Tabăra - focar de la Năvodari închisă definitiv

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Tabăra - focar de la Năvodari închisă definitiv

Eveniment 11 Iulie 2007 / 00:00 1552 accesări

La Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa au ajuns, în perioada 8-10 iulie, 103 pacienţi cu tulburări acute digestive, dintre care 89 au fost internaţi. Infecţioniştii au constatat că bolnavii provin din focarul de toxiinfecţie de la Năvodari, care a izbucnit duminică seara. “Dintre cei 89 de copii internaţi, 69 sînt sub 14 ani, restul fiind adolescenţi sau profesori. Dintre aceştia, 34 s-au externat ieri şi alţi 13 au plecat din spital luni. În urma analizelor, am descoperit salmonella la doi copii şi alţi 26 au coproculturi suspecte”, a declarat, ieri, directorul Spitalului de Boli Infecţioase, dr. Sorin Rugină. Cum toţi cei care aveau toxiinfecţie alimentară proveneau din tabăra “Delfinul” din Năvodari, reprezentanţii Autorităţii de Sănătate Publică, Direcţiei Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Inspecţiei Sanitare de Stat au demarat o serie de controale la cantina taberei. Administratorul cantinei, Nicolae Rahău, a încercat să se disculpe susţinînd că mai mulţi copii au mîncat în afara taberei, însă acest fapt a fost contrazis de faptul că membrii grupului de oină de la Horia, care au luat o singură masă la tabăra “Delfinul”, sîmbătă la prînz, au ajuns şi ei la spital. Reprezentanţii ASP şi DSVSA au ajuns la concluzia că este foarte posibil ca masa care a fost servită sîmbătă, în special ciorba de pui, să fi stat la baza îmbolnăvirii copiilor din tabără. Reprezentanţii ASP susţin că alimentele ar fi fost contaminate şi cu escherichia colli, ceea ce poate însemna că mîncarea gătită nu a fost refrigerată corespunzător.

Astfel, s-a luat decizia sistării activităţii în tabără. “Am decis să închidem cantina taberei. Acolo igiena era precară”, a declarat directorul DSVSA, dr. Grigore Mertoiu. Activitatea ASP şi DSVSA a fost direct verificată de Corpul de Control al Guvernului care a constatat că, de fapt, această tabără funcţionează ilegal. “Nu avea toate avizele pentru a desfăşura această activitate. Este foarte adevărat că în urmă cu mai bine de o lună ASP a ajuns la concluzia ca masa este servită în două ture şi că acest lucru nu este normal. Administraţia taberei a făcut un memoriu către SIND România, în care a arătat că nu are personal suficient şi că nu este normal să servească masa în această modalitate, însă nu a primit niciun răspuns. De aceea, cel mai indicat este să închidem această tabără. Mai mult decît atît, vom face controale la toate taberele de pe litoral, pentru a vedea dacă nu cumva mai există şi altele care îşi desfăşoară activitatea la negru”, a declarat Iulian Buştiuc, reprezentant al Corpului de Control al Guvernului.

Probleme şi la cazare

În tabără se află în acest moment 784 de copii şi mai sînt aşteptaţi încă 800. Pentru cei care se află deja în tabără s-a decis ca hrana să fie pregătită la cantina Petromidia, urmînd ca în cel mai scurt timp să fie deschisă cantina “Lebăda”, care este mai bine dotată. Reprezentanţii ASP, însoţiţi de doi medici din cadrul MS au fost, ieri, din nou în tabără şi au constatat deficienţe şi în ceea ce priveşte cazarea. Cearşafuri rupte, instalaţii sanitare vechi şi care nu funcţionează, un singur grup sanitar pentru aproape 30 de persoane sînt doar cîteva dintre neregulile constatate. De aceea, ASP Constanţa a emis o dispoziţie de închidere a taberei în cel mai scurt timp. Pe de altă parte, administraţia taberei susţine că aceste nereguli vor fi remediate în cel mai scurt timp, însă cei din cadrul ASP susţin că nu pot garanta că micuţii care vor ajunge în tabără nu vor avea de suferit din cauza condiţiilor proaste de cazare. Reprezentanţi din cadrul Corpului de Control susţin că micuţii care se află în tabără vor fi mutaţi de acolo, fie în alte tabere de pe litoral, fie în alte zone ale ţării. Foarte mulţi părinţi, care au aflat ce s-a întîmplat, au venit în tabără să-şi ia copiii acasă. Pe de altă parte, un grup de copii a fost externat la cerere din Spitalul de Boli Infecţioase, deoarece avea bilete la tren înapoi spre Arad, ieri dimineaţă. “Profesorii însoţitori au datoria să le dea cît mai multă apă, deoarece au nevoie de hidratare. De asemenea, trebuie să le supravegheze strict alimentaţia, iar cînd ajung la Arad să se adreseze colegilor noştri de acolo şi să mai facă un consult”, a declarat dr. Rugină. De asemenea, conducerea Spitalului de Boli Infecţioase a sugerat că ar fi indicat ca aceşti copii externaţi să călătorească înt-un vagon care să aibă aer condiţionat, însă CFR Constanţa nu dispune de astfel de garnituri decît la trenurile inter-city. Singurul lucru care a fost rezolvat în această privinţă a fost ataşarea unui vagon de clasa I, unde copiii aveau posibilitatea să stea întinşi în cazul în care se simţeau rău. Specialiştii susţin că vor afla cu certitudine în această dimineaţă care a fost exact cauza îmbolnăvirii a peste 100 de persoane aflate în tabăra de la Năvodari. Mai mult, ieri seară, Ministerul Comerţului şi Turismului a ridicat certificatul de clasificare a trei unităţi turistice din Năvodari - hotelul Albatros, hotelul Delfin şi bungalourile Lebăda - întrucît nu îndeplineau normele minime de igienă, iar primirea turiştilor a fost interzisă pînă la remedierea deficienţelor.



12