Soarta pensiei, şomajului şi salariilor, incertă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Indicatorii macroeconomici vs repartiţia bugetară

Soarta pensiei, şomajului şi salariilor, incertă

Eveniment 17 Ianuarie 2009 / 00:00 1486 accesări

Preşedintele Cartel “Alfa”, Bogdan Hossu, a declarat vineri, la finalul întîlnirii de la Ministerul Muncii, că reprezentanţii ministerului au acceptat majorarea punctului de pensie pînă la 45% din salariul mediu brut pe economie de la 1 ianuarie 2009 şi ca aceasta să fie acordată retroactiv. De asemenea, reprezentanţii partenerilor sociali şi cei ai Ministerului Muncii au căzut de acord asupra valorii indemnizaţiei de şomaj care va reprezenta 75% din ultimele trei salarii, dar nu va putea să depăşească salariul mediu pe economie, însă nu a fost acceptată propunerea privind pensia socială minimă de 350 de lei. Hossu a afirmat că s-a discutat politica salarială, stabilindu-se ca pentru companiile şi întreprinderile cu capital de stat şi cele cu capital majoritar de stat, creşterea fondului de salariu pe 2009 să fie făcută proporţional cu creşterea inflaţiei. Totodată, s-a stabilit ca majorarea salariilor în sectorul bugetar să fie făcută diferenţiat, respectiv bugetarii cu venituri mai mici să beneficieze de majorări mai mari, iar cei cu venituri mari de majorări mai mici. Hossu a mai explicat că majorările salariale se vor face în două tranşe, prima fiind în lunile februarie, martie sau aprilie, în funcţie de cît de repede va fi aprobat bugetul de stat, iar cea de-a doua tranşă de majorări să aibă loc în septembrie sau octombrie. Preşedintele Cartel “Alfa” a mai precizat că marţi, la Ministerul de Finanţe, va fi stabilită valoarea efectivă a fondului alocat pentru bugetari, în acest moment fiind imposibil de estimat cu cîte procente ar putea creşte salariile acestora. „Este greu de spus acum, cînd nici noi nu avem un prim draft al proiectului de buget. Luni o să putem face o evaluare a consecinţelor”, a declarat preşedintele Cartel “Alfa” menţionînd că la minister nu s-au vehiculat cifre. Totodată, Hossu a mai spus că, în cazul bugetarilor, creşterea fondului de salariu se va face proporţional cu indicele preţului de consum şi că, în cazul în care săptămîna viitoare partenerii sociali şi reprezentanţii Executivului vor cădea de acord asupra proiectului de buget, iar Parlamentul se va întîlni într-o sesiune extraordinară pentru a aproba cît mai repede bugetul, majorarea salariilor ar putea avea loc mai repede. În ceea ce priveşte majorarea punctului de pensie, liderul sindical a afirmat că reprezentanţii Ministerului Muncii au acceptat ca valoarea acestuia să ajungă la 45% din salariul mediu brut pe economie de la 1 ianuarie 2009. Potrivit lui Hossu, Comisia de la Ministerul Muncii a stabilit că, deşi valoarea punctului de pensie va fi calculată după stabilirea bugetului, majorarea să fie acordată retroactiv din ianuarie 2009. Referitor la măsurile anticriză, Hossu a precizat că s-a propus un pachet substanţial de măsuri active printre care facilitarea plăţii salariaţilor pentru companiile care trimit personalul în şomaj tehnic, astfel încît aceste plăţi să nu mai fie considerate venituri salariale şi să fie scutite de impozit.

Totodată, au fost propuse măsuri de îmbunătăţire care vizează personalul din microîntreprinderi şi s-a stabilit ca plata ajutorului de şomaj să se prelungească pînă la 12 luni. De asemenea, reprezentanţii partenerilor sociali şi cei ai Ministerului Muncii au căzut de acord asupra valorii indemnizaţiei de şomaj care va reprezenta 75% din ultimele trei salarii, dar nu va putea să depăşească salariul mediu pe economie. O altă propunere acceptată de reprezentanţii ministerului se referă la acordarea tichetelor de vacanţă ca măsură de acompaniament social. Totodată, Hossu a declarat că dintre propunerile făcute de partenerii sociali, nu a fost acceptată cea privind pensia socială minimă de 350 de lei.

Majorare mai mică de 10% pentru bugetarii cu salarii mici?

Şi secretarul de stat pe probleme de Dialog Social din Ministerul Muncii, Marius Lazăr, a declarat, vineri, că bugetarii cu salarii mici vor beneficia, cel mai probabil, de o majorare mai mică de 10%. Lazăr a precizat însă că procentele de majorare vor fi stabilite în cadrul întîlnirii de marţi de la Ministerul de Finanţe. „Propunem să creştem salariile mici în acest an astfel încît acest lucru să fie un bun prilej pentru construcţia legii salarizării care să reducă ecartul foarte mare dintre salariile minime şi cele mari. Legea unică privind salarizarea bugetară trebuie cuprinsă în pachetul legislativ principal şi probabil că la sfîrşitul lunii aprilie, începutul lunii mai vom putea să punem pe piaţă această lege”, a declarat secretarul de stat. El a mai spus că principalele măsuri anticriză discutate cu sindicatele şi patronatele se referă la conservarea sprijinului pentru angajatori în vederea păstrării locurilor de muncă, la utilizarea mai eficientă a pîrghiilor fondurilor europene pentru formarea profesională şi ocupare, precum şi stabilirea unor măsuri de cofinanţare de la bugetul de stat a acestor măsuri. “Am mai decis ca stabilirea valorii coşului minim de consum să se facă împreună cu partenerii sociali”, a mai declarat Lazăr, cu precizarea că, toate aceste lucruri vor fi rediscutate, marţi, la Ministerul de Finanţe. Secretarul de stat a mai spus că Ministerul Muncii a făcut aproximativ 30 de propuneri şi “se va bate” în special pentru aplicarea celor legate de majorările salariale, majorarea punctului de pensie, indemnizaţia de şomaj şi măsurile de ocupare.

Salariile vor fi mărite dacă, în 2009, cheltuielile nu depăşesc 34,1% din PIB

Pe de altă parte, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat că majorările salariale vor fi cuprinse în bugetul pe anul 2009 dacă, în urma acordării lor, cheltuielile bugetare estimate nu vor depăşi 34,1% din produsul intern brut (PIB). „În acest cadru, deci de cheltuieli de 34,1% (din PIB), vom încerca să stabilim aceste priorităţi şi, dacă încap le vom trece, dacă nu încap, vă spun de acum că nu vor fi trecute (...). Dacă veniturile publice sînt de 32,1% (din PIB), şi le ştim cert, şi admitem un deficit de 2% (din PIB), cheltuielile totale care pot fi realizate în România în 2009 sînt de 34,1% (din PIB). În acest context, trebuie să intre cheltuielile pentru investiţii şi de personal”, a declarat Pogea, menţionînd că numărul şomerilor din România va creşte în 2009 la 505.000, faţă de 403.400 de persoane fără loc de muncă anul trecut. La rîndul său, ministrul Muncii, Marian Sîrbu, a declarat, după şedinţa de Guvern, că discuţiile s-au axat pe indicatori macroeconomici şi nu pe repartiţia bugetară pe 2009, respingînd temerile privind o eventuală “apocalipsă financiară”. Marian Sîrbu a precizat că Executivul a preconizat o creştere economică situată între 2 şi 3% şi s-au căutat soluţii pentru menţinerea deficitului bugetar cît mai aproape de 2%. Sîrbu a mai precizat că se fac eforturi pentru menţinerea unui echilibru între partea economică şi cea socială în vederea menţinerii locurilor de muncă şi dacă va fi posibil pentru crearea altora noi. “Practic, acest echilibru este lait-motivul acestui buget”, a declarat Marian Sîrbu.



12