Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 23 Octombrie 2014 / 00:00 400 accesări

BELGIA

Furtună violentă

Două persoane au fost grav rănite marţi, în Belgia, unde au avut loc furtuni violente, care au determinat închiderea parcurilor publice la Bruxelles. În estul ţării, un bărbat de aproximativ 60 de ani a fost rănit după ce a fost prins sub un copac doborât de vântul puternic, au anunţat pompierii locali. El a suferit rănit grave şi a fost transportat la spitalul universitar din Liege, în estul ţării. Un ciclist a fost, de asemenea, grav rănit în localitatea flamandă Kaprijke din nord, după ce a fost lovit de crengile unui copac smuls de vânt. În Bruxelles, accesul în parcuri, cimitire şi alte spaţii împădurite a fost închis preventiv pentru public, începând de marţi după-amiază. Serviciile de meteorologie belgiene au lansat o atenţionare meteo pentru întreaga ţară şi au avertizat că există riscul unor precipitaţii abundente care ar putea fi însoţite de furtuni şi rafale puternice de vânt.

MAREA BRITANIE

Poliția în acțiune

Poliţişti din opt state europene, printre care şi România, se află pentru o săptămână în Marea Britanie, pentru a-i ajuta pe colegii lor britanici în lupta împotriva infractorilor străini, relatează ”Daily Mail”. Infractorii străini sunt vizaţi de o operaţiune a Poliţiei la nivel naţional, cu numele de cod Operaţiunea Trivium, la care participă poliţişti din opt ţări europene, inclusiv România, Lituania, Polonia şi Letonia, şi care este coordonată de Poliţia din West Midlands. Poliţia opreşte vehicule înmatriculate în una dintre cele opt ţări şi verifică dacă şoferul sau pasagerii sunt căutaţi pentru diferite infracţiuni. Toate cele 43 de forţe de poliţie din Marea Britanie participă la Operaţiunea Trivium şi verifică persoane şi vehicule la centrul de control din Birmingham. În primele 24 de ore, 875 de autovehicule au fost oprite la nivel naţional, 109 au fost confiscate şi 55 de persoane reţinute. Alte 517 persoane au primit amenzi pe loc sau avertismente pentru infracţiuni minore ale legislaţiei rutiere, ori au fost convocate în justiţie. Cetăţeni străini au fost arestaţi la Cornwall, Hertfordshire, Surrey, Essex şi Merseyside, pentru infracţiuni precum furturi, jafuri, fraude sau trafic de droguri.

CHINA

Nicio schimbare

Liderii studenţilor care militează pentru democraţie la Hong Kong au sugerat ieri că ar putea să nu mai continue dialogul cu Guvernul, acuzat că nu a făcut niciun gest semnificativ pentru a pune capăt celor peste trei săptămâni de manifestaţii. Primele negocieri, marţi, între reprezentanţii studenţilor şi cei ai Guvernului, conduşi de vicepremierul Carrie Lam, nu au dus la niciun rezultat concret, aşa cum era de aşteptat. Guvernul le-a propus totuşi protestatarilor să se reunească rapid pentru a încerca să găsească o ieşire din cea mai gravă criză din fosta colonie britanică de la retrocedarea ei către China, în 1997. Manifestanţii cer, în afară de demisia şefului Executivului, Leung Chun-ying, instaurarea unui sufragiu universal real în teritoriul autonom. Dacă China a acceptat principiul unui astfel de sufragiu pentru alegerea viitorului şef al Executivului în 2017, ea vrea totuşi să controleze candidaturile. Studenţii apreciază că Guvernul a rămas prea vag. Manifestanţii, care au ieşit pe străzi cu zecile de mii şi ocupă din 28 septembrie trei cartiere din Hong Kong, perturbând grav activitatea acestui centru al capitalismului financiar internaţional, nu se vor dispersa aşa repede. În cursul discuţiilor, Guvernul a reiterat că Beijingul nu va ceda niciodată pe tema candidaţilor la scrutin, China dorind ca aceştia să fie selecţionaţi de un comitet. Dar Executivul local a făcut câteva gesturi în favoarea contestatarilor, propunând ca acest comitet să devină mai democratic. Guvernul a promis să informeze autorităţile chineze în legătură cu evenimentele din Hong Kong şi sugerează că cele două părţi elaborează o platformă pentru a discuta despre reformele politice ce trebuie puse în aplicare după 2017.



12