Rusia ar putea invada Ucraina şi R. Moldova?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În contextul ameninţărilor NATO, îngrijorată

Rusia ar putea invada Ucraina şi R. Moldova?

Externe 24 Martie 2014 / 00:00 773 accesări

”Rusia are ample efective militare la frontiera de est a Ucrainei, iar Alianţa Nord-Atlantică este foarte preocupată de riscul unei ameninţări la adresa regiunii separatiste Transnistria, care, oficial, aparţine R. Moldova”, afirmă generalul american Philip Breedlove, comandantul suprem al forţelor NATO din Europa. ”Există suficiente trupe ruse la frontiera de est a Ucrainei pentru a fi trimise în Transnistria dacă se ia această decizie, lucru foarte îngrijorător. Rusia se comportă mai mult ca un adversar decât ca partener”, a subliniat Breedlove. În paralel, ministrul ucrainean al Apărării, Andrei Parubi, a avertizat că ”armata rusă este pregătită să atace Ucraina în orice moment, pentru că obiectivul preşedintelui rus, Vladimir Putin, nu este doar Crimeea, ci întregul teritoriu ucrainean”.

Rusia a finalizat, vineri, procedurile pentru anexarea oficială a fostei regiuni ucrainene Crimeea. SUA şi UE consideră Crimeea drept parte a Ucrainei şi au adoptat sancţiuni economice şi politice contra Rusiei. Drapelul Rusiei a fost arborat pe 189 de obiective militare din regiunea Crimeea. Membri ai unor miliţii pro-ruse au ocupat sâmbătă, cu blindate şi arme automate, încă o bază din Crimeea, în apropiere de Sevastopol, trăgând focuri de avertisment. Vehicule blindate au pătruns într-o unitate militară din Belbek. Militanţi pro-ruşi au tras focuri de armă în aer pentru a-i soma pe militarii ucraineni să părăsească baza. Anterior, membri ai unor miliţii pro-ruse au atacat o altă bază militară ucraineană din vestul Crimeei. 200 de combatanţi înarmaţi au pătruns în baza aeriană de la Novofedorivka. Militarii ucraineni s-au baricadat în clădirile unităţii şi au lansat grenade lacrimogene. Militanţii pro-ruşi au somat militarii ucraineni să părăsească unitatea, arborând drapelul Rusiei în locul celui ucrainean. La ocuparea bazei militare au asistat şi militari ruşi. Un ofiţer al armatei ruse a intrat în clădire pentru a negocia cu militarii ucraineni. În bazele de pe teritoriul Crimeei sunt în continuare militari ucraineni. Rusia a anunţat că le permite să plece din unităţi sau să se înroleze în armata rusă.

”Situaţia din Crimeea este complexă. În ultimele zile, unele nave militare au fost blocate şi preluate de ruşi, deşi comandanţii aveau ordin de a utiliza armele”, precizează Ministerul ucrainean al Apărării. ”Din nefericire, comandanţii sunt cei care iau decizia la faţa locului. Pentru a evita vărsarea de sânge, nu au recurs la arme”, explică instituţia. Militari ruşi şi voluntari pro-ruşi au ocupat baze militare din Crimeea şi nave militare ale Flotei ucrainene.

RUSIA AR PUTEA ATACA R. MOLDOVA Influentul senator american John McCain, membru al Partidului Republican, îl compară pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, cu fostul cancelar german nazist Adolf Hitler, avertizând că Rusia ar putea invada estul Ucrainei şi zone din R. Moldova. ”Vladimir Putin calculează ce teritorii poate ocupa, exact cum calcula Adolf Hitler în anii ’30”, a spus McCain. ”Crimeea este o naţiune captivă, iar reacţia comunităţii internaţionale s-a materializat în cuvinte dure, dar foarte puţine acţiuni. Nu văd nimic rău în furnizarea de către SUA a asistenţei militare letale şi neletale Ucrainei, o ţară care tocmai a fost invadată şi destrămată”, a spus McCain, apreciind că ”Vladimir Putin minte când spune că nu este interesat de invadarea estului Ucrainei sau a unor regiuni din R. Moldova”.

ACORDUL UE CU MOLDOVA, GRĂBIT UE ar trebui să semneze Acordul de Asociere cu R. Moldova în următoarele săptămâni, pentru a se evita ingerinţe ale Rusiei similare cu cele din Ucraina, afirmă Jean-Claude Junker, candidatul PPE la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene. UE va semna Acordul de Asociere cu R. Moldova până în iunie 2014, a anunţat preşedintele CE, Jose Manuel Barroso. R. Moldova a parafat Acordul de Asociere cu UE în noiembrie 2013, la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius. Preşedintele Sovietului Suprem (Parlament) de la Tiraspol, Mihail Burla, a declarat sâmbătă că evenimentele din Ucraina influenţează negativ libera circulaţie a locuitorilor din Transnistria, transportul mărfurilor şi al medicamentelor în regiune.

UCRAINA NU VREA ÎN NATO Aderarea Ucrainei la NATO nu se poate concretiza pe termen scurt, declară ministrul ucrainean de Externe, Andrei Deşciţa, pledând pentru apropierea ţării de UE şi pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu Rusia. Aderarea Ucrainei la NATO nu este pe agendă, pe termen scurt, pentru că Ucraina nu are o bază legislativă care să îi permită semnarea Pactului Nord-Atlantic şi nu are nici susţinerea necesară pentru iniţierea procesului de integrare. În plus, Deşciţa nu crede că statele membre NATO sunt pregătite să considere Ucraina un stat candidat la aderare, dată fiind situaţia actuală.

PROTESTE PRO-IANUKOVICI Aproximativ 4.000 de oameni au manifestat, sâmbătă, în oraşul rusofil Doneţk, din estul Ucrainei, arborând drapeluri ruseşti şi cerând reinstalarea în funcţie a fostului preşedinte Viktor Ianukovici. ”Rusia, ajută-ne!”, au scandat manifestanţii, cerând demisia lui Serghei Taruta, un miliardar numit recent în funcţia de guvernator al regiunii. Este pentru prima dată când manifestanţii cer reinstalarea în funcţia de preşedinte a lui Viktor Ianukovici, demis în februarie, de Parlament, după violenţele din Kiev soldate cu peste 100 de morţi. Serviciile de securitate ucrainene au anunţat, sâmbătă, arestarea lui Mihailo Ciumacenko, liderul organizaţiei separatiste Miliţiile Populare din Donbas.



12