Românii, obligaţi să-şi asigure locuinţele împotriva calamităţilor naturale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Românii, obligaţi să-şi asigure locuinţele împotriva calamităţilor naturale

Primele anuale pe care vor trebui să le suporte asiguraţii sînt cuprinse între 10 şi 20 de euro, în funcţie de tipul construcţiei
Economie 29 August 2007 / 00:00 751 accesări

Persoanele fizice şi firmele vor fi obligate să îşi asigure locuinţele împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor, în limita unei sume cuprinse între 10.000 şi 20.000 de euro, în funcţie de tipul construcţiei, cu plata integrală a unei prime anuale de 10-20 de euro. Obligativitatea asigurării locuinţelor împotriva calamităţilor naturale a fost aprobată de Guvern în şedinţa de ieri, printr-un proiect de lege care va fi transmis Parlamentului pentru dezbatere în procedură de urgenţă. Legea va intra în vigoare în prima zi a lunii următoare publicării în Monitorul Oficial, iar persoanele fizice şi juridice vor fi obligate să îşi asigure locuinţele începînd cu data la care se împlinesc 90 zile de la publicarea în Monitor a deciziei Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), prin care se constată înfiinţarea sistemului de asigurare obligatorie a locuinţelor.

Proiectul de lege se referă la locuinţele din blocuri, precum şi la locuinţa socială, de serviciu, de intervenţie, de necesitate, de protocol şi casa de vacanţă. Suma maximă pentru care poate fi încheiată asigurarea şi care poate fi acordată în cazul unei calamităţi naturale este de 10.000 de euro pentru construcţii cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic şi de 20.000 de euro pentru fiecare construcţie cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic. Suma reprezintă echivalentul în lei, la cursul de schimb valutar comunicat de BNR la data încheierii contractului de asigurare obligatorie a locuinţei.

Amenzi usturătoare

În cazul persoanelor fizice beneficiare de ajutor social, prima obligatorie va fi suportată din bugetele locale. Persoanele fizice şi juridice care nu respectă obligaţia de asigurare a locuinţelor vor fi amendate cu o sumă cuprinsă între 100 şi 500 de lei, în timp ce asigurătorul care refuză să încheie contractul de asigurare obligatorie a locuinţei va fi amendat cu 500 pînă la 1.000 de lei. În cazul în care o locuinţă face obiectul unui contract de leasing financiar, încheierea contractului de asigurare este în sarcina locatorului.

Pentru locuinţele aflate în coproprietate, va fi încheiat cîte un singur contract de asigurare pentru fiecare astfel de construcţie în parte, indiferent de numărul coproprietarilor. În acest caz, se va plăti, integral, o singură primă obligatorie, iar procentul din aceasta, datorat de fiecare persoană coasigurată va fi stabilit în raport de cota-parte din coproprietate care revine persoanei respective. Contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor va fi încheiat numai cu asigurătorii asociaţi în Poolul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale. Potrivit datelor CSA, doar 10% din totalul locuinţelor sînt asigurate împotriva dezastrelor naturale. În România, există aprox. 8,5 milioane de unităţi locative, inclusiv case de vacanţă, locuinţe de protocol, de serviciu şi sociale.



12