Statele Unite au aprobat legea privind tratamentul aplicat deţinuţilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Congresul american a adoptat un proiect de lege foarte controversat care, la aproape cinci ani de la deschiderea închisorii de la Guantanamo, defineşte cadrul juridic ce li se aplică prizonierilor din războiul împotriva terorismului. Textul, prezentat de preşedintele Bush drept un instrument esenţial pentru urmărirea în justiţie a presupuşilor terorişti, a fost adoptat de Senat cu 65 de voturi pentru şi 34 împotrivă şi în Camera Reprezentanţilor cu 253 de voturi pentru şi 168 împotrivă.

Statele Unite au aprobat legea privind tratamentul aplicat deţinuţilor

Externe 30 Septembrie 2006 / 00:00 786 accesări

Majoritatea membrilor opoziţiei democrate a votat împotrivă, pentru că noul act normativ este contrar celui mai valoros principiu din dreptul anglo-saxon - habeas corpus, care se referă la dreptul oricărui suspect de a se apăra în faţa tribunalului. Proiectul de lege, negociat intens între Casa Albă şi cîţiva senatori republicani ce se opun practicării torturii, ar urmează a fi promulgat în zilele următoare de preşedintele Bush. Descris ca un dramatic recul pentru drepturile omului de către organizaţiile de apărare a drepturilor civile, textul stabileşte regulile ce permit judecarea prizonierilor de la Guantanamo, în condiţiile în care niciunul dintre aceştia nu face subiectul unui proces. Legea elimină practic orice posibilitate a prizonierilor de a contesta în justiţie condiţiile lor de detenţie şi stipulează că agenţii care se ocupă de interogarea presupuşilor terorişti nu au voie de recurgă la tortură şi la tratamente inumane şi degradante.

Votarea acestei legi înaintea alegerilor reprezintă una dintre priorităţile republicanilor, care nu au reuşit însă să aprobe legislaţia ce autorizează programul de spionaj intern fără mandat al preşedintelui Bush. Susţinătorii acestei măsuri apreciază că noua legislaţie va consolida puterea de supraveghre a Congresului şi va proteja mai bine libertăţile cetăţenilor. Criticii susţin însă că va extinde competenţele prezidenţiale şi va ameninţa drepturile americanilor ce încalcă legea. Legea îl va autoriza pe preşedinte să ordone supravegherea timp de 90 de zile după un "atac terorist", dacă există motive ce conduc la suspiciunea că ţinta cooperează cu o grupare teroristă. Ulterior, preşedintele poate cere comisiilor de informaţii din Congres sau unui judecător să extindă măsura pentru alte 90 de zile. Proiectul mai permite preşedintelui să autorizeze supravegherea electronică timp de 90 de zile după un "atac armat". Actuala legislaţie permite o astfel de acţiune pentru 15 zile şi numai după o declaraţie de război a Congresului.

Un astfel de proiect legislativ stabileşte un precedent periculos pentru state aliate ale Statelor Unite, unde nu sînt respectate drepturile omului. De exemplu, cîteva sute de suspecţi arestaţi în Pakistan în cadrul "războiului împotriva terorismului" au dispărut după ce au fost plasaţi în detenţie, arată un raport al organizaţiei internaţionale pentru drepturile omului Amnesty International. În raportul publicat vineri se arată că mulţi dintre aceşti suspecţi, printre care se numără şi copii, sînt torturaţi şi vînduţi autorităţilor americane de către vînătorii de recompense. În unele cazuri, organizaţia menţionează că există "dovezi ale implicării directe a reprezentanţilor serviciilor americane (CIA, FBI) în valurile de dispariţii din Pakistan şi în încălcarea drepturilor omului". Peste 85% din deţinuţii de la baza americană de la Guantanamo "au fost arestaţi nu de forţele americane, ci de afgani şi de pakistanezi, într-o perioadă în care recompensele care puteau ajunge pînă la 5.000 de dolari erau plătite pentru oricare "terorist" predat Statelor Unite". Amnesty afirmă, de asemenea, că suspecţii sînt transferaţi frecvent în mod ilegal spre bazele americane de la Guantanamo, în Cuba şi Bagram, Afganistan, ca şi spre alte destinaţii secrete din lumea întreagă.



12