Şunca poate creşte riscul de cancer la vezica urinară

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Şunca poate creşte riscul de cancer la vezica urinară

Monden 30 Noiembrie 2006 / 00:00 651 accesări

Consumul zilnic de sandvişuri cu şuncă poate creşte cu peste 50% riscul de apariţie a cancerului la vezica urinară. Cercetătorii de la Universitatea Harvard au descoperit că persoanele care mănîncă şuncă de mai mult de cinci ori pe săptămînă prezintă cu 59% mai multe riscuri de a dezvolta cancer la vezica urinară faţă de cei care mănîncă mai rar acest produs. Studiul a mai scos la iveală faptul că persoanele care consumă în mod regulat carne de pui fără piele prezintă cu 52% mai multe riscuri de a dezvolta această maladie. Substanţele vinovate sînt nitrozaminele şi aminele heterociclice prezente în carnea procesată. La studiu au participat 136.000 de persoane, care au fost monitorizate timp de 22 de ani. În această perioadă, 808 dintre voluntari au dezvoltat cancer la vezica urinară.

Nitrozaminele, substanţe cancerigene care se găsesc în carnea procesată, sînt prezente în cantităţi extrem de ridicate în şuncă. Aminele heterociclice, substanţe la fel de cangerigene, se dezvoltă în momentul în care carnea este preparată la temperaturi înalte. În comparaţie cu puiul fără piele, carnea de pui de pe care nu s-a înlăturat pielea conţine o cantitate mai mică din aceste amine. Cercetătorii au mai descoperit că persoanele care mănîncă frecvent şuncă şi alte tipuri de carne procesată au mai mari probabilităţi de a fi fumătoare, de a consuma mai multe grăsimi şi de a lua mai puţine vitamine. De asemenea, aceste persoane au mai mari probabilităţi de a fi sedentare.

Autorii studiului au declarat, însă, că sînt necesare mai multe analize pentru a stabili o legătură exactă între cancerul la vezica urinară şi consumul de şuncă. Numai în Marea Britanie, sînt diagnosticate, anual, cu această formă de cancer peste 10.000 de persoane.

Taguri articol


12