Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 11 Decembrie 2014 / 00:00 483 accesări

AUTORITATEA PALESTINIANĂ

Oficial ucis

Un oficial palestinian a fost ucis ieri, în confruntări cu militari israelieni, în timpul unei manifestaţii în Cisiordania ocupată. Ziad Abu Ein, însărcinat cu dosarul colonizării în cadrul Autorităţii Palestiniene (AP), a decedat după ce a fost lovit la nivelul pieptului de către militari, în timpul unui marş de protest în satul Turmus Ayya, în apropiere de Ramallah, a anunţat o sursă palestiniană din domeniul securităţii. Preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, a denunţat imediat un ”act barbar”.

NORVEGIA

Bărbat reținut

Un bărbat care a perturbat ceremonia de înmânare a Premiului Nobel pentru Pace a fost reţinut, ieri, de poliţia din Oslo, anunţă autorităţile norvegiene. Bărbatul, purtând o vestă gri şi pantaloni de culoare neagră, s-a aşezat în faţa laureaţilor Nobelului pentru Pace şi a scos un drapel mexican, în timp ce pakistaneza Malala Yousafzai şi indianul Kailash Satyarthi îşi arătau diplomele şi erau aplaudaţi. Bărbatul a fost scos de poliţie din sediul Primăriei din Oslo, unde se desfăşura ceremonia. Nu există informaţii despre motivaţia sau identitatea bărbatului.

BULGARIA

Situaţie de urgenţă

Autorităţile bulgare au decretat, ieri, situaţie de urgenţă în oraşele Saedinenie şi Peştera din sudul ţării, din cauza inundaţiilor provocate de precipitaţiile abundente. Mai multe case din oraşul Saedinenie şi din zonele apropiate au fost inundate de apele revărsate ale unor râuri. Situaţia este critică în oraşul Elhovo, unde nivelul râului Tundja este în creştere. Apele râului au inundat, marţi seară, principala şosea între Kazanlâk şi Stara Zagora, unde traficul a fost oprit. Mai multe sate din regiune au fost inundate, iar locuitorii au fost evacuaţi. Situaţia de urgenţă a fost declarată şi în oraşul Belogradcik şi satele din apropiere, care au rămas fără curent electric de săptămâna trecută.

MAREA BRITANIE

Alertă de furtuni

Rafale puternice de vânt şi valuri uriaşe s-au abătut, ieri, asupra zonelor de coastă din nord-vestul Marii Britanii, iar serviciul britanic de meteorologie, Met Office, a emis o alertă pentru Irlanda de Nord şi Scoţia. Serviciul britanic de meteorologie a anunţat că rafale de vânt de până la 130 de kilometri pe oră sunt aşteptate în mai multe zone din Irlanda de Nord şi Scoţia. Mai multe curse feroviare şi de feribot au fost anulate, iar în vestul Scoţiei, 17.000 de locuinţe au rămas fără curent electric. Alerta meteorologică emisă de Met Office este în vigoare pentru Insulele Nordice (Northern Isles) şi Insulele Vestice (Western Isles), unde toate şcolile şi grădiniţele au fost închise. De asemenea, un cod galben de ninsori a fost emis până mâine dimineaţă, pentru zone din centrul şi sudul Scoţiei.

FRANȚA

Ultimul ostatic, eliberat

Ultimul francez ţinut ostatic în străinătate, Serge Lazarevic, în vârstă de 51 de ani, a fost eliberat marţi în Sahel şi a declarat că se simte în formă, în pofida a trei ani de captivitate. Preşedintele francez, François Hollande, a anunţat, marţi la prânz, eliberarea lui Serge Lazarevic: ”Ultimul nostru ostatic, Serge Lazarevic, este liber. Franţa nu mai are niciun ostatic, în nicio ţară din lume”. Franco-sârbul Serge Lazarevic a fost eliberat în regiunea Kidal din nordul Mali, însă nu se ştie când anume şi dacă s-a plătit vreo răscumpărare. Serge Lazarevic a fost răpit de bărbaţi înarmaţi, într-un hotel din Hombori, în Mali, la 24 noiembrie 2011, alături de un alt francez, Philippe Verdon, care îl însoţea într-o călătorie de afaceri. Acesta din urmă a fost găsit mort în iulie 2013. AQMI, care a revendicat răpirea celor doi bărbaţi, i-a acuzat că sunt agenţi ai serviciilor franceze de informaţii. Serge Lazarevic a apărut la 17 noiembrie într-o înregistrare video difuzată de AQMI, în care spunea în franceză că se simte bolnav şi viaţa îi este pusă în pericol. Oficial, Franţa nu plăteşte direct răscumpărări, dar nu exclude, la fel ca alte state europene, să ofere bani unor ţări terţe. Această practică a fost denunţată de SUA. Trei străini, un suedez, un olandez şi un sud-african, sunt ținuți ostatici în Sahel de AQMI. Ei au fost răpiţi pe 25 noiembrie 2011, la Tombouctou, în nordul Mali.

BELGIA

Protest simbolic

Opozanţii acordului de liber-schimb între UE şi SUA au organizat, marţi, o acţiune simbolică în faţa Comisiei Europene (CE), oferindu-i preşedintelui CE, Jean-Claude Juncker, peste un milion de semnături, cu ocazia împlinirii a 60 de ani. Alianţa Stop TTIP, care reuneşte aproximativ 320 de organizaţii din 24 de state UE, a lansat o petiţie ce solicită încheierea negocierilor asupra Acordului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP) cu SUA şi blocarea acordului de liber-schimb cu Canada (CETA). În decurs de două luni, textul a fost semnat de peste un milion de persoane. Marţi, zeci de militanţi au manifestat în faţa sediului CE, la Bruxelles, oferindu-i simbolic lui Juncker, născut pe 9 decembrie 1954, o ”felicitare” semnată de 1.101.539 de persoane. ”Juncker trebuie să rămână fidel promisiunii sale de a fi în serviciul binelui comun şi al cetăţenilor europeni”, a declarat Michael Efler, un purtător de cuvânt al Stop TTIP. ”Cetăţenii europeni nu mai vor aceste acorduri secrete”, a adăugat el. Din aprilie 2012, o Iniţiativă Cetăţenească Europeană cu mai mult de un milion de semnături din cel puţin şapte state UE poate obliga CE să revizuiască o politică şi să organizeze o audiere în PE.

ITALIA

Antreprenori mafioți

Ministrul italian de interne, Angelino Alfano, i-a cerut, marți, prefectului Romei să întreprindă de urgență o anchetă în cadrul municipalității, după descoperirea unei vaste rețele de antreprenori mafioți în capitală. Prefectul Giuseppe Pecoraro a primit puteri depline pentru a forma o comisie, ca urmare a anchetei poliției în legătură cu rețeaua supranumită Mafia Capitale, care zguduie clasa politică și dezvăluie, pentru prima dată, existența unui sistem de tip mafiot la Roma. La încheierea unor convorbiri cu primarul capitalei, Ignazio Marino, prefectul, exprimându-și satisfacția în legătură cu dorința edilului de colaborare, a dat asigurări că nu va fi vorba de o plasare sub administrație judiciară a municipalității. Pecoraro va numi în următoarele zile, pentru o perioadă de trei luni, trei funcționari specializați în licitații, dintre care doi prefecți. Ei vor fi ajutați de o echipă de experți ai poliției pentru a examina actele oficiale și a demasca eventuale nereguli. Comisia va avea posibilitatea să-și prelungească lucrările pentru o nouă perioadă de trei luni, după care își va preda raportul prefectului. La rândul său, prefectul îi va prezenta ministrului de Interne concluziile sale în termen de 45 de zile. Aproximativ o sută de antreprenori și responsabili politici din Roma, inclusiv fostul primar Gianni Alemanno (de dreapta, 2008-2013), sunt vizați de o anchetă care a dus marți la arestarea a 37 de persoane, inclusiv presupusul șef al rețelei, Massimo Carminati, provenit dintr-un grupuscul violent de extremă dreaptă. Rețeaua este suspectată că a instaurat un vast sistem de corupție, pentru a falsifica numeroase licitații și a beneficia de fonduri publice ale municipalității, destinate, de exemplu, centrelor pentru refugiați.



12