Sebastian Bodu s-a autointitulat, la Constanţa, “Dumnezeul Fiscului”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Din gafele mai marelui ANAF

Sebastian Bodu s-a autointitulat, la Constanţa, “Dumnezeul Fiscului”

Eveniment 01 Noiembrie 2006 / 00:00 2231 accesări

Preşedintele ANAF, Sebastian Bodu, a fost prezent ieri la Constanţa cu ocazia campaniei de informare în licee pe teme de fiscalitate - “S-o facem legal”.

În faţa a zeci de liceeni, Bodu a făcut gafă după gafă, intitulîndu-se chiar „Dumnezeu al Finanţelor”. Mai mult, el a afirmat că marea problemă a Fiscului este că prostituatele nu plătesc încă taxe la stat şi a recunoscut că şpaga este sfîntă cînd vrei să-ţi rezolvi problemele. În plus, pliantele menite să-i determine pe liceeni să-şi plătească taxele şi impozitele atunci cînd vor creşte au fost redactate într-un colorat limbaj de cartier.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a început o campanie de educaţie civică fiscală, intitulată "S-o facem legal", în care preşedintele ANAF, Sebastian Bodu, dialoghează cu tinerii pe teme de fiscalitate. A doua componentă a campaniei presupune distribuirea a 700.000 de pliante şi amplasarea a 7.500 de afişe în şcoli. Elevii vor afla că ANAF adună bani pentru cheta statului, iar "băieţii răi" din instituţie sînt, de fapt, băieţii buni. "A nu plăti statului înseamnă furt. De aceşti hoţi se ocupă ANAF. Dar are nevoie şi de ajutorul tău. Iată două lucruri pe care le poţi face încă de pe acum: cere întotdeauna bonul fiscal la cumpărături; cumpără CD-uri şi DVD-uri originale, nepiratate", se spune în pliantul ANAF. Pe coperţile pliantului sînt doi porci, pe unul scrie “Fisc”, iar pe celălalt “Stat”. Prezent ieri la Constanţa la Colegiul Naţional “Mircea cel Bătrân” şi întrebat dacă Statul şi Fiscul sînt porci, Bodu a declarat că nu este autorul pliantului şi nu s-a gîndit că se pot face astfel de asocieri. "Coerciţia este importantă cînd vrei să determini pe cineva să plătească. Există în fiecare ţară. Dar, pe lîngă coerciţie, prevenţia este la fel de importantă ", a mai spus Bodu. Referitor la educaţie, pliantul este redactat în cel mai “curat” limbaj de cartier: “Nu vrei să plăteşti? Te crezi şmecher? Află că nu eşti. Fiindcă Fiscul nu e fraier, e întotdeauna mai ca tine”. Cam aşa arată un pasaj din pliantul ANAF. Un alt pasaj la fel de “nasol” (cuvîntul este folosit în pliant) practic îi îndeamnă pe adolescenţi să urască Fiscul: “Cînd o să te faci mare şi o să ai serviciul tău, afacerea ta, banul tău, o să simţi că o mînă invizibilă îţi uşurează buzunarul. Şi ţie, şi colegului de serviciu şi din liceu. E Fiscul, frate, care adună bani pentru Buget, prin taxe şi impozite”. Dacă în pliant ar fi scris că “banul tău ajunge la alţi şmecheri care trăiesc bine fără să muncească ca tine”, cred că toată lumea ar fi apreciat cel puţin sinceritatea mesajului.

Problema spinoasă a ANAF este că prostituatele nu plătesc taxe

Este adevărat că Bodu nu a explicat şi de ce se lucrează “la negru” şi de ce România este campioană la evaziune fiscală. În ceea ce priveşte costul campaniei, el a spus că nu ştie cîţi bani presupune, în condiţiile în care tipărirea a fost realizată la Imprimeria Naţională, iar conceptul a fost făcut de "prieteni sociologi". Campania se derulează în licee din Bucureşti, Constanţa, Iaşi, Cluj-Napoca, Sibiu, Timişoara şi Craiova, în perioada octombrie-decembrie. Cu ocazia expunerii subiectului, Sebastian Bodu, care s-a adresat elevilor din clasele a XI-a şi a XII-a de la colegiul amintit, a făcut o serie de gafe spre deliciul liceenilor. “Nimănui nu-i place să plătească taxe, nu e plăcut, nici mie nu-mi place să plătesc taxe, dar e necesar”, a spus Bodu. Preşedintele ANAF a recunoscut că “şpaga este sfîntă” atunci cînd vrei să îţi rezolvi problemele. “E adevărat că în ţara noastră se dă şpagă, nu trebuie să mai discutăm. Este un truism”, a mai spus Bodu. El a mai spus că în cazurile rezolvate s-a bazat pe delaţiune. Adică marile cazuri rezolvate de ANAF se bazează pe turnătorie, de cele mai multe ori ale asociaţilor sau concurenţei.

Cît priveşte eterna luptă dintre ANAF şi latifundiarul din Pipera, Gigi Becali, şeful fiscului care a ridicat sechestrul pe bunurile lui Becali după o acţiune în instanţă a bogatului om de afaceri, Bodu a spus că nu va renunţa la războiul cu Becali: “Cu siguranţă Dumnezeul Finanţelor sau al Fiscului, care sînt eu, voi găsi mijloacele. Mai am doi ani jumate de mandat şi o să mai vedeţi meciuri din astea”. Plictiseala adolescenţilor a fost spulberată cînd Sebastian Bodu a adus în discuţie două subiecte de interes: sexul şi prostituatele. “A face sex nu implică plata de accize. Din păcate, prostituatele nu plătesc taxe şi impozite”. El a mai spus că după legalizarea acestui fenomen se va putea discuta şi despre banii datoraţi statului. Viaţa de liceu nu prea l-a încîntat pe preşedintele ANAF care spune că s-a hotărît să înveţe bine abia în facultate. Dacă a terminat liceul cu media 6,20, facultatea a absolvit-o cu media 9,72. În timp ce i-a îndemnat pe elevi să nu cumpere CD-uri piratate, preşedintele ANAF a completat: “Şi eu cumpăram CD-uri piratate însă m-am convins că nu sînt bune”.

Aşteptăm şi alte campanii din partea ANAF cu teme gen “cum să te descurci cu un salariu de o sută de euro cînd ţie îţi trebuie cel puţin 200 de euro”, “cum să îţi plăteşti toate facturile, întreţinerea, energia electrică, medicamentele, telefonul, cablul, să mănînci şi să te îmbraci dintr-o pensie de 170 de lei”. Cum oare să explici tinerilor că “băieţii răi” sînt “cei buni” cînd ca să îţi aduci un tricou sau o pereche de pantofi sport dintr-un magazin virtual trebuie să plăteşti statului încă o dată marfa pentru că în momentul în care îţi soseşte coletul se consideră “import”. Da, educaţia tineretului este bună, este bine să fim corecţi, dar de aceeaşi corectitudine trebuie să dea dovadă şi statul care are doar mînă de luat.



12