Rusia ameninţă cu folosirea forţei nucleare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Asta ne mai lipsea!

Rusia ameninţă cu folosirea forţei nucleare

Externe 03 Aprilie 2015 / 00:00 664 accesări

Războiul declarațiilor pare la fel de nesfârșit ca și cel din estul Ucrainei, de la care a și început, de altfel, dar, de această dată, oficialii de la Moscova par să fi ajuns la nivelul declarațiilor belicoase ale liderului nord-coreean, care de câte ori se supără pe cineva amenință cu bombardamentul nuclear. Rusia a ameninţat cu folosirea forţei nucleare pentru a apăra anexarea Crimeei şi a avertizat că aceleaşi condiţii care au determinat-o să acţioneze în Ucraina există şi în cele trei ţări baltice, toate membre NATO, relatează ”The Independent”.

Potrivit notelor unui american la o întâlnire între generalii ruşi şi oficialii americani, citate de cotidianul ”The Times”, Moscova a ameninţat cu un spectru de răspunsuri, de la nuclear la non-militar, dacă NATO dislocă mai multe forţe în Lituania, Letonia şi Estonia. Ruşii au declarat la întâlnirea care a avut loc în Germania, luna trecută, că ”o încercare de returnare a Crimeei Ucrainei va fi întâmpinată puternic, inclusiv prin folosirea forţei nucleare”. Ei au declarat că, ”dacă NATO trimite arme Ucrainei, această iniţiativă va fi văzută drept o nouă avansare a NATO spre graniţa rusă şi poporul rus va cere un răspuns puternic”. Rușii au adăugat că ”aceleaşi condiţii care au existat în Ucraina şi au determinat Rusia să acţioneze aici există şi în cele trei state baltice, care, ca şi Ucraina, au un număr mare de persoane care se consideră etnici ruşi”. Rusia ar intenţiona să facă mai mulţi paşi şi în ceea ce priveşte ţările baltice, potrivit notelor, dar aceştia sunt mai degrabă acţiuni de destabilizare care ar face şi mai dificilă identificarea Rusiei decât cele din estul Ucrainei. Notele sugerează că Moscova ar evita trimiterea de trupe şi armament greu, în favoarea altor instrumente. ”Moscova speră să atragă treptat populaţia rusă către Rusia, fără să ofere NATO un pretext de a mobiliza trupe”, adaugă documentul. Dacă NATO răspunde, aceasta îl face un potenţial coagresor împotriva minorităţilor vorbitoare de limbă rusă din statele baltice, o situaţie descrisă ca potenţial mult mai periculoasă decât în Ucraina pentru SUA.

EXPLOZIE LA KIEV O explozie s-a produs în noaptea de miercuri spre joi la Kiev, la intrarea într-o agenţie bancară, aceasta fiind prima din capitala ucraineană de la începutul conflictului din Donbas, în estul ţării, relatează agenţia Zik. Poliţia nu a identificat încă tipul explozibilului folosit, dar a precizat că nimeni nu a fost rănit. Aceasta este prima explozie produsă la Kiev de la începutul conflictului din Donbas, după ce mai multe astfel de deflagraţii au avut loc la Odesa şi Harkiv. Potrivit agenţiei ruse Tass, care citează postul de televiziune ucrainean 112.ua, poliţia a găsit alte două dispozitive explozibile după acest incident.

Ucraina este afectată de un conflict separatist izbucnit în martie 2014, în regiunile Doneţk şi Lugansk, după anexarea Crimeei de către Rusia. Luptele s-au soldat cu peste 6.000 de morţi până în prezent, potrivit ONU. La 12 februarie, grupul de contact din care fac parte reprezentanţi ai Moscovei, Kievului, OSCE şi lideri separatişti din estul Ucrainei a semnat, la Minsk, o înţelegere care vizează să pună capăt conflictului ucrainean. Înţelegerea a fost negociată în formatul Normandia, de către preşedinţii Rusiei - Vladimir Putin, Ucrainei - Petro Poroşenko, Franţei - Francois Hollande şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel. Armistiţiul a fost deja încălcat de rebeli, care au preluat controlul asupra oraşului Debalţeve, un nod feroviar strategic din regiunea Doneţk.



12