S-a stins din viaţă antrenorul emerit Mihail Făgărăşan

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Doliu în handbalul constănţean şi românesc

S-a stins din viaţă antrenorul emerit Mihail Făgărăşan

Sport 16 Iulie 2014 / 00:00 2144 accesări

Sportul constănţean este în doliu după decesul, în urma unor complicaţii cardiace, al antrenorului emerit Mihail Făgărăşan. De numele său se leagă descoperirea unor jucători de marcă din handbalul românesc, precum Mircea Bedivan (medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice din 1984), Adrian Ghimeş (medaliat cu bronz la Campionatul Mondial din 1990), Valeriu Solomon (fost internaţional, campion cu Steaua în 1990), Sorin Baican, Cornel Damian, Claudiu Ionescu (medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice din 1980), Adrian Racoviţan (fost internaţional), Nurhan Ali (actualul director executiv al HCM Constanţa), Eden Hairi (fost antrenor şi campion cu HCM Constanţa), Silviu Băiceanu (fost internaţional, campion cu HCM Constanţa), Marius Stavrositu (fost internaţional, campion cu HCM Constanţa) şi mulţi alţii. Ajuns la vârsta de 68 de ani, Mihail Făgărăşan, antrenorul cu cea mai îndelungată activitate la Clubul Sportiv Şcolar Nr. 1 din Constanţa, era o persoană foarte activă, energică, iar cumplita veste i-a luat prin surprindere pe toţi cei care l-au cunoscut şi pentru care a însemnat mai mult decât un antrenor de handbal. Trupul neînsufleţit este depus la Casa Albastră, iar înmormântarea va avea loc joi, la cimitirul din Viile Noi, cortegiul funerar urmând să plece la ora 10.00 de la Cimitirul Central.

REGRETE ETERNE! „Suntem pur şi simplu şocaţi. Este o mare tristeţe, o imensă durere. S-a dus cel mai bun antrenor de juniori de la secţia de handbal. A fost cel mai longeviv ca activitate. Era un om plin de viaţă, care “a ars” mult pentru handbal“, a mărturisit directorul CSŞ Nr. 1 Constanţa, Cristiana Costara. Actualul director executiv al HCM Constanţa, Nurhan Ali, consideră că Mihail Făgărăşan a ştiut să transmită fiecărei generaţii din pasiunea şi filosofia sa despre handbal: „A fost omul care mi-a pus în mână mingea de handbal. Pasiunea, nebunia pe care o am pentru handbal i se datorează în bună măsură şi domnului profesor. Este un moment trist pentru handbalul constănţean, dar şi pentru cel românesc, pentru că a dat numeroşi jucători loturile reprezentative. Când eram juniori, ne repeta mereu că la Constanţa trebuie să fie cea mai puternică echipă din handbalul masculin românesc. A fost unul dintre visele sale şi mă bucur că am putut realiza acest lucru”.

Cel mai important produs al fostului tehnician constănţean a fost Mircea Bedivan, medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, din 1984. „Îmi este foarte greu. Nu pot să-mi găsesc cuvintele. Acum câteva zile l-am vizitat la spital, iar apoi am fost plecat din oraş şi nu am mai ştiut nimic... Domn’ profesor mi-a dat un scop în viaţă, m-a făcut om, a dat sens vieţii pe care o am. El m-a făcut ceea ce sunt. A fost, cu siguranţă, un al doilea tată pentru mine. Mi-a fost mult mai mult decât un profesor. M-a îndrumat inclusiv în timpul liceului, m-a ajutat dincolo de pregătirea handbalistică”, a precizat Mircea Bedivan. Ion Crăciun, fost elev şi apoi coleg pe banca tehnică cu Mihail Făgărăşan, era de asemenea extrem de afectat de tragicul eveniment: „I-am fost elev, apoi am fost antrenor împreună cu dânsul la prima echipă a Constanţei care a promovat în Liga Naţională de handbal masculin, în 1998. Un adevărat luptător. A crescut multe generaţii, a dat mulţi jucători la loturile naţionale. Un om dedicat meseriei, cum greu mai găseşti în zilele noastre. Era activ, vioi, făcea mişcare la sala de forţă şi această tragedie ne-a surprins pe toţi. Dumnezeu să-l odihnească”.

„Îmi pare nespus de rău. A fost un adevărat simbol al handbalului constănţean. A contribuit din plin la cariera mea. Era un om deosebit, un antrenor, cel puţin la nivel de juniori, pe care eu nu l-am mai întâlnit în carieră. Era pasionat, răbdător. Te oprea câte 20-30 de minute după fiecare antrenament şi te “bătea la cap”, în sensul bun al cuvântului, cu tot ce dorea să înţelegi. După ce am devenit campioni la juniori (n.r. - în 1997), ne-a spus că vom fi campioni şi la seniori. Credeam că glumeşte, că vrea doar să ne ambiţioneze. Avea un talent extraordinar de a face cea mai bună selecţie”, a declarat şi Marius Stavrositu.

Fostul director al DJST, Elena Frîncu, în prezent membru în Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, consideră că Mihail Făgărăşan a făcut parte din generaţia de aur de la CSŞ 1 Constanţa. „A fost un bun coleg, a făcut parte din generaţia de aur a profesorilor antrenori de la Clubul Sportiv Şcolar numărul 1 din Constanţa. Născut şi crescut în Bistriţa-Năsăud, şi-a întâlnit partenera de viaţă în Constanţa, căsătorindu-se cu Vicki şi lăsând după el doi băieţi, Radu şi Marius. Să te odihneşti în pace, dragă Michel! Nu te vom uita niciodată şi vom rămâne alături de Vicki şi de familia ta!”, a fost mesajul Elenei Frîncu.

Cluburile constănţene CSŞ 1, HCM, CS Farul, CSU Neptun, CVM Tomis, Federaţia Română de Handbal şi Departamentul Sport al cotidianului “Telegraf” sunt alături de familia îndoliată şi transmit sincere condoleanţe. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

IN MEMORIAM. Sub îndrumarea profesorului Mihail Făgărăşan, CSŞ 1 Constanţa a obţinut titlurile naţionale la handbal masculin la juniori I în 1975, 1976, 1980 şi 1997. A format în 1995, alături de Ion Crăciun, echipa care ulterior a devenit Handbal Club Municipal Constanţa, iar în 1998 a promovat, ca antrenor principal, cu formaţia din Constanţa în Liga Naţională de handbal masculin. „Ca antrenor, poţi ajunge la performanţe răsunătoare, pentru ca, mai apoi, totul să pară a fi fost un vis frumos. Eşti obligat să repeţi cu sportivii aceleaşi procedee, aceleaşi tehnici, aceleaşi scheme tehnico-tactice de milioane de ori, ca să-ţi mai iasă o dată reuşita. Supui, cu bună ştiinţă, pe sportivi, dar aderi şi tu la acelaşi regim. Relaţia antrenor-sportiv e delicată, sinuoasă, complicată”, declara regretatul profesor antrenor emerit Mihail Făgărăşan.



12