S-a stins din viaţă directorul Bibliotecii Judeţene, Liliana Lazia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Tristeţe pe „Strada mării”...

S-a stins din viaţă directorul Bibliotecii Judeţene, Liliana Lazia

Cultură 01 Aprilie 2011 / 00:00 2851 accesări

Întreaga comunitate a bibliotecarilor din ţară şi a oamenilor de cultură din Constanţa este profund îndurerată la aflarea cumplitei veşti că directorul Bibliotecii Judeţene (BJ) „ Ioan N. Roman”, dr. Liliana Lazia, s-a stins din viaţă, ieri, aceasta fiind programată pentru un transplant hepatic. Cumplita ştire i-a lăsat în stare de şoc pe angajaţii BJ, iar vestea e cu atât mai zguduitoare cu cât, parcă mai ieri, distinsul manager al bibliotecii de la malul mării îşi lansase cel mai recent volum, realizat împreună cu profesorul şi istoricul Gheorghe Dumitraşcu, „Dobrogea 1884-1885 în 31 de răspunsuri ale comunelor la Chestionarul Haşdeu”.

Pe 21 iulie, dr. Liliana Lazia, care s-a aflat la conducerea BJ din 1998, ar fi împlinit 57 de ani, vârstă la care mai avea încă multe de oferit. Angajaţii BJ ştiau că are probleme de sănătate, dar nimeni nu se aştepta ca cea care a făcut din bibliotecă a doua sa casă să plece atât de curând.

Cei care doresc să-i aducă un ultim omagiu pot veni, mâine, la sediul bibliotecii constănţene, unde va fi depus, între orele 09 şi 12.00, sicriul cu trupul neînsufleţit. După aceea, convoiul funerar se va deplasa la Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, iar apoi, la Cimitirul Central, unde va avea loc înmormântarea.

Un volum fără sfârşit. „Zilele acestea, pregătisem tot ce era necesar pentru a discuta cu doamna directoare Lazia, cu care am colaborat excepţional, fiind flatat de bunăvoinţa prietenească pe care familia Lazia mi-a arătat-o în realizarea cărţii privitoare la Chestionarul Haşdeu. Pregăteam, acum, realizarea unei alte anchete, a unei alte cărţi fundamentale pentru Dobrogea, răspunsurile din 1894 la Chestionarul lui Densuşianu, mult mai larg. Iniţiativa îi aparţinea Lilianei Lazia, iar noi, amândoi, lucraserăm deja, fiind într-o fază relativ avansată”, a spus prof. univ. dr. Gheorghe Dumitraşcu.

„Liliana Lazia mi-a creat o imagine cu care nu cred că mă voi mai întâlni: a unui om cu suflet uriaş, cu o minte deschisă, perseverentă, muncitoare până la Dumnezeu şi de o mare bunăvoinţă. Este evident că pentru mine pierderea sa este uriaşă. A dispărut unul dintre cei mai buni prieteni. Liliana şi Lucian Lazia (n.r. - soţul directoarei BJ) mi-au fost prieteni. Este cea mai mare pierdere de această factură pe care intelectualitatea Dobrogei, oamenii de cultură ai Dobrogei au suferit-o, pentru că în condiţiile de azi, toţi am văzut în Liliana Lazia directoarea celei mai importante instituţii de cultură din întreaga Dobroge. A fost o luptătoare, care s-a impus prin hotărâre, prin inteligenţă, prin măsură şi, de ce nu, prin frumuseţe. E o pierdere incomensurabilă pentru sufletul meu”, şi-a exprimat durerea de a fi pierdut un prieten şi colaborator nepreţuit dr. Gheorghe Dumitraşcu.

„Să aprindem o lumânare în memoria unei femei excepţionale”. Cu deosebită tristeţe, autorul de carte şi jurnalistul de investigaţie Constantin Cumpănă şi-a exprimat, la rândul său, regretul: „Am cunoscut-o pe doamna Lazia la lansarea cărţii mele despre tragedia navei Independenţa, când mi-a acordat tot sprijinul pentru o lansare editorială de excepţie. Mai mult decât atât, a venit cu o idee care a impresionant asistenţa, şi anume, de a aprinde 42 de lumânări în memoria victimelor din acea catastrofă. Iată că, acum, suntem noi nevoiţi să aprindem o lumânare în memoria unei femei excepţionale, un adevărat om de cultură”.

Trei decenii în altarul cărţii. Liliana Lazia, care a ştiut să se facă apreciată şi respectată prin dragostea sa pentru cărţi şi prin profesionalism, s-a născut la 21 iulie 1954, la Constanţa. A absolvit Liceul nr. 4 şi a urmat studii superioare de limba engleză, fiind licenţiată a Facultăţii de Limbi Germanice, Secţia Limba şi Literatura Engleză, a Universităţii Bucureşti. A parcurs studii postuniversitare de bibliologie şi ştiinţa informării. În anul 2002 a devenit doctor în filologie, cu teza de doctorat „Antroponimie dobrogeană. Consideraţii diacronice”.

Liliana Lazia a păşit în bibliotecă în anul 1979, lucrând alături de cărţi şi de oamenii care le căutau. Întregul său efort managerial s-a concentrat pentru a transforma instituţia pe care o conducea nu doar într-o casă a cărţii de prestigiu, ci şi într-un centru modern al informaţiei, al documentării şi al cercetării. „Biblioteca i-a fost a doua casă. Aici a citit, i-a ajutat şi pe alţii să intre în tainele cărţilor, a scris, a valorificat şi a îmbogăţit cunoaşterea din documentele bibliotecii cu propriile lucrări. A scris articole şi studii în revistele de specialitate şi în presa culturală, a scris două volume de versuri de mare sensibilitate, „Strada mării” şi „Mătăsuri, ploi, nisipuri”, a scris lucrări dedicate spaţiului dobrogean pe care l-a iubit atât de mult şi pe care l-a dorit valorizat prin cât mai multă cercetare”, a spus Adriana Gheorghiu, cea care a secondat-o la conducere. Activitatea sa profesională s-a îndreptat spre valorificarea istoriei pământului dintre Dunăre şi Mare, dovadă fiind nu doar teza sa de doctorat despre antroponimia dobrogeană, ci şi numeroase articole şi studii cu caracter dobrogean, implicându-se, totodată, în elaborarea „Dicţionarului de personalităţi dobrogene”, în mai multe volume.

Şi colectivul Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” deplânge dispariţia prematură a omului de cultură: „Regretăm dispariţia fulgerătoare şi prematură a doamnei Liliana Lazia, directorul Bibliotecii Judeţene „I. N. Roman” Constanţa şi transmitem condoleanţe familiei. Dumnezeu s-o odihnească în pace!”.



12