Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 18 Octombrie 2014 / 00:00 430 accesări

BRAZILIA

A mărturisit 39 de crime

Poliţia braziliană a arestat un fost agent de pază, în vârstă de 26 de ani, care a mărturisit că a comis cel puţin 39 de crime în decurs de trei ani, vizând persoane fără adăpost, femei şi homosexuali. Thiago Henrique Gomes da Rocha, care-şi ataca presupusele victime mascat, în timp ce conducea o motocicletă, acţiona cu sânge rece, deşi era motivat de furie, potrivit Poliției. El a fost arestat în oraşul brazilian Goiania. Bărbatul le cerea victimelor obiectele de preţ pe care acestea le aveau asupra lor, înainte să le ucidă şi să le jefuiască, potrivit Poliţiei. Un oficial din cadrul forţelor de ordine a declarat că suspectul îşi numea victimele cu numere de la 1 la 39. Da Rocha nu-şi cunoştea ţintele, a precizat Poliţia, şi a acţionat în baza unei furii interioare pe care o resimţea "faţă de tot" şi care se diminua numai atunci când comitea crime. El avea remuşcări după comiterea faptelor, ceea ce-i alimenta furia şi mai mult. Criminalul în serie a descris cu exactitate scena fiecărei crime în parte şi emoţiile pe care le-a resimţit la momentul respectiv. Poliţia a precizat că acesta trăgea focuri de armă asupra victimelor sale, în timp ce se plimba pe stradă. Investigatorii au anunţat că analizează probele, inclusiv înregistrări video cu circuit închis, şi că au confiscat, din locuinţa bunicii suspectului, arme şi numere de înmatriculare furate. De asemenea, da Rocha este investigat în legătură cu 90 de jafuri comise în magazine, farmacii şi puncte de vânzare pentru loterie.

FILIPINE

Germani eliberați

Doi cetăţeni germani care erau ţinuţi ostatici de şase luni în Filipine au fost eliberaţi vineri. Cei doi ostatici, un bărbat de 72 de ani şi soţia lui, de 56 de ani, au fost transportaţi la un spital militar, imediat după eliberare. Gruparea islamistă Abu Sayyaf ameninţa că îi va ucide pe cei doi ostatici germani, dacă Guvernul de la Berlin nu va înceta să ofere susţinere coaliţiei occidentale împotriva grupului terorist Stat Islamic în Irak şi Siria.

GERMANIA

Foști spioni, judecați

Fostul şef al serviciilor secrete ale fostei Iugoslavii şi un subordonat al acestuia sunt judecaţi, începând de vineri, la un tribunal din Munchen, pentru asasinarea unui disident, o crimă comisă în 1983, în Germania. Ultimul şef al serviciilor de informaţii iugoslave, Zdravko Mustac, în vârstă de 72 de ani, şi Josip Perkovic, de 69 de ani, care a condus ulterior serviciile de informaţii după proclamarea independenţei Croaţiei, în 1991, sunt judecaţi pentru asasinarea lui Stjepan Djurekovic, un opozant croat faţă de regimul comunist aflat la putere în fosta Iugoslavie la momentul comiterii faptei. În iulie 1983, Djurekovic, care se afla în Germania de Vest, a fost ucis cu mai multe focuri de armă şi lovituri de satâr într-un garaj din Wolfratshausen, în apropiere de Munchen, de trei bărbaţi neidentificaţi. Mustac este suspectat că a ordonat asasinatul, în timp ce Perkovic ar fi fost însărcinat cu planificarea crimei. Potrivit procuraturii, Djurekovic a fost asasinat deoarece deţinea informaţii despre afaceri comerciale îndoielnice ale fiului unui lider politic iugoslav. În acelaşi dosar, un croat a fost deja condamnat la închisoare pe viaţă, în 2008, de tribunalul din Munchen. Mustac şi Perkovic, pe numele cărora a fost emis mandat european de arestare, au fost extrădaţi anul acesta din Croaţia, după o confruntare dură între Bruxelles, Berlin şi Zagreb, reticent în a-i extrăda. Cu trei zile înainte să adere la UE, pe 1 iulie 2013, Croaţia şi-a modificat legea cu privire la aplicarea mandatelor europene de arestare care stabileşte cadrul extrădării în cadrul UE.

CHINA

Noi ciocniri în Hong Kong

Noi ciocniri au izbucnit vineri seara în Hong Kong, după ce manifestanți pro-democrație au încercat să ocupe din nou o tabără din cartierul foarte populat Mong Kok, demontată parțial în zori de poliție. Aceasta a recurs la gaz iritant și bastoane pentru a respinge mulțimea de protestatari care se îndreptau spre cartier după serviciu sau cursuri. Sute de manifestanți au încercat să spargă rândurile Poliției, apărându-se cu umbrele. Evoluțiile din Hong Kong ilustrează dilema cu care se confruntă Poliția, în încercarea de a menține ordinea fără a-i incita totodată pe protestatarii care și-au instalat, în ultimele trei săptămâni, trei tabere în zone-cheie din metropola ce formează o regiune administrativă specială a Chinei. În momentul de vârf al protestelor, circa 100.000 de oameni au ieșit în stradă. În august, Beijingul le-a oferit locuitorilor Hong Kong-ului posibilitatea de a vota pentru un lider propriu în 2017, dar cu condiția ca acesta să fie ales din doi-trei candidați care să primească în prealabil avizul unui comitet de nominalizare, ceea ce i-a nemulțumit pe protestatari. În prima parte a săptămânii, Poliția a demolat baricadele instalate de manifestanți pe o șosea către cartierul de afaceri Central din Hong Kong, dar circa 1.000 de protestatari au continuat să ocupe, sub o mare de corturi și umbrele, șoseaua cu opt benzi de pe Hong Kong Island. Manifestanții rezistă și în tabăra instalată în cartierul comercial din Causeway Bay, tot pe Hong Kong Island. Șeful Executivului regional, Leung Chun-ying, a afirmat că ”sunt șanse zero ca Beijingul să cedeze în fața cererilor protestatarilor”, opinie împărtășită, de altfel, de numeroși observatori și localnici, și a refuzat să demisioneze, propunând, pentru săptămâna viitoare, discuții cu liderii studenților, principalii organizatori ai protestelor. Asociația băncilor din Hong Kong a făcut apel, vineri, la încetarea protestelor, pentru ca Hong Kong-ul să-și păstreze competitivitatea și încrederea investitorilor.

BRAZILIA

Criză hipotensivă prezidențială

Preşedintele Braziliei, Dilma Rousseff, care candidează pentru un al doilea mandat, a suferit, joi, o scădere a tensiunii arteriale în timpul unui interviu, după o dezbatere cu rivalul său în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, din 26 octombrie. Candidata Partidului Muncitorilor (PT, stânga) s-a întrerupt de două ori, apoi a cerut ca interviul, transmis în direct de televiziune, să fie întrerupt un moment. ”Mă simt rău, îmi scade tensiunea”, i-a spus ea jurnalistei care o intervieva şi care a ajutat-o să se aşeze, după care i-a oferit un pahar cu apă. Rousseff a participat joi seara la a doua dintre cele patru dezbateri televizate prevăzute cu adversarul său de centru-dreapta, Aecio Neves. Dilma Rousseff a câştigat destul de clar primul tur, din 5 octombrie, cu 41,59% din voturi, în timp ce Neves, candidatul Partidului Social-Democrat Brazilian (PSDB), nu a obţinut decât 33,55%. Cel de-al doilea tur se anunţă extrem de disputat, în pofida diferenţei din primul tur, ecologista Marina Silva, clasată pe locul al treilea, sprijinindu-l pe candidatul social-democrat.

SUA

Noi acuzații

Bărbatul care a pătruns în Casa Albă la 19 septembrie, evidenţiind lacunele din procedurile de protecţie a preşedintelui american, a fost supus, joi, unei noi inculpări, a anunţat Parchetul. Omar Gonzalez, plasat în detenţie de la arestarea sa după ce a pătruns în interiorul Casei Albe cu un cuţit, a pledat „vinovat“ la 1 octombrie, în faţa judecătoarei Deborah Robinson, pentru intruziune ilegală într-un edificiu protejat, pentru port de armă periculoasă şi posesie ilegală de muniţie. Un mare juriu american l-a inculpat joi pentru că a a atacat, a rezistat şi a obstrucţionat oficiali sau angajaţi în misiunile lor oficiale, respectiv doi agenţi ai Secret Service, poliţia de elită care se ocupă de protecţia preşedintelui american. Cei doi poliţişti l-au arestat, apoi l-au percheziţionat în interiorul Casei Albe, iar aceste acţiuni au avut loc prin contact fizic, potrivit actului de acuzare. În seara zilei de 19 septembrie, acest fost militar, în vârstă de 42 de ani, a sărit gardul de 2,3 metri al Casei Albe, în zona de nord, după care a parcurs peste 60 de metri pe peluză, fiind urmărit şi somat să se oprească de un agent al Secret Service. El a reuşit să intre pe uşa principală la parterul Casei Albe şi a traversat mai multe săli înainte de a fi arestat în East Room. Omar Gonzalez avea în buzunar un briceag. Preşedintele şi familia sa tocmai părăsiseră Casa Albă, dar o polemică a izbucnit în legătură cu lacunele din procedurile de protecţie a preşedintelui american, generând deschiderea unei anchete şi demisia directoarei serviciului. Următoarea audiere a lui Gonzalez va avea loc la 21 octombrie.

MAREA BRITANIE

Număr foarte mare de anchete legate de terorism

Poliţia britanică se confruntă cu un număr foarte ridicat de anchete legate de terorism şi a dejucat mai multe comploturi anul acesta, a declarat, vineri, un oficial responsabil de combaterea terorismului. ”De la începutul anului am efectuat 218 arestări”, a dezvăluit Mark Rowley, responsabil naţional pe probleme de contraterorism. Rowley a precizat că planurile teroriste erau sofisticate, mergând de la planificarea individuală pentru a comite atacuri sângeroase spontane până la conspiraţii mai complexe. Aproape toate proiectele par să fie dirijate din străinătate sau inspirate de terorismul din străinătate, a menţionat oficialul. Mark Rowley a mai afirmat că grupările extremiste folosesc reţelele sociale într-un mod din ce în ce mai sofisticat şi că Poliţia retrage, în fiecare săptămână, documente extremiste de pe internet, majoritatea având legătură cu Irak şi Siria şi unele cu decapitările şi tortura. ”Problema tinerilor, impresionabili şi, în unele cazuri, vulnerabili, care se radicalizează prin intermediul internetului, reprezintă un risc în creştere”, a declarat Rowley. În total, 66 de persoane declarate dispărute sunt suspectate că ar fi plecat în Siria, potrivit responsabilului britanic. Anunţul intervine după arestarea, în ultimele săptămâni, a mai multor persoane implicate în comploturi importante. La sfârşitul lunii august, Marea Britanie a ridicat nivelul de alertă pentru securitate de la „substanţial“ la „grav“, o premieră în ultimii trei ani, justificată de ameninţarea teroristă reprezentată de sutele de britanici care au luptat alături de combatanţii islamişti în Irak şi Siria. Autorităţile au evaluat la 500 numărul de britanici plecaţi să lupte în Siria sau Irak şi sunt preocupate de cei care se întorc în Marea Britanie şi care ar putea comite un atentat.

COREEA DE NORD

Lider în baston

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, invizibil timp de aproape şase săptămâni, a apărut din nou în această săptămână, ocupând prima pagină a presei oficiale, vineri, mergând cu ajutorul unui baston. ”Rodong Sinmun”, cotidianul partidului unic, a publicat o fotografie cu Kim râzând şi sprijinindu-se într-un baston negru cu mâna stângă, în timp ce inspecta două ansambluri rezidenţiale ale angajaţilor universităţii Kim Chaek, specializată în cercetare nucleară. Al treilea Kim al singurei dinastii comuniste din istorie, tânărul lider în vârstă de aproximativ 30 de ani a apărut după o absenţă inexplicabilă de peste o lună, care a alimentat conexiuni fanteziste între starea sa de sănătate şi ipoteza unei lovituri de stat în această ţară izolată. Înainte de a dispărea de pe scena publică, televiziunea de stat l-a arătat pe Kim şchiopătând. Acesta este în mod evident supraponderal şi merge încet şi greoi. Kim Jong-un i-a succedat tatălui său, Kim Jong-il, decedat în urma unei crize cardiace la sfârşitul lui 2011, la vârsta de 69 de ani. Moartea lui a fost păstrată secretă timp de zece zile. Bunicul lui, Kim Il-sung, este fondatorul RPDC. Familia Kim, ale cărei statui şi portrete sunt afişate pe bulevardele şi clădirile din întreaga ţară, face obiectul unui cult al personalităţii întreţinut de propaganda oficială.



12