“SUA vor un imperiu şi seamănă discordie în lume”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

“SUA vor un imperiu şi seamănă discordie în lume”

Externe 28 Iulie 2007 / 00:00 624 accesări

Fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov a criticat SUA şi pe actualul preşedinte, George W. Bush, în special, pentru că seamănă discordie în lume, încercînd să construiască un imperiu.

“Americanilor le-a venit ideea unui nou imperiu, dominaţia mondială a unei unice puteri şi ce a urmat? Au urmat acţiuni unilaterale, războaie, ignorarea Consiliului de Securitate ONU, a dreptului internaţional şi a voinţei popoarelor, chiar a poporului american”, a declarat fostul preşedinte al URSS într-o conferinţă de presă de la Moscova. “Cînd mă uit la lumea de astăzi, am sentimentul îngrijorător al accentuării dezordinii. Nu cred că actualul preşedinte al SUA şi administraţia sa vor fi în stare să schimbe situaţia care se dezvoltă acum şi este foarte periculoasă”, a spus Gorbaciov. Fostul preşedinte sovietic a apreciat că speranţele Rusiei de a construi legături mai puternice cu Washingtonul s-au risipit în faţa unei serii de administraţii americane interesate de construirea unui imperiu. “Este o greşeală strategică masivă: o întreagă lume nu poate fi condusă de un singur centru, nu se poate. America zilelor noastre a făcut atît de multe greşeli, nefiind capabilă să se adapteze unei lumi în schimbare, în care Brazilia, Rusia, India şi China se afirmă ca mari puteri economice”, a declarat Gorbaciov.

Mihail Gorbaciov, în vîrstă de 76 de ani, care s-a retras din politică în 1991, după prăbuşirea Uniunii Sovietice, este foarte nepopular în Rusia. Deşi celebrat în străinătate, el este acuzat în Rusia că a sabotat imperiul sovietic şi a dus la sărăcirea a milioane de persoane. Gorbaciov, care a devenit preşedinte al URSS în 1985, a combătut aripa conservatoare a Partidului Comunist, pentru a impune reformele care au dus la anularea sistemului partidului unic, la eliberarea presei şi ridicarea restricţiilor religioase. El a declarat că sprijină politicile lui Putin, dar este de părere că partidul pro-Kremlin Rusia Unită a erodat libertăţile democratice. El este de părere că seriozitatea lui Putin ca lider va fi confirmată dacă el îşi părăseşte funcţia la capătul celui de-al doilea mandat, aşa cum cere Constituţia, în 2008. Actualul preşedinte rus, Vladimir Putin şi omologul său american, George W. Bush, se declară prieteni, dar relaţiile dintre ţările lor s-au deteriorat în urma proiectului american de a construi un scut antirachetă în Europa de Est. O mare parte dintre ruşi consideră SUA o ţară rivală.



12