Tăriceanu, președintele răzvrătiților din PNL

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Tăriceanu, președintele răzvrătiților din PNL

Eveniment 04 August 2014 / 00:00 984 accesări

ALEGERE Partidul Liberal Reformator (PLR) este o formaţiune politică în toată regula. Cu statut, preşedinte, vicepreşedinţi, secretar general ş.a.m.d. Ultimele detalii privind forma de organizare şi conducere a celui mai nou partid de pe scena politică românească au fost stabilite sâmbătă, în cea de-a doua zi a primului Congres PLR. Evident, preşedintele liberalilor reformatori a fost ales Călin Popescu-Tăriceanu, cel care i-a adunat în jurul său pe acei nemulţumiţi din PNL, care se săturaseră de deciziile proaste ale lui Crin Antonescu şi Klaus Iohannis. Revenind la alegerile PLR, putem spune că alegerea lui Tăriceanu a fost o simplă formalitate, pentru că el a adunat 1.167 de voturi „pentru” din 1.183 voturi valabil exprimate, Tăriceanu fiind singurul candidat la funcţia de preşedinte al partidului. Totodată, a fost aleasă şi structura de conducere a PLR, formată din 19 vicepreşedinţi (Daniel Barbu, Cătălin Beciu, Radu Boroianu, Steluţa Cătăniciu, Petru Ehegartner, Graţiela Gavrilescu, Andrei Gerea, Virgil Guran, Sorin Ilieşiu, Nicu Marcu, Marius Mateescu, Nicolae Nasta, Ion Pârgaru, Dan Păun, Ovidiu Silaghi, Mihai Stănişoară, Radu Stroe, Jean Paul Tucan şi Ioan Uţiu) şi 27 de membri ai Biroului Politic Central (BPC). În același timp, Daniel Chiţoiu a fost numit în funcţia de secretar general, iar Andreea Lambru şi Bogdan Nica - în funcţii de secretar general adjunct.

LA COTROCENI Imediat după alegerea sa, Tăriceanu a anunţat, cu binecuvântarea membrilor partidului, că va candida la cea mai înaltă funcţie în stat. Fostul premier a declarat că are speranța că va ajunge președintele României. ”Îmi dă încredere că voi ajunge să-i reprezint pe români ca un președinte care își înțelege misiunea. Vom fi în măsură să dăm primul președinte liberal al României”, le-a transmis Tăriceanu delegaților la primul Congres PLR, desfășurat la Palatul Parlamentului. Totodată, președintele Senatului a interpretat votul colegilor săi de partid ca pe un mandat pentru continuarea ideilor liberale în România. ”Vreau ca această echipă a PLR să reprezinte liberalismul nu numai pentru membri de partid, ci în fața tuturor românilor. Mulți români au avut încredere, timp de 24 de ani, în liberalism că poate să transforme România în bine, că poate să construiască o societate mai prosperă și o societate mai dreaptă. Avem obligația de a duce aceste vise, aceste idealuri mai departe”, a afirmat Tăriceanu.

TRĂDARE Inevitabil, liderul PLR nu s-a putut abţine în a ataca actuala şi fosta conducere a PNL, despre care a spus că şi-au bătut joc de istoria de aproape 140 de ani a partidului. ”Sunt mâhnit pentru PNL, deoarece este, în acest moment, departe de electoratul liberal şi de români, pentru că şi-a părăsit ideologia, aliniindu-se cu principalul adversar politic - PDL. Practic, ceea ce nu au reuşit să facă comuniştii sau Securitatea a reuşit o mână de oameni. Azi, PNL e departe de onoarea, cinstea şi curajul de care a dat dovadă 139 de ani”, a spus Tăriceanu. El a menţionat că a asistat, în câteva luni, la cele mai multe trădări din perioada postdecembristă. „PNL a ieşit de la guvernare şi a trădat mai bine de jumătate din electoratul român”, a spus Tăriceanu. El a arătat că au existat nenumăraţi traseişti politici în România ultimilor 25 de ani, dar că mai rar a întâlnit un astfel de traseism politic la un partid (PNL - n.r.) care avea o certă şi emblematică ideologie. Potrivit lui Tăriceanu, candidatura sa la Preşedinţia României este o provocare atât pentru el, cât şi pentru partid. Tăriceanu a vorbit şi despre proiectele sale de preşedinte şi de ţară. „România are nevoie de un nou proiect politic, de o nouă viziune. România trebuie să ajungă a şaptea putere a Europei”, a spus Tăriceanu. El a mai arătat că este nevoie de o reformă a statului. „Trebuie să asigurăm ca partid, şi eu ca preşedinte, că veţi fi trataţi corect de către stat, de către Guvern sau de către patronii la care lucrați. Acesta este ţelul meu - o bunăstare bazată pe muncă, pe efort, pregătire și profesionalism”, a subliniat Tăriceanu.

JUSTIȚIA, O PRIMADONĂ Un alt subiect atins de președintele PLR este Justiția. Liderul liberalilor reformatori a afirmat că Justiția a devenit în ultimii 10 ani un ”personaj politic” și a apreciat că unii politicieni au reușit să se folosească de ea ca armă politică. ”Mai toată lumea vorbește despre Justiție, deși probabil că politicienii ar trebui să vorbească cel mai puțin. La noi, Justiția nu este discretă și oarbă, ci este un fel de divă care se află permanent pe platourile televiziunilor. Trebuie să mărturisesc că o vreme am încercat în a înțelege de ce este nevoie de suport public pentru diversele Parchete în lupta cu o caracatiță absolut reală, care este corupția. În timp s-a dovedit, însă, că apărarea publică a Justiției s-a transformat în armă politică, iar cetățenii, când se uită la televizor, nu mai înțeleg nimic, nu știu ce să creadă", a spus Tăriceanu. El a apreciat că România are nevoie de ”o Justiție mult mai puternică și cu adevărat independentă”. ”Justiția nu este însă a președintelui, iar sistemul Justiției nu poate funcționa doar pentru că cineva la Cotroceni îl apără. Justiția trebuie să stea pe picioarele ei. Politicul sau economicul nu trebuie să intervină în Justiție, dar nici ea să facă politică sau afaceri. Din acest motiv, cred că sistemul de control intern al Justiției trebuie să fie întărit. Dezvăluirile presei din ultimii ani au arătat că așa-zișii mari apărători ai Justiției au încercat doar aservirea acesteia, au încercat și au reușit să o folosească în slujba grupurilor lor de interese sau chiar în interes personal”, a mai spus Tăriceanu.

Constănțeanul Jean Paul Tucan, vicepreședinte PLR

Printre cei 19 vicepreședinți ai PLR se numără și constănțeanul Jean-Paul Tucan, unul dintre foștii membri de frunte ai Organizației PNL Năvodari. De altfel, el este singurul dintre politicienii constănțeni care a afirmat, deschis, că vrea să facă parte din proiectul politic al lui Tăriceanu. Tucan a spus că a decis să părăsească PNL și să treacă la PLR deoarece Antonescu și Iohannis au abandonat proiectul USL. Întrebat care dintre politicienii constănțeni mai fac parte din noul partid al lui Tăriceanu, fostul liberal a spus că nu vrea să facă referire la alți colegi. În ceea ce-l privește pe celălalt politician care era dat drept viitorul lider al liberalilor reformatori constănțeni, deputatul Mihai Tararache, acesta a declarat pentru cotidianul „Telegraf“ că a participat la Congresul PLR doar ca invitat. ”Nu e nimic oficial. Încă nu sunt membru al acestui partid. Eu am primit o invitație la Congres, pe care am onorat-o. Dar nimic mai mult. Mai văd ce se întâmplă și abia apoi voi decide în ce partid intru. Deocamdată rămân independent”, a spus Tararache, care a fost ales deputat pe listele PP-DD în 2012, dar și-a dat demisia din partidul lui Diaconescu în primăvara anului trecut.



12