Siria a ignorat ultimatumul Ligii Arabe

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Siria a ignorat ultimatumul Ligii Arabe

Externe 26 Noiembrie 2011 / 00:00 513 accesări

Siria a ignorat ultimatumul Ligii Arabe, ce a expirat vineri, care prevedea accesul unei misiuni de observatori care să monitorizeze implementarea planului de pace, a declarat un diplomat arab. Liga avertizase anteror că se va reuni sâmbătă, pentru a discuta despre sancţiuni. Liga dorea ca 500 de observatori să monitorizeze situaţia din Siria, dar Damascul ar fi acceptat numai 40. La începutul acestei luni, Liga Arabă a votat suspendarea Siriei şi a avertizat că vor fi impuse sancţiuni, dacă planul de pace nu este implementat.

Peste 50 de persoane, dintre care 13 civili, 23 de membri ai forţelor de ordine şi 15 dezertori, au fost ucise joi, în Siria, a anunţat Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (OSDH), cu sediul la Londra. 12 civili au murit în regiunea Homs. Un tânăr de 15 ani a fost ucis de un glonţ rătăcit, în timpul unei percheziţii în regiunea Deraa. În oraşul Houle, 11 membri ai forţelor guvernamentale au murit în confruntări violente cu dezertori, a informat OSDH, în condiţiile în care în ultimele săptămâni s-au înmulţit ciocnirile între armată şi dezertori. Şapte piloţi militari au fost ucişi în centrul ţării, au declarat surse din opoziţie. Atacul, care a vizat autocarul ce îi transporta pe militari, a avut loc la Palmyra, potrivit unui opozant din Homs şi a fost revendicat, într-un comunicat, de armata siriană liberă (ASL), din care fac parte militari disidenţi. În comunicat, ASL admite că una din brigăzile sale a atacat un autocar care transporta piloţi militari, pe şoseaua care face legătura între Palmyra şi Homs. În atac au fost ucişi şapte ofiţeri şi şoferul autocarului. Alţi cinci soldaţi au fost ucişi într-o ambuscadă în provincia Hama. OSDH a evocat, de asemenea, moartea a 15 dezertori la Rastan, în centrul ţării. De la declanşarea manifestaţiilor împotriva regimului Bashar al-Assad în martie, acţiunile de reprimare s-au soldat cu peste 3.500 de morţi, conform Naţiunilor Unite. Alte zeci de mii de persoane au fost arestate.

Vicepremierul turc Bülent Arinç, a cărui ţară se opune unei intervenţii străine în Siria, a exclus orice operaţiune care ar putea implica Turcia împotriva acestei ţări. Un astfel de scenariu ar avea consecinţe majore în regiune, a mai spus acesta. Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, i-a cerut, marţi, insistent, preşedintelui sirian, Bashar al-Assad, să părăsească puterea. Turcia se gândeşte, de altfel, să creeze zone-tampon, chiar o zonă de excludere aeriană, la frontiera care separă cele două ţări, pentru a evita un aflux major de populaţie, în cazul intervenţiei forţelor siriene într-o zonă din apropierea Turciei. În Turcia se află în jur de 7.000 de opozanţi sirieni. Printre ei figurează Riad Al-Assaad, un colonel al armatei siriene care comandă un grup de dezertori ai acesteia, armata siriană liberă, care desfăşoară atacuri în Siria.



12