SUA menţin scutul în Europa, în ciuda Rusiei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

SUA menţin scutul în Europa, în ciuda Rusiei

Externe 16 Iunie 2007 / 00:00 684 accesări

SUA nu vor renunţa la planurile lor de a amplasa instalaţii ale scutului antirachetă în Europa. Declaraţia a fost făcută de şeful Pentagonului, Robert Gates, cu prilejul reuniunii formale de la Bruxelles a miniştrilor Apărării din statele NATO, care s-a încheiat ieri. SUA rămîn la decizia de instalare a unui radar în Cehia şi a bateriilor interceptoare în Polonia, a precizat secretarul american al Apărării. Washingtonul a declinat, astfel, oferta Rusiei de a folosi împreună instalaţiile radar din Azerbaidjan, în schimbul renunţării la dispozitivele antirachetă din Europa. SUA susţin că aceste instalaţii nu ameninţă Rusia, ci sînt menite să contracareze o aventuală ameninţare iraniană sau nord-coreeană, explicaţii neacceptate de Moscova.

O conferinţă extraordinară, convocată de Moscova pentru a modifica Tratatul prinvind Forţele Convenţionale din Europa (CFE) s-a încheiat vineri, la Viena, cu un eşec, dar nu a fost marcată şi de o ruptură între Rusia şi Occident. Şeful delegaţiei ruse, Anatoli Antonov, a denunţat “o situaţie absurdă”, care afectează interesele de securitate ale Rusiei. El a afirmat că “ţările NATO au demonstrat că sînt opozante oficiale ale punctelor de vedere ruse”. Oficialul a amintit ameninţarea preşedintelui Vladimir Putin, de a suspenda participarea rusă la CFE, fără a se retrage complet, însă, din tratat. Antonov a precizat că ruşii sînt deschişi la dialog şi la noi negocieri constructive. Ţările NATO au anunţat că “nu a fost posibilă încheierea unui acord în legătură cu un document final” şi au invitat Rusia la o continuare a dialogului. Conferinţa a început luni, la sediul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) din Viena, la cererea Moscovei, în contextul unui diferend politic între Rusia şi membrii NATO. Tratatul CFE, semnat în 1990, pentru a marca sfîrşitul Războiului Rece şi adaptat în 1999, limitează desfăşurarea de arme convenţionale în Europa.

Tensiunea dintre Rusia şi SUA i-a îngrijorat pe liderii ţărilor europene, mai ales după ce liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a declarat că rachetele balistice ruseşti ar putea avea din nou ca ţintă capitale din estul Europei.

Taguri articol


12