Satelitul destinat căutării de noi planete asemănătoare Terrei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Satelitul destinat căutării de noi planete asemănătoare Terrei

Monden 27 Decembrie 2006 / 00:00 614 accesări

Satelitul francez Corot, destinat detectării de noi planete ce gravitează în jurul altor stele decît Soarele din sistemul nostru şi de noi semne de viaţă, a fost lansat miercuri, de la baza spaţială Baikonur din Kazahstan, cu ajutorul unui nou tip de rachetă Soyuz, 2-1B, echipată cu un nou motor ce funcţionează cu kerosen şi oxigen şi poate lansa de la sol obiecte cu o tonă mai grele decît cele lansate de predecesoarea sa.

De pe orbita sa situată la 900 de kilometri deasupra Terrei, Corot va măsura variaţiile infime de luminozitate ale aproximativ 120.000 de stele. Corot va mai avea ca sarcină studierea cîtorva zeci de exoplanete mai mici decît cele circa 220 de planete de acest tip cunoscute în prezent. Aceste planete sînt formaţiuni gazoase ce se învîrt rapid, în cîteva zile, în jurul propriei stele. Se speră ca acest satelit să detecteze şi planete formate din roci, mai mari decît Pămîntul.

Misiunea este prevăzută să dureze doi ani şi jumătate.

Satelitul va fi urmat, la sfîrşitul anului 2008, de sonda americană Kepler. Mai puternică, mai precisă şi de cinci ori mai scumpă, Kepler va fi plasată pe orbita din jurul Soarelui şi va fi calibrată pentru a detecta alte planete de talia Terrei. Eveniment rar în domeniul cercetărilor spaţiale unde majoritatea misiunilor sînt efectuate în cooperare, Franţa a acoperit 75% din costurile misiunii, adică 170 de milioane de euro. Agenţia spaţială franceză a colaborat la această misiune cu Agenţia Spaţială Europeană şi agenţiile din Austria, Spania, Germania, Belgia şi Brazilia.

Taguri articol


12