Românii consumă din ce în ce mai mult iaurt şi mai puţină carne de pasăre

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Românii consumă din ce în ce mai mult iaurt şi mai puţină carne de pasăre

Politică 06 Februarie 2007 / 00:00 488 accesări

Producţia de lapte de vacă livrat de unităţile procesatoare a scăzut, în 2006, cu 0,2% faţă de 2005, respectiv cu 1.675 de tone, a anunţat, ieri, un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS). Pe de altă parte, potrivit INS, toate produsele procesate din lapte au înregistrat creşteri, cele mai mari obţinîndu-se la producţia de lapte acidulat, care a crescut cu 25,9% (23.898 tone). Producţia de lapte de consum a avut şi ea o tendinţă ascendentă, de la 159.464 tone în anul 2005 la 191.335 tone în 2006, aceasta însemnînd o creştere cu 20%, (31.871 tone). "Creşteri semnificative ale producţiei s-au obţinut şi la unt şi smîntînă de consum, cu 17,5% (1.151 tone), respectiv 16% (5.434 tone)", se mai arată în comunicatul INS. Producţia de unt a crescut de la 6.563 tone în 2005 la 7.714 tone în 2006, iar cea de smîntînă de consum, de la 33.940 tone în 2005 la 39.374 tone în 2006. Producţia de brînzeturi a evoluat mai lent în 2006, creşterea faţă de anul anterior fiind de numai 2,8% (1.846 tone), cu precădere pe seama cantităţii de brînză obţinută exclusiv din lapte de vacă, care deţine o pondere de 91,2% din producţia totală de brînzeturi, se mai arată în comunicatul INS.

Producţia totală de brînzeturi a crescut de la 65.547 tone în 2005 la 67.393 tone în 2006, iar producţia de brînzeturi numai din lapte de vacă, de la 56.913 tone în 2005 la 61.429 tone în 2006. În luna decembrie 2006, cantitatea de lapte de vacă colectată de la exploataţii agricole şi centre de colectare de către unităţile procesatoare a fost în scădere faţă de luna precedentă cu 3,5%. Comparativ cu luna decembrie 2005, s-a înregistrat o creştere de 7,9%. În luna decembrie 2006, comparativ cu luna precedentă, cantitatea de lapte de vacă colectată de către unităţile procesatoare a scăzut cu 3,5% (2.799 tone), de la 80.279 tone la 77.480 tone. "În ceea ce priveşte produsele obţinute în urma procesării, se constată o creştere a cantităţii de lapte de consum cu 1,3% (191 tone) în luna decembrie 2006 faţă de luna precedentă, de la 15.055 tone la 15.246 tone", se mai spune în comunicat. Producţia de smîntînă de consum a avut, de asemenea, o tendinţă ascendentă, de la 3.363 tone în noiembrie 2006 la 4.054 tone în decembrie 2006, aceasta însemnînd o creştere cu 20,5% (691 tone). Producţia de lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut şi altele) a scăzut, în decembrie 2006, faţă de luna precedentă, cu 11,4% (1.136 tone), de la 9.968 tone la 8.832 tone. Producţia de unt, în decembrie 2006, a fost de 672 tone, cu 11,1% (67 tone) mai mare decît cea produsă în luna anterioară.

Consumul de carne de pasăre scade

În anul 2006, în România s-au sacrificat, în fermele industriale, aproape 107 milioane păsări, cu 10,8% mai mult decît cu un an înainte, cînd numărul capetelor de păsări sacrificate a fost de 96,5 milioane. În total, numărul păsărilor sacrificate în România în anul care tocmai s-a încheiat (208,7 milioane capete), a scăzut cu 37 milioane de capete (17,8%), adică pînă la 171,6 milioane capete, deşi în unităţile de producţie industrială s-a înregistrat o creştere a sacrificărilor cu 10,8%, după cum se arată într-o dare de seamă a Institutului Naţional de Statistică. Astfel, „numărul total al păsărilor sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora a scăzut, în 2006, cu 17,8%, respectiv cu 13,9%. În unităţile industriale specializate s-au înregistrat creşteri cu 10,8% ale numărului păsărilor sacrificate şi cu 9,0% la greutatea în carcasă”, se arată în comunicatul Institutului Naţional de Statistică (INS).

Statistica realizată de cercetători pentru luna decembrie 2006, prezintă numărul total al păsărilor sacrificate, care a scăzut cu 15,7%, respectiv cu 6,2% la greutatea în carcasă, faţă de aceeaşi lună din 2005. Tăierile de păsări în unităţile industriale specializate înregistrează o pondere de aproape 53% faţă de total păsări sacrificate, cu mult mai mare decît în cazul celorlalte specii. În acest tip de unităţi, sacrificările se menţin la un nivel ridicat din punct de vedere al numărului de păsări sacrificate (24,8%), respectiv 19,0% în ceea ce priveşte greutatea în carcasă.



Ştiri recomandate

12