiri înregistrate în secret, care au pus în situaţii stânjenitoare mai mulţi oficiali şi au determinat presiuni ca premierul Donald Tusk să demisioneze.

GREU DE... DEMIS Opoziţia poloneză a spus că Guvernul ar trebui să demisioneze din cauza acestor înregistrări, care îl surprind pe guvernatorul Băncii Centrale discutând despre mijloacele de a ajuta partidul de guvernământ să evite înfrângerea în alegeri şi pe ministrul de Externe, Radoslaw Sikorski, spunând că relaţiile Poloniei cu SUA nu au nicio valoare. Atenţia opiniei publice din Polonia s-a îndreptat, de asemenea, asupra posibililor autori ai unei supravegheri ilegale de o asemenea amploare: înregistrările au avut loc la cel puţin două restaurante din Varşovia, pe o perioadă extinsă, şi au surprins cel puţin 12 oficiali, politicieni şi directori de companii. ”Guvernul a fost supus unui atac din partea unei grupări criminale organizate”, a declarat ministrul de Externe, Radoslaw Sikorski, citat de TVN24. ”Nu ştim cine se află în spatele acestui lucru, nu suntem siguri. Se analizează. Sper că justiţia va stabili identitatea acestor persoane şi a celor care le-au coordonat şi că acestea vor fi pedepsite”, a afirmat el. Fragmente din înregistrările secrete au fost publicate de revista săptămânală ”Wprost”.

SCOASE DIN CONTEXT Guvernul a precizat că afirmaţiile oficialilor care au fost înregistraţi în secret au fost scoase din context şi că aceştia nu au încălcat legea. Ministrul de Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, a vorbit de rău alianţa dintre Polonia şi SUA, spunând că nu face nici două parale, potrivit unei transcrieri parţiale a unei conversaţii, a informat duminică DPA, citată de Russia Today. Potrivit înregistrării difuzate duminică de revista poloneză ”Wprost”, persoana identificată drept Sikorski mai spune şi că alianţa americano-polonă este periculoasă, deoarece oferă Poloniei un sentiment fals de securitate. Conversaţia ar fi avut loc în urmă cu un an, iar interlocutorul lui Sikorski ar fi fost ministrul de Finanţe de la acea vreme, Jacek Rostowski. O reprezentantă a revistei ”Wprost” a explicat că respectiva conversaţie a fost înregistrată la sfârşitul lui ianuarie sau începutul lui februarie, în timpul protestelor din Ucraina vecină împotriva președintelui de la acea vreme, Viktor Ianukovici, aliat al Moscovei. Atunci, Polonia era nemulţumită de răspunsul lent al Occidentului faţă de criză, care a dus la înlăturarea de la putere a lui Ianukovici, la anexarea Crimeei de către Rusia şi la o revoltă separatistă pro-rusă în estul Ucrainei, precizează DPA.

Declaraţiile făcute de Radoslaw Sikorski, considerat unul dintre cei mai activi diplomaţi ai Europei, cu poziţii ferme la adresa Rusiei în criza cu Ucraina, sunt cu atât mai surprinzătoare cu cât preşedintele SUA, Barack Obama, a vizitat pentru a doua oară Polonia, în urmă cu două săptămâni. Mai mult, numele lui Sikorski a fost vehiculat ca unul dintre potenţialii înlocuitori ai şefei diplomaţiei europene, Catherine Ashton!



12