Tăriceanu nu se aşteaptă la anticipate şi este hotărît să-şi ducă la capăt mandatul

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Tăriceanu nu se aşteaptă la anticipate şi este hotărît să-şi ducă la capăt mandatul

Pronosticul premierului pentru recuperarea decalajelor României faţă de UE este de 20 de ani, cu condiţia unui mediu favorabil
Politică 29 Decembrie 2006 / 00:00 616 accesări

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a apreciat ieri că Executivul nu poate fi considerat minoritar, în condiţiile în care este sprijinit de PC. Mai mult, el a precizat că nu se aşteaptă în prezent la organizarea alegerilor anticipate susţinute de PD, fiind hotărît să îşi ducă mandatul la capăt. Premierul a amintit, într-un interviu acordat postului naţional de radio, că reprezentanţii PC, ieşiţi de la guvernare, au declarat că susţin în continuare iniţiativele Executivului şi ale premierului, "nu numai în domeniul european". Tăriceanu a admis că există o problemă generată de trecerea unor parlamentari liberali la Partidul Liberal Democrat (PLD) iniţiat de Theodor Stolojan, dar a arătat că aceştia au obligaţia morală de a susţine în continuare iniţiativele Guvernului şi, implicit, ale PNL, pe listele căruia au candidat pentru un loc în Legislativ. În opinia sa, între PNL şi PD există o viziune politică diferită ca urmare a faptului că liderii liberali au pledat permanent pentru stabilitate politică, în timp ce democraţii au militat continuu pentru alegeri anticipate şi reformularea politicii. El a mai arătat că ţările din UE în care au existat "turbulenţe politice" nu au avut nimic de cîştigat. Potrivit lui Tăriceanu, "România va putea recupera decalajele faţă de alte state membre UE într-o perioadă de 20 ani, în condiţiile unei creşteri economice constante şi a stabilităţii politice, interval care ar putea creşte însă la 40 de ani dacă mediul economic şi politic este nefavorabil". El a atras atenţia însă că măsurile necesare pentru recuperarea decalajelor faţă de statele europene trebuie susţinute şi la nivelul clasei politice. Tăriceanu a arătat însă că, din păcate, în România nu există încă o maturitate politică deplină, ceea ce a atras de multe ori suspiciune şi neîncredere din partea oficialilor europeni. Şeful Guvernului a apreciat totodată că aderarea României la UE va determina scăderi de preţuri, datorită concurenţei, şi creşterea numărului locurilor noi de muncă, ca urmare a investiţiilor, dar şi obligaţia respectului faţă de lege. Pe de altă parte, premierul a adăugat că speră ca, la începutul anului viitor, să primească din partea miniştrilor proiectele de reorganizare a instituţiilor conduse de aceştia, documente pe care le-a solicitat în urmă cu circa o lună: "Am cerut membrilor Cabinetului să procedeze la reorganizarea ministerelor proprii. Procesul este uşor încetinit". El a amintit că una dintre măsurile de reorganizare a Executivului este transformarea Ministerului Integrării Europene în Ministerul Dezvoltării Regionale. Liderul PNL a ţinut să mai precizeze că îşi menţine ideea de retragere a trupelor româneşti din Irak, arătînd că România, ca şi alte state implicate în zona de conflict, trebuie să aplice un program de "dezangajare" treptată din aceste operaţiuni militare.

Întrebat ce părere are despre noul partid al lui Stolojan, care se pregăteşte să intre pe eşichierul politic, Tăriceanu a susţinut că "PLD, iniţiat ca o formaţiune de buzunar pentru PD de persoane politice reşapate, care ţin de vechiul regim ceauşist, nu poate reprezenta o variantă reală pe scena politică şi o ameninţare la adresa PNL". El a caracterizat PLD ca fiind "un surogat", parte a unei construcţii menite să creeze confuzie şi să "torpileze" partidul său şi a apreciat că, prin colaborarea cu această formaţiune, PD lansează semnale confuze şi regretabile. Preşedintele PNL a afirmat că este încrezător în funcţionarea Alianţei DA, arătînd că este una dintre persoanele care au contribuit în "mod esenţial" la înfiinţarea acesteia.



12