Ţările industrializate au decis înjumătăţirea emisiilor de gaze cu efect de seră

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ţările industrializate au decis înjumătăţirea emisiilor de gaze cu efect de seră

Monden 09 Iulie 2008 / 00:00 494 accesări

Prim-ministrul Japoniei a declarat că liderii Grupului celor Opt au ajuns la un acord pentru reducerea la jumătate a emisiilor de gaze cu efect de seră, pînă în 2050. Premierul Yasuo Fukuda a declarat că înţelegerea a fost semnată marţi, în timpul summit-ului Grupului Celor Opt State Puternic Industrializate, organizat în nordul Japoniei. Yasuo Fukuda a menţionat că G8 va cere fiecărei ţări în parte să stabilească ţinte intermediare pentru reducerea emisiilor de gaze ce au dus la încălzirea globală. Ecologiştii susţin însă că reducerea de 50% pînă în 2050 este insuficientă şi au cerut ca aceasta să fie realizată pînă în 2020. Cancelarul german, Angela Merkel, a salutat acordul G8 asupra schimbărilor climatice, apreciind că lumea nu va mai putea să fugă de obligaţiile sale.

Summit-ul anual al Grupului celor Opt, format din SUA, Japonia, Marea Britanie, Franţa, Germania, Rusia, Italia, Canada, care îşi va încheia lucrările în cursul acestei zile, a suscitat proteste de amploare în ţara gazdă. Mii de activişti antiglobalizare au manifestat faţă de modul în care liderii politici gestionează problemele de importanţă mondială. Concomitent cu discuţiile şi întrunirile oficiale, sute de protestatari au încercat să se apropie de locul în care se desfăşurau lucrările, însă au fost îndepărtaţi de forţele de ordine. Autorităţile au mobilizat 21.000 de poliţişti, pentru a asigura securitatea în timpul reuniunii. Activiştii antiglobalizare s-au adunat încă de acum două zile în insula Hokkaido, pentru a protesta.

Nu numai încălzirea climatică a suscitat atenţia liderilor celor Opt. Premierul Marii Britanii a pledat pentru găsirea unei soluţii rapide la explozia preţurilor la alimente. Liderii G8 s-au declarat profund îngrijoraţi de creşterea preţurilor la produsele alimentare pe plan mondial, fenomen care, asociat cu problemele de aprovizionare din numeroase ţări în curs de dezvoltare, ameninţă securitatea alimentară mondială. La summit participă şi oficiali din cadrul statelor în curs de dezvoltare, precum Africa de Sud, Etiopia, Ghana sau Nigeria. În cadrul discuţiilor, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a cerut statelor membre ale UE să creeze un fond dotat cu un miliard de euro pentru a sprijini sectorul agricol în ţările în curs de dezvoltare. La rîndul său, Japonia a cerut ţărilor ce dispun de stocuri de mîncare în cantitate suficientă să pună o parte din excedentele lor la dispoziţia ţările care au nevoie, în contextul scumpirii alimentelor, dar printr-o metodă care nu încalcă regulile comerciale. Preţurile alimentelor pe piaţa mondială au crescut considerabil în ultimii doi ani, provocînd numeroase revolte ale foamei în ţările sărace sau în curs de dezvoltare.



12