Românii vor avea un centru de excelenţă pentru cancerul de piele

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Deocamdată, la Spitalul Colentina

Românii vor avea un centru de excelenţă pentru cancerul de piele

Sănătate 27 August 2014 / 00:00 700 accesări

Melanomul cutanat, cancerul de piele, cea mai agresivă formă de cancer, constituie, în prezent, o problemă de sănătate publică, fiind depistate 200.000 de cazuri noi pe an în lume. Potrivit specialiștilor Ministerului Sănătății (MS), particularitatea în cazul României este aceea că depistarea se face în faze avansate ale bolii, care necesită tratamente foarte scumpe şi cu şanse minime de ameliorare, respectiv 23 - 32%. Un tratament pentru pacienţii în stare avansată costă circa 7.000 de euro pe lună. Pentru a veni în sprijinul populației, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, susţine dezvoltarea unui Centru de Referinţă pentru diagnostic şi tratament al melanomului cutanat în cadrul Clinicii 1 de Dermatologie a Spitalului Clinic Colentina, cea mai veche instituţie de profil din România, unitate a Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila” din Bucureşti.

“Melanomul cutanat, cancerul de piele, este cea mai agresivă formă de cancer. Cu un diagnostic precoce putem salva foarte multe vieţi şi de aceea dorim să facem aici, în instituţia de referinţă a dermatologiei româneşti, un centru de excelenţă pentru diagnostic şi tratament al melanomului, având nu doar sprijinul meu, ci şi al primarului general al Capitalei, dr. Sorin Oprescu”, a declarat ministrul Nicolae Bănicioiu, aflat ieri în vizită la Spitalul Clinic Colentina. Demnitarul a precizat că prin intermediul centrului se va putea crea şi un Registru Naţional de Melanom, un pas către un control eficient al acestei boli, care a devenit o problemă de sănătate publică în România, dar şi la nivel mondial. În România nu există un Registru Naţional de Melanom, incidenţa reală nefiind cunoscută, ceea ce reprezintă un handicap în tratarea acestei forme extrem de agresive de cancer. Un screening corect al aluniţelor şi programe referitoare la comportamentul pacienţilor, precum şi o abordare multidisciplinară care să evite transferul pacienţilor cu această afecţiune necesită un centru de referinţă.

O TUMORĂ MALIGNĂ Melanomul cutanat este o tumoră malignă care provine din celulele pigmentare ale pielii. Depistată la început, printr-o operaţie corectă, pacientul este salvat, însă, depistată în faze avansate, este o boală mortală, deoarece este cel mai rapid diseminant de cancer. Precizăm că la Constanța, în cadrul Clinicii Dermato-Venerice din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” (SCJU), dar nu numai, au fost efectuate numeroase campanii de depistare în stadii incipiente a melanomului cutanat, coordonatorul fiind șeful clinicii, dr. Gheorghe Nicola.



12