Sindicaliştii din primării au protestat pentru salarii decente şi alocaţii de hrană

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Puţini, săraci şi trataţi cu indiferenţă de Prefectură

Sindicaliştii din primării au protestat pentru salarii decente şi alocaţii de hrană

Eveniment 21 Octombrie 2006 / 00:00 1097 accesări

Prinşi între sărăcia economiei de tranziţie şi promisiunile actualilor guvernanţi privind creşterea salariilor pînă la nivelul mult visat din Uniunea Europeană, sindicaliştii constănţeni din administraţia publică locală au lăsat deoparte lucrul în primării şi au participat ieri la mitingul desfăşurat în faţa sediului Prefecturii. Cu cuţitul la os după ce şi acum mulţi trăiesc de pe o zi pe alta cu salariul minim pe economie, în vreme ce în sistemul public local se cîştigă chiar şi 200 de milioane de lei pe lună, aproape 50 de sindicalişti din opt primării constănţene, afiliaţi la Cartel “Alfa” Constanţa, au protestat faţă de lipsa unei legi unice în domeniu, lefuri majorate şi acordarea diferitelor categorii de sporuri. Cu toate că pe parcursul acţiunii de protest reprezentanţii Guvernului în teritoriu au refuzat să dea ochii cu sindicaliştii, o delegaţie condusă de secretarul general Cartel “Alfa” Constanţa a înmînat subprefectului lista cu revendicări care urmează să ajungă pe masa Executivului.

A fost un an plin de mişcări sindicale agresive, însă după zecile de mii de protestatari CNSLR - Frăţia şi BNS care au mărşăluit degeaba pe străzile Capitalei şi profesori scoşi în stradă din cauza sărăciei care bîntuie sistemul de învăţămînt, se pare că în pragul iernii doar salariaţii din administraţia publică locală mai au forţa să ameninţe cu greve. Departe de optimismul care a înconjurat organizarea mitingului, dar şi traseele care în alţi ani includeau opriri la principalele instituţii din centrul oraşului, cei aprox. 50 de membri ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţia Publică Locală, afiliată la Cartel "Alfa" Constanţa, au protestat ieri, timp de două ore, în faţa sediului Prefecturii. Mai mulţi au fost doar sindicaliştii din primăria Năvodari care s-au alăturat puţinilor colegi din Corbu, Anghel Saligny, Pecineaga, Topraisar, Crucea, Ghindăreşti, Mihail Kogălniceanu, Lumina şi Medgidia, aceştia din urmă fiind puşi în imposibilitatea de a ieşi în stradă pentru a-şi cere drepturile din cauza distanţei. "Înarmaţi" cu steaguri şi pancartele federaţiilor sindicale din care fac parte, protestatarii şi-au ocupat conştiincioşi rîndurile pe platoul din faţa instituţiei. Chiar dacă mitingul nu a fost unul zgomotos, fix la ora 10.00, secretarul general Cartel Alfa, Ion Caraignat a început să dea citire listei de revendicări. Pe lîngă nemulţumirile legate de apariţia unei legi unice de salarizare, promisă de autorităţi încă de anul trecut, însă aflată şi acum în stadiu de proiect, liderul sindical constănţean a atras atenţia că nu este normal ca la aceeaşi muncă şi pregătire identică să existe atîtea diferenţe şi privilegii în sistemul bugetar. "Analiza celor trei proiecte de lege care ar fi trebuit să intre în vigoare din această vară demonstrează că propunerile noastre referitoare la diferitele categorii de sporuri, cuprinse între 15 şi 25%, indiferent dacă este vorba de cele de fidelitate, dispozitiv şi confidenţialitate, dar şi primele de vacanţă şi alocaţiile de hrană nu sînt respectate. În acelaşi timp, salarizarea din sistemul public este foarte scăzută, cîştigul mediu lunar fiind situat la 60% din cel mediu pe economie. La muncă egală, vrem plată egală!", a declarat Ion Caraignat.

Sindicaliştii din poliţie au spus „pas”

Participanţii la miting au prins curaj în momentul în care liderii sindicali care s-au perindat la portavoce au luat atitudine împotriva parlamentarilor, care au ajuns să voteze legile pe bandă rulantă. De altfel, cei mai mulţi sindicalişti constănţeni susţin că abia reuşesc să facă faţă cheltuielilor. "Preţurile la utilităţi au crescut îngrijorător şi viaţa a devenit mult mai grea, însă salariile rămîn aceleaşi. Trăim de pe o zi pe alta, iar dacă nu am avea şi alocaţiile copiilor ne-ar fi fost foarte greu", a povestit Aurelia Popa, o casieră venită de la Corbu. Opinia participanţilor este împărtăşită şi de liderii sindicali care susţin că în pofida promisiunilor privind rezolvarea revendicărilor, guvernanţii nu au făcut nimic concret. "Deşi vrem să intrăm în Uniunea Europeană cu demnitate, s-a ajuns în situaţia ca raportul salarizării în administraţia publică să fie de 1 la 70, de cîteva ori mai mari decît în spaţiul comunitar. Asta înseamnă că cei mai mulţi cîştigă 3.300.000 de lei pe lună, în vreme ce alţii ajung la peste 200 de milioane. Cerem creşterea salariului mediu în sistem pînă la 14 milioane de lei", a mai afirmat Ion Caraignat. Cu toate că la protest ar fi trebuit să participe şi o parte din cei 1.800 de poliţişti constănţeni afiliaţi la Cartel Alfa, liderii sindicali au declarat că şi aceştia au o serie de nemulţumiri, dar au preferat să rămînă deoparte din cauza programului încărcat. După o oră de la începerea mitingului, o echipă formată din trei persoane a intrat în audienţă la subprefectul Constanţei, Adrian Nicolaescu, întrucît refectul Dănuţ Culeţu era plecat din localitate, şi căruia i s-a cerut transmiterea listei de revendicări către Executiv şi conducerea Ministerului Administraţiei şi Internelor. La sfîrşitul întîlnirii, Ion Caraignat a precizat că acţiunile de protest desfăşurate astăzi, simultan în reşedinţe de judeţ din ţară, vor continua pe 9 noiembrie cu pichetarea sediului Parlamentului României.



12