Spitalele rămân fără asistenţii de neonatologie!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Nu mai vor să rişte

Spitalele rămân fără asistenţii de neonatologie!

Eveniment 27 August 2010 / 00:00 3783 accesări

În ultimele zile, pe adresa Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR) au sosit o serie de reclamaţii din partea reprezentanţilor filialelor locale ale organizaţiei, potrivit cărora asistenţii de neonatologie vor să părăsească sistemul de stat. Zeci de asistenţi medicali din secţiile de neonatologie îşi exprimă dorinţa de a părăsi aceste locuri de muncă din cauza imposibilităţii de a-şi desfăşura activitatea în condiţii decente, anunţă OAMGMAMR. Aceştia spun că în actualele condiţii de muncă, în care nu sunt respectate normativele de personal, îşi asumă riscuri profesionale mari şi se simt ameninţaţi de posibilitatea de a comite, din această cauză, erori profesionale. Ei reclamă, de asemenea, faptul că “trebuie să execute sarcini care nu se regăsesc în fişa postului şi care îi deturnează de la activitatea profesională obligându-i să lase pacienţii nesupravegheaţi, pe lângă faptul că, din cauza lipsei de personal, sunt suprasolicitaţi şi epuizaţi fizic şi psihic”.

RUP TĂCEREA. Preşedintele filialei Ordinului Botoşani, Viorel Spatariu, spune că “asistenţii medicali sunt indignaţi de modul în care este tratat personalul din sistemul sanitar”. “Ne asumăm responsabilităţile fişei postului, dar în aceeaşi măsură dorim să ni se asigure condiţii normale de muncă şi să se respecte şi normativele, cel puţin cele naţionale, dacă nu cele europene şi internaţionale cu privire la numărul de persoane care îşi desfăşoară activitatea în sistem, şi cu precădere în sectoarele deosebite, cum sunt unităţile de primire urgenţe şi secţiile de terapie intensivă. Unii dintre colegi au ridicat problema unei demisii colective sau a unei manifestări sub formă de grevă japoneză prin care să îşi exprime indignarea faţă de condiţiile din sistem şi modul în care îşi desfăşoară activitatea. Mulţi şi-au exprimat intenţia de a emigra acolo unde oamenii sunt şi apreciaţi pentru munca lor şi unde li se asigură condiţii”, explică acesta. La rândul său, preşedintele filialei Ordinului Bihor, Iuliana Busuiog, a declarat că mai mulţi colegi se plâng deja că volumul de muncă pe care trebuie să îl facă le depăşeşte capacitatea fizică de a face faţă solicitărilor. “Există secţii de terapie şi chirurgicale în care o asistentă medicală face munca a doi-trei colegi şi nu îi ajunge timpul fizic necesar să facă tot ceea ce este de făcut. Sunt epuizate, sunt obosite. Li se cere să intre şi în blocul operator, chiar dacă postul lor este pe secţii. Le este frică deja să meargă la serviciu, pentru că nu pot să nu răspundă solicitărilor suplimentare dar nici să lase descoperite locuri de muncă ce reclamă prezenţa lor şi pentru care au atribuţii stipulate în fişa postului. Nu îndrăznesc să refuze alte sarcini decât cele din fişa postului pentru că li se spune că sunt suficienţi asistenţi medicali la uşa spitalului care aşteaptă să fie angajaţi”, mai spune preşedintele OAMGMAMR, filiala Bihor. Semnale de alarmă vin şi din partea asistenţilor din Bistriţa Năsăud. Cristina Muşină, consilier naţional, este de părere că, de mai bine de o săptămână, se asistă la o terfelire sistematică şi fără precedent a profesiei şi a tuturor celor care o practică, pe toate canalele media.

“SUNTEM FĂCUŢI INCOMPETENŢI, CRIMINALI, IRESPONSABILI, HOŢI, ŞI ŞIRUL INVECTIVELOR AR PUTEA CONTINUA... ÎN TOT ACEST TIMP NOI TĂCEM.“

„Tăcerea noastră poate fi percepută ca o recunoaştere a tuturor acestor acuzaţii. Această tăcere înseamnă resemnare şi acceptarea unor situaţii grave, cu care ne confruntăm zi de zi, şi care pot face din oricare dintre noi clienţi ai parchetelor...”, spune aceasta. Deocamdată, la Constanţa, asistenţii medicali nu au reacţionat vizavi de incidentul petrecut la Maternitatea Giuleşti. Conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa nu a primit nicio reclamaţie din partea asistenţilor care profesează în cadrul celei mai mari unităţi sanitare. Purtătorul de cuvânt al SCJU, dr. Florian Stoian, a declarat că, în secţiile de neonatologie ale spitalului, sunt în dotare incubatoare noi, unele încăperi fiind şi renovate.

URGENŢĂ MAXIMĂ. „Ordinul Asistenţilor îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu situaţia reclamată de colegii din ţară şi consideră că se impune ca urgenţă maximă încadrarea corespunzătoare cu personal, conform normativelor existente, a unităţilor medicale din ţară, în special a secţiilor care necesită supravegherea permanentă a pacienţilor”, a declarat preşedintele OAMGMAMR, Mircea Timofte. Asistenţii medicali spun că, deşi situaţia precară în care muncesc nu este de dată recentă şi a mai fost reclamată, şi-au dat seama, după tragedia de la Maternitatea Giuleşti că, indiferent de erorile şi de lipsurile sistemului sanitar, care predispun la greşeli, profesioniştii vor fi cei blamaţi, iar analiza contextului şi stabilirea gradului de vinovăţie în acest context nu au nici o importanţă. Practic, asistenţii medicali sunt cei obligaţi să îşi asume riscuri în numele sistemului medical şi al decidenţilor care se delimitează de propriile erori.

“Asistenţii medicali reclamă filialelor organizaţiei faptul că le este frică să refuze îndeplinirea unor sarcini suplimentare din cauză că sunt ameninţaţi cu demiterea, iar această abordare este o presiune în plus asupra lor. Afirmaţiile de genul „dacă nu le convine, pot să plece” sunt incorecte. Demisia lor nu ar rezolva problemele sistemului, pentru că asistenţii nou angajaţi vor lucra în condiţii similare, care pun în pericol siguranţa pacientului, iar pe de altă parte, un asistent în terapie intensivă de exemplu se formează în ani de zile.”



12