SUA vor cere preşedintelui al-Assad să se retragă de la putere

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

SUA vor cere preşedintelui al-Assad să se retragă de la putere

Externe 15 August 2011 / 00:00 401 accesări

Aproape 20 de tancuri au intrat, sâmbătă în oraşul sirian Latakia, din nord-vest, principalul port al ţării, unde vineri aproape 10.000 de oameni ar fi ieşit pe străzi pentru a cere demisia preşedintelui Bashar al-Assad. Potrivit unei organizaţii siriene pentru drepturile omului cu sediul la Londra, aproape 20 de tancuri şi transportoare blindate de trupe au fost desfăşurate în cartierul al-Ramel al oraşului de la Mediterana. Martori oculari şi activişti au declarat că sâmbătă, la Latakia, timp de o oră şi jumătate s-au auzit tiruri intense de arme, iar localnicii părăsesc oraşul în grabă, întrucât ar fi vizate inclusiv zone rezidenţiale. Regimul pretinde că în oraş s-au infiltrat grupări înarmate, dar rezidenţii neagă. Totodată, navele siriene de război s-au alăturat armatei terestre în asaltul care îi vizează pe protestatarii din portul Latakia, susţin activiştii sirieni. Navele de război au tras ieri asupra unor cartiere din Latakia, cel puţin şase persoane fiind ucise, a anunţat Observatorul sirian pentru drepturile omului, organizaţie cu sediul la Londra Televiziunea naţională siriană a negat însă că s-ar trage de pe mare. Şi oraşul Hama se află sub un asediu al armatei siriene de la începutul Ramadanului, iar activiştii locali susţin că cel puţin 200 de oameni au murit aici, iar peste 1.000 au fost arestaţi.

Secretarul american de Stat Hillary Clinton a cerut tuturor ţărilor să-şi rupă legăturile economice şi politice cu oficialii de la Damasc, arătând că a cumpăra petrol sau gaz din Siria sau a-i vinde arme înseamnă a-i da preşedintelui al-Assad încuviinţarea pentru brutalităţile comise. Peste 2.0000 de oameni au murit şi zeci de mii au fost arestaţi de la izbucnirea, în martie, a revoltelor împotriva regimului familiei Assad, care conduce Siria de 41 de ani. Totuşi, marja de manevră a SUA pentru a exercita direct presiuni asupra regimului sirian este mică, pentru că cele două state au legături slabe şi prea puţine interese comune. Ca urmare, administraţia de la Washington găseşte de cuviinţă să sporească presiunea asupra Europei, Rusiei şi Chinei pentru a recurge la pârghiile pe care acestea le au în privinţa Siriei.

La rândul lor, Marea Britanie şi Arabia Saudită au lansat un apel, sâmbătă, la Damasc pentru încetarea imediată a violenţelor în Siria. Preşedintele Barack Obama şi premierul britanic David Cameron au făcut apel la încetarea imediată a băii de sânge din Siria. În cadrul unei conversaţii telefonice, aceştia şi-au exprimat „profunda îngrijorare privind folosirea violenţei de către Guvernul sirian împotriva civililor şi convingerea că este necesar să se răspundă cererilor legitime de tranziţie democratică exprimate de poporul sirian”. Preşedintele Obama a avut anterior o discuţie la telefon cu regele Abdallah al Arabiei Saudite, iar Casa Albă a publicat un comunicat în urma acestei convorbiri, în care cei doi lideri cer încetarea imediată a violenţelor din Siria. Această discuţie are loc după ce Arabia Saudită, care a rămas tăcută multă vreme în legătură cu revolta din Siria ce a început în urmă cinci luni, a început să îşi facă auzită vocea influentă în Orientul Mijlociu alăturându-se corului de critici împotriva regimului preşedintelui sirian şi rechemându-şi ambasadorul de la Damasc. Oficialii din Kuweit şi Bahrain au urmat exemplul saudit, iar Consiliul de Cooperare în Golf şi Liga Arabă au condamnat violenţele din Siria. SUA intenţionează să ceară în mod explicit preşedintelui Bashar al-Assad să renunţe la putere, un pas pe care nu l-au făcut până acum, spre deosebire de apelurile repetate în acest sens adresate liderului libian Muammar Khaddafi.



12