Şapte ţări UE au nevoie în continuare de vize pentru SUA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Şapte ţări UE au nevoie în continuare de vize pentru SUA

Eveniment 11 August 2007 / 00:00 684 accesări

Cetăţenii din şapte state membre UE, inclusiv din România, vor avea nevoie în continuare de vize la călătoriile în SUA, deşi liderii europeni au cerut Washingtonului, de nenumărate ori, uniformizarea regimului vizelor pentru cele 27 de ţări membre, comentează “USA Today”, în ediţia online. “Ungaria, Polonia şi România au rămas pe dinafară. Cele trei state sînt membre NATO şi susţinătoare puternice ale eforturilor antiteroriste americane. Toate trei au trimis trupe în Afganistan şi sînt parte a coaliţiei americane din Irak”, remarcă “USA Today”.

În momentul de faţă, cetăţenii din 15 state europene beneficiază de călătorii fără vize în SUA. Prezentarea paşapoartelor, adreselor, numărului de telefon şi a datelor despre conturile bancare le permit acestor cetăţeni să rămînă în SUA timp de 90 zile. Cele 15 state sînt Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Slovenia, Spania şi Suedia. Legea adoptată recent de Congresul american va permite cetăţenilor din alte cinci ţări europene să călătorească fără vize în SUA. Criteriul luat în considerare este o rată de respingere a solicitărilor de viză sub 10 procente. La acest capitol se califică Cehia (procent de respingere de 9,4), Estonia (7,1%), Malta (2,8%), Cipru (2,2%) şi Grecia (2,2%). Alte şapte membre UE vor avea în continuare nevoie de vize, pentru că au rate de respingere a cererilor de viză de peste 10%. Este vorba de România (procent de respingere de 34,1), Lituania (27,7%), Polonia (26,2%), Letonia (21,6%), Bulgaria (17,5%), Slovacia (16%), Ungaria (12,7%). În demersul de obţinere a vizelor, cetăţenii acestor ţări vor trebui să furnizeze date despre proprietăţile pe care le deţin, despre conturile bancare şi locul de muncă. Cetăţenii americani nu au nevoie de vize pentru intrarea în UE, însă, în actualul context, Bruxelles-ul a avertizat Washingtonul cu măsuri similare. Nici pentru cetăţenii greci şi cehi schimbările nu vor fi imediate. Russ Knocke, purtătorul de cuvînt al Departamentului pentru Securitate Internă, a explicat că ar putea dura cîteva luni pînă cînd vor fi stabilite procedurile pentru călătoriile cetăţenilor din noile state care nu mai au nevoie de vize.

De asemenea, administraţia Bush accelerează eforturile de a ţine sub control fluxul de imigranţi. Amenzi pentru angajatorii care folosesc imigranţi ilegali, revizuirea condiţiilor pentru muncitorii sezonieri şi securitate sporită la graniţă sînt numai cîteva dintre schimbările majore care au fost anunţate vineri, de secretarul pentru Securitate Internă şi şeful Departamentului american de Comerţ. Administraţia Bush vrea, în principal, să extindă lista persoanelor care nu au voie să intre în SUA şi să reducă timpul de procesare a cererilor de viză. De asemenea, pînă la sfîrşitul acestui an, va fi implementat un sistem de verificare a tuturor străinilor care părăsesc SUA prin porturi sau aeroporturi. Mai mult, după modelul britanic, angajatorii care vor apela la imigranţi ilegali vor fi sancţionaţi cu amenzi usturătoare. Departamentul pentru Securitate Internă vrea şi o centralizare, la nivel federal, a fotografiilor celor care deţin permise de condus. Schimbările sînt introduse după ce preşedintele Bush a suferit o înfrîngere majoră în Senat, anul acesta, cînd noua lege a imigraţiei a fost respinsă de conservatori. Aceştia au susţinut că SUA nu au nevoie de programe noi în domeniul imigraţiei, deoarece legislaţia existentă nu este aplicată.

Taguri articol


12