S-a descoperit o planetă de 17 ori mai mare decât Terra

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

S-a descoperit o planetă de 17 ori mai mare decât Terra

Monden 04 Iunie 2014 / 00:00 613 accesări

Astronomii au descoperit o planetă telurică uriaşă, de 17 ori mai mare decât Terra, pe care au denumit-o după unul dintre monştrii celebri din cinematografie, Godzilla, şi care ar putea schimba percepţia oamenilor de ştiinţă despre originile Universului. Această planetă, aflată la o distanţă de 560 de ani-lumină de Terra, a fost descoperită de misiunea Kepler, lansată de Agenţia Spaţială Americană (NASA), au anunţat oamenii de ştiinţă prezenţi la o conferinţă organizată, în oraşul Boston, de American Astronomical Society. Această megaplanetă, denumită Kepler-10c, are un diametru de 29.000 de kilometri, adică de 2,3 ori mai mare decât cel al Terrei.

Până în prezent, astronomii nu credeau în existenţa unui astfel de ”monstru teluric”, deoarece cu cât planeta este mai mare, cu atât forţa ei de atracţie gravitaţională o face să adune în jurul ei nu doar materiale solide, ci mai ales cantităţi mari de hidrogen, transformând-o astfel într-o planetă uriaşă gazoasă, precum Jupiter. ”Este Godzilla planetelor de tipul Terrei”, a declarat Dimitar Sasselov, directorul proiectului despre originile vieţii lansat de Universitatea Harvard. ”Dar, spre deosebire de monstrul din film, Kepler-10c are implicaţii pozitive asupra vieţii”, a adăugat acesta.

Misiunea Kepler lansată de NASA poate doar să repereze planete, dar nu poate să precizeze dacă acestea sunt gazoase sau telurice. Dimensiunea impozantă a... Godzillei sugerează mai degrabă o planetă de tip ”mini-Neptun”, mai mare decât Terra, înconjurată de un strat gros de hidrogen şi heliu. Un telescop amplasat pe Insulele Canare a putut să determine că această megaplanetă are o masă de 17 ori ori mai mare decât cea a Terrei, depăşind aşteptările astrofizicienilor. Kepler-10c, care orbitează în jurul unei stele ce seamănă foarte mult cu Soarele, într-un interval de 45 de zile, pare să fie însă prea fierbinte pentru a întreţine viaţa. Însă această megaplanetă demonstrează că Universul a fost capabil să creeze planete telurice uriaşe, chiar într-o epocă în care elementele grele necesare, precum siliciul şi fierul, erau rare. Se crede că Universul primitiv conţinea doar hidrogen şi heliu. Planeta aparţine sistemului Kepler-10, care conţine încă o planetă, denumită Kepler-10b. Acest sistem stelar are o vârstă de circa 11 miliarde de ani, ceea ce înseamnă că s-a format la mai puţin de trei miliarde de ani după Big Bang.

Taguri articol


12