Rugbişti cu toxiinfecţie alimentară

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Al doilea focar din sezon

Rugbişti cu toxiinfecţie alimentară

Eveniment 05 Iulie 2013 / 00:00 639 accesări

Cel de-al doilea focar de toxiinfecţie alimentară din acest sezon estival a fost semnalat tot la Mamaia. Primul caz a apărut luna trecută, la hotelul Central, unde cinci turişti au acuzat simptome specifice acestei îmbolnăviri. De această dată, cinci copii dintr-un grup de 220 de sportivi veniţi la mare din toată ţara, pentru a participa la cea de-a patra ediţie a turneului de beach rugby „Oval 5 Beach Rugby Romania”, au solicitat, miercuri seara, ambulanţa, crezând că au făcut insolaţie, după ce avuseseră în timpul zilei antrenamente pe plajă. Micii rugbişti erau cantonaţi la hotelul Pescăruş, însă mâncau la restaurantul Cleopatra. La scurt timp după prânz, care a constat într-o porţie de ciorbă de vită, frigărui din piept de pui cu piure de cartofi şi ecler - meniul specific zilei, 12 copii au prezentat simptome ale unei toxiinfecţii alimentare, însă numai cinci dintre aceştia au fost internaţi. „Doi copii în vârstă de 14 ani, alţi doi copii de 13 şi unul în vârstă de 12 ani au acuzat, la două ore după ce au consumat meniul de la prânz, o simptomatologie uşoară specifică unei Toxiinfecţii Alimentare (TIA). Bolnavii au fost transferaţi la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase (SCBI) Constanţa pentru îngrijiri medicale şi s-a declanşat imediat ancheta epidemiologică ce se impune în asemenea situaţii. Numărul îmbolnăvirilor nu este mare, ţinând cont că este vorba despre un grup de peste 220 de copii care au mâncat acolo”, a declarat directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, Constantin Dina.

Ancheta este în desfăşurare, au fost prelevate toate probele necesare pentru a stabili care este cauza focarului de TIA, iar dacă se stabileşte că de vină sunt reprezentanţii restaurantului Cleopatra, atunci vor fi aplicate sancţiuni. Şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) Constanţa a fost sesizată în acest caz. „Dr. Bogdan Licărete, din cadrul Biroului pentru siguranţa alimentelor de origine animală, a efectuat un control de fond şi a verificat documentele specifice, care au fost găsite conforme; de asemenea, au fost ridicate probe în vederea efectuării examenelor de laborator specifice. Acestea sunt, în prezent, în lucru”, a declarat purtătorul de cuvânt al ANSVSA Constanţa, Corina Ivanciu. Conform managerului SCBI Constanţa, dr. Stela Halchidis, „cei cinci copii au stat o singură noapte internaţi, primind tratamentul corespunzător, iar ieri dimineaţă au fost externaţi. Au prezentat simptome specifice unei TIA uşoare, adică vărsături, greţuri, dureri abdominale, febră şi cefalee. În prezent, se află în afara oricărui pericol”. O posibilă explicaţie a acestei situaţii vine din partea patronului restaurantului Cleopatra din Mamaia, Vasile Chirondojan, care este chiar preşedintele „Oval 5 Beach Rugby Romania”. El a declarat că toţi cei peste 220 de copii care se află la mare în perioada 1-6 iulie pentru competiţia de rugby, potrivit contractului încheiat cu cluburile, trebuie să mănânce doar la acest restaurant, iar alte cazuri nu au mai fost semnalate, „dar sunt copii, puteau să mănânce şi din altă parte o îngheţată, un porumb, ceva. Zilnic, aici consumă alimente sute de oameni, inclusiv eu, şi până acum nu am avut nicio problemă”. Şi Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa (CJPC) s-a autosesizat, o echipă deplasându-se în Mamaia pentru a efectua cercetări. Potrivit comisarului-şef din cadrul CJPC, Dionise Culeţu, nu s-a depistat nicio neregulă.



12