Rusia a sesizat Consiliul de Securitate cu privire la disputa cu Gruzia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Rusia a început vineri evacuarea pe cale aeriană a personalului diplomatic din Gruzia, în condiţiile în care cele două ţări cunosc o nouă intensificare a tensiunilor, după ce autorităţile de la Tbilisi i-au acuzat pe omologii de la Moscova de spionaj militar. Un prim avion al Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă a decolat din Tbilisi după-amiza, avîndu-i la bord pe ambasadorul rus în Gruzia şi pe mai mulţi colaboratori ai ambasadei. Rusia şi-a avertizat cetăţenii să nu mai călătorească în Gruzia.

Rusia a sesizat Consiliul de Securitate cu privire la disputa cu Gruzia

Externe 30 Septembrie 2006 / 00:00 739 accesări

În cadrul reuniunii de la Portoroz, NATO a cerut, vineri, detensionarea situaţiei între Rusia şi Gruzia, în cadrul reuniunii consiliului Rusia - NATO la nivel de miniştri ai Apărării. Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a lansat, în acord cu toţi aliaţii, "un apel celor două părţi la moderaţie şi detensionare". Criza care a izbucnit miercuri, după arestarea unor ofiţeri ruşi acuzaţi de spionaj, în special în ceea ce priveşte activităţile NATO în Gruzia, potrivit autorităţilor de la Tibilisi, riscă să confirme suspiciunea existentă între Rusia şi aliaţii occidentali. În pofida protestelor Rusiei, care califică aceste acuzaţii drept "nejustificate", forţele de securitate gruzine au încercuit de joi Comandamentul armatei ruse pentru Caucazul de Sud, cu sediul la Tibilisi, cerînd predarea unui alt ofiţer acuzat de spionaj. Acest comandament are în subordine două unităţi militare ruseşti ce, potrivit unui acord bilateral încheiat între autorităţile de la Moscova şi Tbilisi, urmează să fie retrase pînă în 2008.

Rusia a sesizat Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite. Ambasadorul rus la Naţiunile Unite, Vitali Ciurkin, a acuzat autorităţile gruzine că au făcut totul pentru a accentua tensiunile din regiunea separatistă Abhazia, prin desfăşurarea de trupe în valea Kodori şi încălcarea rezoluţiilor Consiliului de Securitate şi acordurilor bilaterale. Diplomatul rus le-a indicat colegilor săi din Consiliul de Securitate să ceară autorităţilor gruzine să dea dovadă de moderaţie. Preşedintele gruzin, Mihail Saakaşvili, a calificat reacţiile Moscovei drept isterie şi a precizat că acţiunile ce au dus la arestarea ofiţerilor ruşi sînt legale. Relaţiile dintre cele două ţări au devenit tensionate dupa Revoluţia Trandafirilor, din anul 2003, care l-a adus la putere pe pro-occidentalul Mihail Saakaşvili.

Ministrul gruzin de Interne a anunţat că va furniza presei înregistrările audio şi video ce dovedesc că ofiţerii ruşi au desfăşurat acţiuni de spionaj pe teritoriul ţării sale. Şase soldaţi şi ofiţeri ruşi au fost reţinuţi în ultimele 24 de ore, fiind suspectaţi de spionaj. Vano Merabişvili a precizat că, în timpul arestării, au fost respectate toate normele internaţionale fără a se face uz de forţă. Ulterior, unul dintre ofiţeri a fost eliberat, restul de cinci persoane fiind inculpate pentru spionaj.

Moment de cotitură în relaţiile diplomatice ale Rusiei

Aleksandr Lukaşenko a ameninţat, vineri, cu întreruperea relaţiilor cu aliatul său cel mai fidel, Rusia, dacă gigantul rus Gazprom nu acceptă să revadă cerinţa de a dubla preţul facturii la gaz în Belarus, pentru 2007. "O creştere de o asemenea amploare a preţurilor la gaz ar însemna fără îndoială o posibilă întrerupere a tuturor legăturilor cu Rusia", a declarat preşedintele belarus în cursul unei conferinţe de presă, în prezenţa ziariştilor ruşi. Dacă Gazprom insistă să dubleze preţurile la gaz, pe care fosta republică sovietică îl primeşte, în prezent, la preţul de 46,68 dolari pe 1.000 m3, "Rusia va pierde ultimul aliat", a precizat preşedintele belarus. Gazprom a început în urmă cu mai bine de un an să crească progresiv tarifele la gaz în Belarus care erau pînă în prezent puternic subvenţionate, în special din motive politice. O dublare a preţului la gaz pentru Belarus ar costa ţara circa un miliard de dolari pe an.

Rusia şi-a relansat zilele acestea relaţiile comerciale cu omologii de la Havana, prin acordarea unui credit destinat achiziţiei de vehicule, precum şi cu un contract prin care partea cubaneză va achiziţiona avioane civile, cu ocazia unei vizite la Havana a premierului rus Mihail Fradkov. Astfel, Cuba va primi un împrumut de 355 de milioane de dolari, cu o dobîndă de 5%, rambursabil în zece ani, pentru cumpărarea de automobile şi camioane ruseşti, precum şi pentru finanţarea unor proiecte de infrastructură de transport ce includ şi sisteme de navigaţie aeriană. Autorităţile de la Moscova, care au renunţat la recuperarea de datorii de 26 miliarde dolari ale Cubei, datînd din era sovietică, au convenit şi restructurarea altor datorii, de 162 milioane dolari, contractate după anul 1991. Cuba, care la începutul anului a primit două avioane de pasageri Iuliuşin Il-96 de cursă lungă, s-a angajat că cumpere anual cîte două aeronave, de circa 100 milioane dolari, timp de şapte ani, pentru a-şi moderniza flota.

Premierul Fradkov, oficialul rus cu rangul cel mai înalt care vizitează Cuba după vizita din anul 200 a preşedintelui Putin, s-a întîlnit cu preşedintele în exerciţiu al Cubei, Raul Castro. Programul vizitei nu a inclus şi o întîlnire cu Fidel Castro, aflat în convalescenţă după o intervenţie chirurgicală suferită la sfîrşitul lunii iulie, dar premierul Fradkov i-a transmis urări de sănătate din partea preşedintelui Putin.

Companiile ruseşti oferă Cubei camioane GAZ şi microbuze, automobile Volga şi noile modele Lada, dar şi locomotive şi trenuri electrice, ambarcaţiuni rapide de patrulare, nave de studii seismice şi platforme marine de exploatare petrolieră. Relaţiile comerciale dintre Rusia şi Cuba s-au redus mult după destrămarea Uniunii Sovietice.

Cuba s-a orientat ulterior către China, ca furnizor de aparatură electrocasnică. Cuba cumpără mii de autobuze din China, pentru a-şi reînnoi parcul învechit de vehicule de transport de călători. Oficialităţile cubaneze susţin că achiziţionarea de vehicule ruseşti reprezintă însă o opţiune bună, deoarece multe dintre camioanele şi maşinile din ţară sînt produse în Rusia. Compania aeriană Cubana de Aviacion, care nu poate cumpăra aeronave Boeing sau Airbus din cauza sancţiunilor comerciale impuse de Statele Unite, a comandat încă două avioane Il-96-300 şi trei avioane de dimensiuni medii Tupolev Tu-204, cu o valoare estimată la 250 milioane dolari. Achiziţiile sînt finanţate de Iliuşin Finance, iar statul rus garantează 85% din împrumuturi.



12