Tatuajele temporare pot provoca probleme de sănătate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Atenţie la “henna neagră”

Tatuajele temporare pot provoca probleme de sănătate

Sănătate 05 August 2010 / 00:00 906 accesări

Medicii specialişti în sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătăţii (MS) atenţionează populaţia că toţi coloranţii adăugaţi plantei de henna, care dau culoarea neagră, pot cauza reacţii alergice grave. Simptomele apar după câteva zile şi se manifestă prin mâncărimi, roşeaţă, pete, pustule sau chiar decolorarea permanentă a pielii şi cicatrici. Utilizatorii pot dobândi o sensibilitate permanentă la aceste substanţe şi pot dezvolta dermatită de contact alergică. “În aceste cazuri, reacţiile pot fi violente, câteodată necesitând intervenţie medicală de urgenţă şi chiar spitalizare. Aceste efecte se pot limita la zona tatuajului, la zona înconjurătoare sau se pot răspândi pe întreg corpul. Oricine prezintă o reacţie de iritare sau cu apariţie de pustule la o pată neagră de pe trup, trebuie să meargă imediat la medic şi să spună dacă i s-a aplicat pe piele un tatuaj cu henna neagră”, spun medicii MS.

SENSIBILITATEA ŞI POLI-SENSIBILITATEA SUNT PROCESE IREVERSIBILE ŞI DETERMINĂ VULNERABILITATEA ORGANISMULUI PENTRU TOATĂ VIAŢA

Începând cu 2008, specialiştii MS avertizau populaţia cu privire la posibilitatea apariţiei unor reacţii adverse după utilizarea tatuajelor cu henna neagră. Comisia Europeană, alături de statele UE, au avertizat asupra riscurilor aplicării de tatuaje temporare cu henna neagră şi despre dificultatea de a controla circuitele de distribuire a produselor şi locurile în care se aplică tatuajele. Tatuajele cu henna neagră se practică în România, ca şi în Europa, mai ales în timpul verii. Artiştii care le practică migrează de la un eveniment în aer liber la altul, în special în zonele frecventate de turişti. Tatuajele temporare sunt cel mai frecvent oferite turiştilor, adolescenţilor, tinerilor, celor în vacanţă pe plaje, în staţiuni sau la târguri şi sunt foarte populare, deoarece culoarea neagră place mai mult decât nuanţa naturală a plantei henna. “Deoarece reacţia alergică sub formă de pustule apare după trei la 12 zile de la aplicare, majoritatea turiştilor pleacă şi nu revin în locul respectiv pentru a demonstra efectele negative produse de artişti. Există astfel situaţii în care artiştii continuă să afecteze alţi oameni, neconştientizând efectele grave pe care le provoacă. Având în vedere sezonalitatea fenomenului, MS din România continuă, alături de alte state europene, această campanie şi trage un semnal de alarmă asupra riscurilor la care se supun cei care utilizează tatuajele temporare cu henna neagră.



12