S-a deschis lista candidaţilor la funcţia de rector UOC

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Primele dosare depuse

S-a deschis lista candidaţilor la funcţia de rector UOC

Eveniment 08 Aprilie 2014 / 00:00 2255 accesări

Universitatea „Ovidius” din Constanţa (UOC), una dintre cele mai reprezentative unităţi de învăţământ superior din Dobrogea, are toate şansele să-şi spele imaginea pătată după scandalul iscat de fostul rector Tiberius Epure (în dosarul în care este acuzat că a luat mită de la viitori studenţi). UOC a fost de nenumărate ori nominalizată de nume mari din învăţământul superior, atât naţional, cât şi internaţional, ca fiind un exemplu demn de urmat. Cadrele didactice vor ca toţi colaboratorii să-şi recapete încrederea ce a fost câştigată în timp. Şansele ca UOC să fie din nou în topul marilor universităţi din ţară sunt acum uriaşe. Nu peste mult timp va fi aleasă o nouă conducere, profesori care vor dori să pună în practică un plan managerial de relansare. Încă de săptămâna trecută, mai exact din 2 aprilie, a demarat procedura de depunere a candidaturilor la funcţia de rector al UOC. Până ieri, niciun cadru didactic nu îşi depusese dosarul, deşi termenul-limită este joi, 10 aprilie.

„VIZIUNEA CU ACŢIUNE ÎNSEAMNĂ CULMI DE SUCCES” A spart gheaţa, la Biroul Electoral Central (BEC) al UOC, şeful Clinicii Medicale Interne I a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa „Sf. Apostol Andrei”, dar şi cadru didactic al Facultăţii de Medicină, prof. univ. dr. Doina Catrinoiu. Ea a venit, la prânz, însoţită de mama sa şi de cele două fete, dar şi de o echipă de susţinători, formată din colegi. „Programul meu este un concept despre ceea ce înseamnă echipă. Însuşi faptul că noi am făcut un astfel de plan managerial demonstrează că o echipă poate face mai mult decât un singur om. Cred că nimic nu este uşor când ai obiective foarte ambiţioase. Nu suntem învăţaţi cu uşor, suntem toţi învăţaţi să muncim şi din cauza asta avem nevoie de rezultate foarte bune, care să ne motiveze în continuare”, a spus prof. Catrinoiu. Motto-ul său este: „Viziunea fără acţiune e un vis, acţiunea fără viziune este o pierdere de timp, iar viziunea cu acţiune înseamnă culmi de succes”. Potenţialul rector al UOC are o carieră impresionantă, rezultatele muncii sale fiind apreciate atât în ţară, cât şi peste hotare. Până în 2016, este membru în comitetul executiv al Asociaţiei Europene pentru Studiul Diabetului (EASD). A fost răsplătită, în mai 2013, cu o diplomă de excelenţă din partea Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, cea mai mare distincţie pentru un medic diabetolog, pentru organizarea acţiunii „Controlează-ţi diabetul!”, dar şi ca urmare a activităţii sale ştiinţifice şi de cercetare.

„MODEL DE CAMPANIE ATIPIC PENTRU ROMÂNIA” Nu este singura care se înscrie în lupta pentru funcţia de rector. Şi prof. univ. Ana Rodica Stăiculescu, de la Facultatea de Drept, şi-a depus, ieri, candidatura. „Vreau să propun un model de campanie atipic pentru România. O campanie pentru un proiect şi nu împotriva cuiva. A devenit o regulă, din păcate, să câştigăm voturi pe seama nemulţumirilor, a frustrărilor. Am pierdut toţi din ultimele alegeri. Trebuie să privim această situaţie cu luciditate, să-i asumăm consecinţele şi mai ales costurile”, a declarat ea. Şi cariera sa este la fel de impresionantă. Este doctor în ştiinţe socio-umane, specialitatea Demografie/Sociologie, cu distincţia “très honorable” la Université Paris I - Panthéon Sorbonne, dar şi conducător de doctorat la Şcoala Doctorală de Sociologie - Universitatea Bucureşti. Nu în ultimul rând, este formator în Reţeaua naţională de formatori a Institutului European din România, evaluator ARACIS, Comisia C4 Ştiinţe sociale, politice şi ale comunicării. Şi prof. Stăiculescu este apreciată atât de forurile naţionale, cât şi internaţionale. Ea doreşte să arate ţării, dar nu numai, că UOC poate fi un model şi un exemplu în desfăşurarea unor alegeri cu respectul şi demnitatea specifice mediului universitar. „Să facem o campanie prin care să ne dovedim un nucleu de Educaţie, să facem o campanie în care să vorbim frumos despre ceilalţi candidaţi. Să lăsăm votanţii să aleagă cel mai bun proiect şi cel mai disponibil şi competent în management universitar candidat pentru a-l realiza”, a declarat profesorul.

Fie că va câştiga prof. dr. Catrinoiu, fie că va câştiga prof. Stăiculescu, ar fi pentru prima dată în istoria UOC când o femeie preia frâiele universităţii. De la înfiinţarea UOC, au trecut, pe rând, prin fruntea instituţiei de învăţământ prof. univ. dr. Adrian Bavaru, prof. univ. dr. Victor Ciupină, Tiberius Epure şi, în prezent, rector interimar prof. univ. dr. Ion Bordeianu. Şi prof. univ. dr. Sorin Rugină, medic la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, şi el cadru didactic la Facultatea de Medicină, a anunţat că-şi va depune dosarul pentru funcţia de rector, astăzi, la ora 10.30. După perioada de depunere a candidaturilor, între 11 aprilie şi 9 mai este programată campania oficială de promovare a programelor manageriale, iar în 12 mai este scrutinul.



12