Taxele rău-platnicilor, recuperate prin ore de muncă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Independenţa

Taxele rău-platnicilor, recuperate prin ore de muncă

Administrație 20 Mai 2014 / 00:00 574 accesări

Unul dintre principalele motive pentru care autorităţile locale din mediul rural nu pot face investiţii este lipsa de bani. Problema este că această lipsă se bazează, cel mai des, pe nivelul scăzut al colectării de taxe. Mulţi oameni nu au locuri de muncă, deci nu-şi permit să-şi plătească impozitele la bugetul local. În acest caz, datoriile trebuie recuperate, dar, în România, procedura de recuperare a datoriilor se dovedeşte a fi ineficientă de cele mai multe ori. De obicei, este nevoie ca Primăria să-i dea în judecată pe datornici, după care să înceapă procedura de executare silită. Asta presupune o serie de eforturi şi cheltuieli suplimentare care nu-şi dovedesc rentabilitatea decât în cazul datoriilor mari. În plus, dacă cetăţeanul nu are bunuri pe numele său, executarea silită nu se mai poate face. În acest caz, primăriile nu au bani nici pentru salarii şi întreţinere, darămite pentru noi investiţii. Totuşi, unele administraţii găsesc soluţii pentru a recupera datoriile, astfel încât să-i ajute şi pe cetăţeni.

ZILIERI LA PRIMĂRIE În comuna Independenţa, dintre cei 3.300 de locuitori, aproximativ 250 au datorii la bugetul local. Cei mai mulţi nu au posibilitatea să-şi plătească impozitele pentru că nu au locuri de muncă. De aceea, autorităţile locale au hotărât să-i mobilizeze pe datornici pentru lucrările de gospodărire din comună. „Ne-am gândit să le dăm oamenilor posibilitatea să muncească, dacă ei îşi doresc acest lucru. Ei sunt plătiţi legal, ca zilieri. Din banii pe care îi primesc, jumătate intră în bugetul Primăriei şi aşa am reuşit să recuperăm o parte din datorii”, a declarat primarul comunei, Cristea Gâscan. El ne-a mai spus că până acum au fost mobilizaţi 150 de datornici, iar pentru unii dintre ei, datoriile au fost achitate integral: „O parte dintre datoriile mici au fost achitate. Până acum am recuperat cam 60.000 de lei din totalul de 200.000”. Important este şi faptul că, prin această metodă, nu numai că oamenii scapă de datorii, dar şi Primăria scapă de nişte cheltuieli pe care le-ar fi avut dacă ar fi angajat alte persoane pentru activităţile de gospodărire.

GOSPODĂRIREA COMUNEI Cu ajutorul oamenilor incluşi în acest sistem, până acum au fost igienizate păşunile, pădurea de salcâmi făcută de Primărie şi canalul de colectare a apelor pluviale. În plus, au fost realizate şi alte activităţi de înfrumuseţare a comunei, prin plantarea de gazon şi flori.



12