Subvenţii numai pentru laptele care întruneşte standardele UE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Subvenţii numai pentru laptele care întruneşte standardele UE

Politică 01 Septembrie 2006 / 00:00 877 accesări

Ministerul Agriculturii intenţionează să acorde producătorilor de lapte, începînd cu această toamnă, o subvenţie de 3.000 lei vechi pe litru, dacă laptele respectă normele europene, a declarat, ieri, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. "Vizăm încurajarea producerii de lapte conform cu normele europene, iar această subvenţie va fi acordată pînă la sfîrşitul anului 2006", a spus Flutur. Potrivit ministrului, 14-15% din producţia de lapte a României este conformă cu normele europene, restul neîncadrîndu-se în pretenţiile comunitare. Flutur a adăugat că România procesează 1,1 milioane de tone de lapte, în condiţiile în care cota negociată cu Uniunea Europeană este de trei milioane de tone. De asemenea, crescătorii vor primi un ajutor de 1,5 milioane de lei vechi pe cap vacă de lapte şi bivoliţă, crescută în zona de munte, însă, pentru creşterea calităţii crescătorii trebuie să renunţe la mulsul manual şi să îşi procure instalaţii de muls mecanic.

Potrivit specialiştilor, flora microbiană, în cazul folosirii instalaţiilor, scade de la cîteva milioane pe cm cub de lapte la numai cîteva sute de mii, acesta fiind standardul impus de UE. Ministrul Agriculturii a precizat că Legea Muntelui, existentă din 2004, prevede posibilitatea ca statul să acorde sprijin locuitorilor din zona montană, în scopul compensării unor handicapuri naturale specifice zonei. Subvenţia va fi acordată la un număr estimat de 400.000 de capete. În ceea ce priveşte sprijinul de 3.000 lei vechi/litrul de lapte, acesta va fi acordat doar pentru laptele care îndeplineşte normele europene de calitate. Această măsură este menită să stimuleze calitatea laptelui livrat la procesare şi va încuraja producătorii care au aparate de muls şi tancuri de răcire a laptelui. Controalele pentru respectarea normelor europene de calitate a laptelui vor fi realizate de către laboratoarele judeţene, prin probe prelevate periodic, în mod inopinat.



12