Secretarul american al Apărării, somat să demisioneze pentru dezastrul din Irak

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cel puţin 15 persoane au fost ucise în cursul zilei de marţi, într-o nouă serie de violenţe care însîngerează zi de zi statul irakian. La sud de Bagdad, un post de poliţie a fost ţinta unei serii de atacuri. Un atentator sinucigaş, pe motocicletă, a intrat în clădirea Partidului Comunist, provocînd o explozie puternică. Mai multe bombe au explodat, ieri, în diverse locuri din ţară.

Secretarul american al Apărării, somat să demisioneze pentru dezastrul din Irak

Externe 27 Septembrie 2006 / 00:00 706 accesări

Foştii comandanţi din Irak rup tăcerea. Trei generali în rezervă au cerut, în faţa Congresului american, demisia secretarului Apărării, Donald Rumsfeld. Ei l-au acuzat pe acesta de incompetenţă, aroganţă şi zgîrcenie în războiul din Irak. Apelul militarilor se suprapune cu dezvăluirea unor date dintr-un nou raport secret al serviciilor americane de informaţii, care arată că situaţia de criză din Irak este piatra de temelie în perpetuarea terorismului islamic. Irakul a devenit principala sursă de recrutare a mişcărilor radicale islamice. În acelaşi timp, ţara măcinată de violenţe şi haos găzduieşte o reţea întreagă de centre de antrenament pentru insurgenţii musulmani, arată documentul clasificat. Casa Albă nu a contestat veridicitatea acestor informaţii, dar susţine că ele au fost scoase din context.

Foştii generali americani spun că vina pentru accentuarea crizei în Irak o poartă, de fapt, deciziile strategice ale lui Donald Rumsfeld, care au condus la moartea inutilă a militarilor americani, a aliaţilor şi miilor de civili irakieni. "Ceea ce ar fi trebuit să fie o victorie clară este, în prezent, o provocare cu final nesigur şi îndepărtat", a spus, în faţa Congresului american, John Batiste, fost comandant în Irak al primei divizii de infanterie, trecut în rezervă de zece luni. "Declanşarea războiului din Irak a alimentat fundamentalismul islamic în toată lumea şi a condus la apariţia mai multor duşmani pentru Statele Unite", a declarat John Batiste, care susţine raportul agenţiilor americane de informaţii potrivit căreia sfîrşitul războiului a inspirat extremiştii islamişti şi a făcut din mişcările militante un pericol real. "Conflictul din Irak, care a început în martie 2003, a transformat America într-un stat mai puţin sigur decît era la 11 septembrie 2001", a declarat Batiste. "Dacă ne-am fi pregătit la modul serios şi am fi ţinut cont de multiplele solicitări ale războiului din Irak, am fi adoptat o altă strategie, care ar fi canalizat majoritatea eforturilor noastre spre Afganistan, în loc să alimentăm fundamentalismul islamic din întreaga lume şi să ne facem mai mulţi duşmani decît numărul actual al insurgenţilor", a afirmat Batiste.

Şeful comunităţii de informaţii, John Negroponte, a respins aceste acuzaţii, luni, negînd că războiul din Irak ar fi accentuat ameninţarea teroristă la adresa Statelor Unite. "Cred că am putea spune cu certitudine că sîntem în mai mare siguranţă şi că ameninţarea la adresa teritoriului american a fost redusă, dacă nu chiar eradicată, după atentatele de la 11 septembrie", a declarat Negroponte în replică la scrugerile de informaţii cu privire la conflictul din Irak şi terorism, care au afectat imaginea administraţiei Bush, în ultimele zile. "Sîntem mai vigilenţi. Sîntem mai pregătiţi", a declarat el. Batiste, unul dintre generalii trecuţi în rezervă după ce au solicitat demisia secretarului Apărării, Donald Rumsfeld, la începutul acestui an, a criticat planul de război alături de alţi doi generali, în timpul audierii din Senat. Aceştia au afirmat că Pentagonul a permis escaladarea insurgenţei prin refuzul de a suplimenta numărul militarilor şi a stîrnit nemulţumirea irakienilor prin abuzurile comise la adresa civililor. "Probabil 99% dintre acei oameni nu se făceau vinovaţi de nimic", a subliniat Batiste, făcînd referire la deţinuţii din închisoarea Abu Ghraib. Un alt ofiţer de rang superior audiat de senatorii democraţi a fost colonelul în rezervă Thomas Hammes, care a declarat că "Statele Unite mai au nevoie de încă zece ani pentru a cîştiga războiul din Irak". Generalul maior în rezervă Paul Eaton a afirmat că este nevoie de suplimentarea efectivelor din Irak cu pînă la 60.000 de militari pentru ca armata să îşi asigure succesul în acest conflict.

În ciuda acestor atacuri dure la adresa sa, şeful Pentagonului a exclus ideea unei demisii. Nu este prima dată cînd se cere demisia lui Donald Rumsfeld cu argumente asemănătoare, dar secretarul Apărării este ferm sprijinit de preşedintele George W. Bush.



12