Şapte militari ucraineni şi un civil au fost ucişi în estul Ucrainei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pacea care ucide

Şapte militari ucraineni şi un civil au fost ucişi în estul Ucrainei

Externe 31 Octombrie 2014 / 00:00 405 accesări

După acalmia din timpul alegerilor anticipate, confruntările din estul rusofon al Ucrainei au fost reluate... după un program bine stabilit, se pare. Şapte militari ucraineni şi un civil au fost ucişi în estul Ucrainei, în ultimele 24 de ore, au anunţat, ieri, autorităţile de la Kiev. Aceasta este cea mai sângeroasă zi pentru forţele ucrainene după 14 octombrie, când Kievul a anunţat uciderea a opt militari, în pofida intrării în vigoare a armistiţiului semnat de cele două părţi la 5 septembrie. De asemenea, un civil a fost ucis în bombardamentele care au vizat localitatea Novotoşkivsk, din regiunea Lugansk. Bombardamente cu artileria grea şi lansatoare de rachete Grad au fost efectuate asupra satului. Au fost înregistraţi răniţi în rândul civililor, iar o persoană a fost ucisă şi mai multe clădiri au fost distruse, a declarat guvernatorul Ghennadi Moskal.

Pe de altă parte, în regiunea Doneţk, celălalt fief separatist, două persoane au fost rănite într-un tir de mortieră asupra rezervorului de la Gorlivka, a anunţat compania care administrează aprovizionarea cu apă în oraş. Intense schimburi de focuri cu obuze de artilerie au avut loc ieri și în zona aeroportului Doneţk. Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a declarat că insurgenţii au lansat atacuri cu lansatoare de rachete şi cu obuze de mortieră.

Potrivit ONU, confruntările din estul Ucrainei s-au soldat cu peste 3.700 de morţi, majoritatea civili, începând din aprilie. Separatiştii au anunţat miercuri că 384 de combatanţi pro-ruşi şi-au pierdut viaţa de la începtul conflictului, dar bilanţul este imposibil de verificat din surse independente.

VIGILENȚA NATO Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, amintind că s-a înregistrat recent o intensificare a incursiunilor avioanelor militare ruse, care aparent efectuau manevre deasupra Mării Negre, Mării Baltice şi Mării Nordului, a dat asigurări ieri că ”NATO este puternică și rămâne vigilentă”. Totodată, Stoltenberg a subliniat că ”nu suntem în situaţia unui război rece, dar Rusia a subminat încrederea şi tot ceea ce am încercat să creăm, o relaţie mai cooperantă şi mai constructivă de la încheierea Războiului Rece”.

Alianţa Nord-Atlantică a anunţat miercuri că avioane NATO au decolat spre patru zone diferite, pentru misiuni de interceptare a patru grupuri de avioane militare rusești care efectuau manevre deasupra Mării Negre, Mării Baltice şi Mării Nordului. Opt avioane militare rusești - patru bombardiere şi patru aeronave de alimentare în aer - au fost interceptate de aparate de vânătoare NATO în Marea Nordului. Marea Britanie, Norvegia şi Portugalia au furnizat avioane de interceptare. Într-un alt incident, aviaţia militară turcă a interceptat patru avioane rusești, inclusiv două bombardiere de tip TU-95, deasupra Mării Negre. Avioane germane au interceptat şapte avioane militare rusești deasupra Mării Baltice. Potrivit NATO, ”aparatele de zbor rusești nu au prezentat niciun plan de zbor, nu au avut niciun contact cu autorităţile aviaţiei civile şi nu au comunicat, ceea ce reprezintă un risc potenţial pentru zborurile civile”.

NEGOCIERI CONDIȚIONATE Delegaţia rusă nu va reveni la masa negocierilor de la Bruxelles privind rezolvarea contenciosului pe tema gazelor cu Ucraina, decât dacă Kievul şi Comisia Europeană ajung la un acord privind finanţarea datoriei ucrainene, a anunţat, ieri, gigantul rusesc Gazprom. Ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak, declarase anterior că negocierile care au început miercuri între Rusia şi Ucraina nu s-au încheiat încă şi ar urma să continue pentru ca toate părţile să poată pregăti documentele ce vor trebui semnate la încheierea negocierilor. La rândul său, preşedintele Gazprom, Aleksei Miller, a precizat că Ucraina şi Comisia Europeană trebuie mai întâi să ajungă la un acord privind un protocol bilateral care prevede garanţii financiare europene pentru Kiev, înainte de orice reluare a negocierilor.



12