Studenţii constănţeni, impresionaţi de tragedia navei “Independenţa“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Studenţii constănţeni, impresionaţi de tragedia navei “Independenţa“

Cultură 27 Octombrie 2006 / 00:00 2182 accesări

Studenţii Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii “Ovidius“ au avut parte, ieri, la Sala Senatului din campusul universitar, de un moment special şi emoţionant, reprezentat de lansarea cărţii-document “Tragedia navei Independenţa - cea mai mare catastrofă din istoria navigaţiei maritime româneşti“, apărută la editurile Telegraf Advertising şi Ex Ponto. Evenimentul s-a bucurat de o participare numeroasă din partea tinerilor, viitori istorici, şi s-a desfăşurat în prezenţa autorului lucrării, cunoscutul ziarist de investigaţii Constantin Cumpănă, a decanului Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice, prof. univ. dr. Marian Cojoc, a primului comandant al navei “Independenţa“, Constantin Preda, a şefului Catedrei de Istorie Modernă, Contemporană şi Ştiinţe Politice, prov. univ. dr. Valentin Ciorbea şi a dr. Carmen Atanasiu. Singurii din ţară care urmează cursuri de istorie a marinei, studenţii constănţeni din cadrul Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice au asistat, fascinaţi, la prezentarea unei lucrări de excepţie, care îşi propune să elucideze măcar o parte din cauzele care au provocat, în urmă cu 27 de ani, tragica dispariţie a celor 42 de marinari-eroi de pe nava supranumită “Titanicul“ flotei româneşti. Colizionat în apele Mării Marmara, mai exact în strîmtoarea Bosfor, de nava grecească “Evriali“, petrolierul de 150.000 tdw "Independenţa", construit de Şantierul Naval Constanţa, a ars ca o torţă timp de o lună, impactul şi consecinţele acestuia fiind consemnate de presa internaţională în rîndul celor mai mari catastrofe maritime mondiale, în timp ce regimul comunist a preferat să treacă sub tăcere evenimentele.

În timpul vizionării documentarului despre tragicul eveniment, studenţii constănţeni au trăit emoţiile la unison cu autorul

Decanul Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice, prof. univ. dr. Marian Cojoc, le-a explicat studenţilor importanţa realizării unei asemenea cărţi-document, care va fi utilizată şi ca material didactic, reprezentînd o pagină de istorie adevărată, care aduce un omagiu sufletelor celor care au dispărut, în urmă cu aproape 30 de ani, pe ape. Acesta a mai vorbit despre îndelungatul proces de documentare, căruia autorul i-a dedicat mai bine de 16 ani din viaţă, timp în care s-a ataşat de rudele victimelor, văduvele, fraţii, surorile, părinţii şi copiii acestora, avînd, totodată, satisfacţia de a-i ajuta să intre în posesia drepturilor materiale care li se cuveneau şi de a-i face să-şi recapete măcar puţin din liniştea sufletească de altădată. Printre cei care s-au mai înscris la cuvînt au fost dr. Carmen Atanasiu, precum şi prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, acesta amintind despre lansarea oficială a cărţii, care a avut loc, recent, în Aula Bibilotecii Judeţene Constanţa, eveniment unic, aflat sub semnul emoţiilor şi durerii, care a marcat întreaga audienţă. De asemenea, la masa prezidiului s-a aflat şi primul comandant al navei “Independenţa“, Constantin Preda, cel care a avut şansa de a nu pleca în cursa către... moarte, fiind înlocuit de colegul său, Mihai Dorinel, dispărut şi el în cumplita catastrofă. Comandantul de cursă lungă Constantin Preda a mărturisit că, deşi petrecute acum aproape 30 de ani, evenimentele continuă să îi pară ca şi cum s-ar fi întîmplat în urmă cu puţin timp, imaginea colosului de 150.000 tdw topindu-se, cu tabla groasă, grinzile metalice de zeci de tone şi corpul arzînd ca un ziar aprins fiindu-i întipărită pe retină pentru totdeauna. Mai mult, Constantin Preda le-a oferit studenţilor şi o lecţie de curaj, spunîndu-le că în viaţă contează şi tăria, dorinţa de a te salva, de a lupta, făcînd referire şi la cei trei supravieţuitori. Autorul, la rîndul său, le-a făcut cunoscută tinerilor motivaţia acestui demers, pe care l-a început în anul 1990, în primele sale săptămîni de ziarist la săptămînalul constănţean “Contrast“, al cărui redactor-şef, la acea vreme, era Radu Mazăre, iar şeful Secţiei Eveniment, Nicuşor Constantinescu, cel care, de altfel, i-a şi încredinţat lui Constantin Cumpănă această anchetă. Tot atunci au apărut şi primele articole care încercau să facă lumină în acest caz. S-au scurs, de atunci, 16 ani, timp în care au fost răscolite arhive, biblioteci, muzee, s-au purtat discuţii cu ambasadele şi consulatele ţărilor implicate în tragicul incident şi, mai ales, cu rudele marinarilor dispăruţi. Întregul material obţinut a fost concretizat de Constantin Cumpănă într-o carte-document unică, absolut cutremurătoare. “M-am ataşat de acest caz, de oameni, de rudele celor dispăruţi. Au fost momente dificile în care am fost tentat să renunţ la proiect, dar simţeam că m-ar fi mustrat conştiinţa să nu termin ceea ce începusem, mai ales că pusesem în mişcare un întreg mecanism“, a mărturisit Constantin Cumpănă.

Punctul culminant al acestei întîlniri l-a constituit prezentarea unui film-documentar cutremurător, realizat de autorul cărţii, cu sprijinul TV Neptun. Timp de cîteva minute, studenţii au trăit emoţiile la unison cu autorul şi nu puţini au fost cei care, impresionaţi într-adevăr de acest caz zguduitor, s-au ridicat de pe scaune, la final, cu lacrimi în ochi. “Subiectul este senzaţional, la fel şi imaginile, iar impactul asupra noastră a fost extraordinar. Efectiv mi-au dat lacrimile. Această experienţă pe care am trăit-o, astăzi, aici, mă face să mă gîndesc la regimul comunist şi la misterioasele evenimente petrecute înainte de '89 şi ascunse cu grijă populaţiei din România“, a precizat, în final, Paraschiva Alexe, studentă în anul I la Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice a Universităţii “Ovidius“.



12