Rusia are patru săptămâni pentru a înceta provocările în Ucraina

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ultimatumul lui Obama

Rusia are patru săptămâni pentru a înceta provocările în Ucraina

Externe 06 Iunie 2014 / 00:00 582 accesări

Preşedintele SUA, Barack Obama, a avertizat ieri că Rusia are la dispoziţie cel mult patru săptămâni pentru stabilizarea situaţiei din Ucraina, în caz contrar urmând să fie aplicate noi sancţiuni. ”Domnul Vladimir Putin are posibilitatea de a reveni pe drumul drept al legislaţiei internaţionale”, a declarat Obama la sfârşitul summitului G7 de la Bruxelles. ”Vom vedea ce va face domnul Putin în două, trei, patru săptămâni. Dacă provocările Rusiei continuă, este clar că ţările G7 sunt pregătite să impună costuri suplimentare Rusiei”, a atras atenţia Obama.

Statele din cadrul G7 au cerut Rusiei să înceteze acţiunile care au scopul destabilizării Ucrainei, afirmând că, în caz contrar, ar putea adopta noi sancţiuni. Potrivit preşedintelui francez, François Hollande, G7 consideră că dialogul şi o detensionare a situaţiei trebuie să fie încurajate.

ÎNCHIDEREA PARŢIALĂ A FRONTIEREI Preşedintele interimar ucrainean, Oleksandr Turcinov, a anunţat că o parte a frontierei dintre Ucraina şi Rusia urmează să fie închisă, pentru a-i localiza mai rapid pe terorişti, potrivit Russia Today. El a precizat că închiderea frontierei va viza, în special, centrul regiunii Lugansk şi sudul regiunii Doneţk. Peste 200 de persoane - militari ucraineni, separatişti şi civili - au fost ucise în operaţiunea antiteroristă lansată de puterea ucraineană la 13 aprilie, cu scopul de a înăbuşi insurecţia armată pro-rusă în regiunile Doneţk şi Lugansk. Recent, armata ucraineană a decis suplimentarea trupelor şi a echipamentelor de luptă la frontiera cu Rusia şi la graniţa cu regiunea separatistă moldoveană Transnistria. Agenţi ai poliţiei de frontieră ucrainene au abandonat, ieri, trei puncte vamale de la graniţa cu Rusia, aşteptând întăriri, în contextul luptelor cu insurgenţii separatişti.

Tiruri au fost auzite, în noaptea de miercuri spre joi, la Doneţk, capitala estului minier al Ucrainei, aflată în continuare sub controlul separatiştilor pro-ruşi, în pofida intensificării ofensivei forţelor ucrainene în zonă. În oraşul cu aproximativ un milion de locuitori, situaţia este apropiată de anarhie, după ce confruntări intense au permis forţelor ucrainene să reia controlul asupra aeroportului internaţional, o operaţiune soldată cu aproximativ 40 de morţi, în principal separatişti. Străzile oraşului sunt aproape pustii şi sunt controlate de insurgenţi, care au proclamat o republică populară independentă faţă de Kiev şi au instituit numeroase baraje rutiere în jurul localităţii.

”CINISM FĂRĂ LIMITE” Premierul rus, Dmitri Medvedev, a catalogat ieri ca fiind de un ”cinism fără limite” susţinerea exprimată de G7 faţă de operaţiunea armată a forţelor ucrainene împotriva insurecţiei pro-ruse din estul Ucrainei. Evocând în Consiliul de Miniştri un aflux de refugiaţi în regiuni ruseşti de la frontiera cu Ucraina, Medvedev a declarat că ”aşa-zisul G7 vorbeşte după asta despre acţiuni proporţionate ale armatei ucrainene împotriva propriului său popor; este de un cinism fără limite”. Rusia continuă să denunţe o intervenţie disproporţionată şi a afirmat săptămâna trecută că forţele ucrainene încalcă Convenţia de la Geneva din 1949, privind protecţia civililor. Medvedev a apreciat că aproximativ 5.000 de persoane sosesc zilnic din Ucraina numai în regiunea Rostov-pe-Don, în sud-vestul Rusiei, bazându-se pe datele privind trecerea frontierei. Rusia a propus, luni, Consiliului de Securitate al ONU un proiect de rezoluţie privind crearea unor culoare umanitare în estul Ucrainei, pentru ca civilii să poată părăsi zonele de conflict şi în vederea livrării unui ajutor umanitar în aceste zone. Occidentalii au exclus susţinerea acestui text, punând la îndoială gravitatea situaţiei umanitare descrise de Moscova. În schimb, SUA au acuzat Rusia că permite ca armament şi combatanţi să se alăture separatiştilor pro-ruşi de pe teritoriul rusesc.

TOLERANŢĂ ZERO LA CORUPŢIE Vitali Kliciko, un lider al mişcării de contestare pro-europene din Ucraina, care a fost învestit ieri în funcţia de primar al Kievului, s-a angajat să transforme capitala într-un model al schimbărilor pe care le consideră necesare în ţară, promiţând toleranţă zero faţă de corupţie. Purtând un costum de culoare închisă şi cravată roşie, impozantul fost campion la box a depus jurământul în Sala de Recepţie a Primăriei Kievului, ocupată de la începutul lui decembrie de manifestanţi pro-europeni din Piaţa Maidan. Liderul mişcării pro-europene Udar (Lovitură) este unul dintre conducătorii mişcării de contestare care a condus, în urma unor confruntări sângeroase între manifestanţi şi forţele de ordine în Piaţa Maidan, la îndepărtarea de la putere a fostului preşedinte Viktor Ianukovici, al cărui regim era cangrenat de corupţie. Iniţial candidat la Preşedinţie, Kliciko s-a retras şi l-a susţinut pe miliardarul Petro Poroşenko, care-l devansa în sondaje şi care a obţinut o victorie în alegerile prezidenţiale cu 54,7% din voturile exprimate. Poroşenko urmează să fie învestit în funcţie sâmbătă.



12